NTFU roept gemeenten op loketten te openen

De NTFU, Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) en NOC*NSF roepen gemeentebesturen op de loketten te openen, het gesprek met organisatoren aan te gaan en toertochten weer mogelijk te maken. Dat naar aanleiding van signalen dat het organisatoren niet altijd lukt toestemming van de gemeente te krijgen. Om zoveel als mogelijk gemeenten te bereiken, verspreidt Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) de oproep onder alle gemeenten.

De NTFU, Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) en NOC*NSF roepen gemeentebesturen op de loketten te openen, het gesprek met organisatoren aan te gaan en toertochten weer mogelijk te maken. Dat naar aanleiding van signalen dat het organisatoren niet altijd lukt toestemming van de gemeente te krijgen. Om gemeenten van de juiste informatie te voorzien, verspreidt Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) namens de drie organisaties een infographic naar alle gemeenten.

Toertochten hebben sinds 5 juni een uitzonderingspositie op evenementen. Met toestemming van de gemeente en onder voorwaarden, kunnen tochten daardoor weer georganiseerd worden. De eerste tochten vonden al plaats. Er zijn ook signalen dat bij gemeenten onduidelijkheid over de status van tochten is. Daardoor lukt het organisatoren niet om toestemming van de gemeente te krijgen. Of dat gemeenten aanvragen niet in behandeling nemen. De NTFU vindt dat onterecht. De kenmerken en risico’s van een toertocht zijn immers totaal anders dan een publieksevenement zoals een popconcert of cultuurfestival.

Open de loketten

Omdat gemeenten zo’n belangrijke rol hebben bij de herstart van tochten, roepen NTFU en KWBN alle gemeentebesturen op de loketten te openen en het gesprek met organisatoren aan te gaan. Met deze infographic leggen we ambtenaren uit waarom het veilig en verantwoord is toestemming te verlenen aan een toertocht.

Steun van VSG en NOC*NSF

De Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) steunt NTFU en KWBN. Zij sturen donderdag 17 juni onze oproep aan alle gemeentebesturen. Ook sportkoepel NOC*NSF onderschrijft onze oproep. Zij nemen onze boodschap mee in de lobby voor verdere heropening van de sport.

Wat kun jij doen?

Neem contact op met je gemeente(n) als je een tocht wilt organiseren. Doe dit bij voorkeur telefonisch of per mail. Neem dit stappenplan door om je goed voor te bereiden op het gesprek.

Houd ons op de hoogte

Deel je ervaringen en vragen met toertochtcoördinator Caroline en verenigingsondersteuners Luuk en Jos. Zij staan klaar om je verder op weg te helpen. Laat hen weten als je problemen in het contact met de gemeente(n) hebt. Natuurlijk horen ze het ook graag als de gemeente wél meewerkt.

Misschien ook interessant...