Flevoland kleurt alle mountainbikeroutes in één keer veilig

Alle mountainbikeroutes in Flevoland hebben een kleurcode die aangeeft hoe makkelijk of moeilijk de route is. Flevoland is daarmee de eerste provincie die dit voor alle routes in één keer laat doen. Mountainbikers kunnen zo beter inschatten of een route past bij hun niveau.

Bij de Flevopolder denk je niet meteen aan mountainbiken. Niet vreemd: de polder ligt gemiddeld een metertje of vijf onder zeeniveau en is zo plat als een dubbeltje. Schijn bedriegt. Tussen Almere en Urk ligt maar liefst 160 kilometer aan mountainbikeroutes. Van een kinderroute, tot venijnige kuitenbijters, steile afdalingen en het betere bochtenwerk: voor elke mountainbiker wat wils.

Reden voor Sportservice Flevoland om het kleurensysteem in te voeren. “We werken sinds drie jaar intensief samen met alle mountainbikeroutes van Flevoland. Dit is een mooi voorbeeld van die samenwerking. Door de krachten te bundelen hebben we alle routes in één keer kunnen laten classificeren en kunnen we mountainbikers die in Flevoland komen fietsen, altijd een parcours bieden dat bij hun niveau past”, zegt Tom Sloetjes van Sportservice Flevoland. 



Veiliger en met meer plezier mountainbiken


Net als in skigebieden geven de kleuren groen, blauw, rood en zwart de moeilijkheidsgraad van de routes aan. Wielersportbond NTFU rolt sinds 2021 dit kleurensysteem landelijk uit, maar Flevoland is de eerste provincie waarbij álle mountainbikeroutes deze bordjes krijgen. Gedeputeerde Harold Hofstra en wethouder Rinze Broekema reikten 14 oktober in Lelystad officieel de kleurcodebordjes uit aan de vrijwilligers die voor de mountainbikeroutes zorgen. Zij hangen de bordjes de komende tijd op langs de mountainbikeroutes bij Almere, Dronten, Urk, Bant, Lelystad, Zeewolde, Kuinre en Kraggenburg. De Provincie ondersteunt de Flevolandse mountainbikeroutes door een bijdrage te doen aan het speciale onderhoudsfonds dat Sportservice Flevoland aan de vrijwilligers aanbiedt.

“Je vindt de nieuwe bordjes straks onder de bestaande bordjes met het internationale mountainbiketeken. Borden met dit teken – de driehoek en twee rondjes – zijn de bewegwijzering van de route. Volg je goed de kleurcodering én de bewegwijzering, dan voorkom je dat je als beginner onverwacht op een technisch zware route komt en als ervaren mountainbiker kun je juist de moeilijkere stukken van de Flevolandse routes opzoeken”, legt Troy Corsen van wielersportbond NTFU uit. “Dat komt het plezier en de veiligheid van de sport dan weer ten goede.”
 
Kijk op MTBroutes.nl voor een overzicht van alle kleurcodes


Samenwerking


Dat alle mountainbikeroutes de kleurcode krijgen, komt door een samenwerking tussen alle Flevolandse mountainbikeroutes en is mogelijk gemaakt door een bijdrage van de provincie Flevoland, alle Flevolandse gemeenten en wielersportbond NTFU. Daarnaast ondersteunen Giant en Shimano de vrijwilligers van de Flevolandse mountainbikeroutes bij het aanleggen en onderhouden van alle routes.

 

Misschien ook interessant...

NTFU zet wielerclubs in de schijnwerpers

Wielrennen, mountainbiken en gravelbiken zijn ongekend populair en dat snappen wij maar al te goed. Steeds meer mensen starten of overwegen na langere tijd opnieuw te beginnen met fietsen. Om deze mensen kennis te laten maken met wielerverenigingen, organiseerden we deze zomer de actie Welkom op de club. Zo’n 100 clubs ontvingen door deze ledenwerfactie aanmeldingen van wielrenners en mountainbikers graag eens mee wilden fietsen met de club.

Alliantie Samen Fietsen

Alliantie Samen Fietsen opent het fietsseizoen positief met complimenten

In het voorjaar laait de discussie over de drukte op het fietspad weer op. Daar wil de Alliantie Samen Fietsen iets aan doen, want vaak is die onnodig en onterecht. De organisaties geven daarom een fietsfeestje op 13 april én roepen fietsers op met complimenten te strooien.

6x tips voor een sociaal veilige vereniging

Als bestuur ben je verantwoordelijk voor een veilige sportvereniging. Dit is een vereniging waarin sportplezier centraal staat: er is geen ruimte voor agressie, intimidatie en seksueel grensoverschrijdend gedrag. De vraag is: hoe regel je dat als bestuur? Wij geven je een aantal tips:

Geen coronatoegangsbewijs nodig voor sport buiten, binnen wel

Het coronatoegangsbewijs is niet verplicht voor sport in de buitenlucht. Het kabinet wilde per 6 november de QR-code invoeren voor sporters en publiek, zowel binnen én buiten. Na protest van de Nederlandse sportwereld en druk uit de Tweede Kamer ziet het af van de verplichting voor buitensporten. Voor de binnensport blijft de maatregel wel gelden. Voor toegang tot kleedkamer, toilet of de kantine moeten sporters en publiek hun toegangsbewijs laten scannen.

Fiets in de trein

Fiets meenemen in de trein kan beter

Er is grote behoefte aan meer fietsplaatsen en betere voorzieningen voor fietsen in de trein, komt naar voren uit de enquête van de Fietsersbond onder 3.073 respondenten. Sportieve fietsers willen vooral fietshaken zodat ze hun fiets veilig kunnen stallen.

Vraag een gratis Fietssport Scan + Go vlag aan

Hangen er op jouw toertochten nog oude NTFU-vlaggen? Dan kun je nu gratis nieuwe vlaggen aanvragen.

Sociale Veiligheid

NTFU lanceert Meldpunt Veilige Sport

De NTFU zet zich in voor een sociaal veilige sportomgeving en kondigt daarom de lancering van het Meldpunt Veilige Sport aan. Dit meldpunt biedt een laagdrempelige manier voor leden, bestuursleden en andere betrokkenen om incidenten van grensoverschrijdend gedrag te melden en draagt bij aan een veilige en plezierige sportbeleving voor iedereen.

Toertochten

Toertochten in Zuid-Limburg veilig: verbod in Vaals komt er niet

De toekomst van grote toertochten in Zuid-Limburg leek op het spel te staan, maar het plan van de gemeente Vaals om grote tochten op hun grondgebied te verbieden, is afgeketst. De NTFU verzette zich tegen dit omstreden voorstel.

Hoe spreid je de drukte tijdens je toertocht?

Sinds 28 november gelden er weer strengere coronamaatregelen. Zo zijn de 1,5 meter afstand en het  mondmasker weer verplicht en is publiek niet toegestaan. Dat betekent dat je als organisator ook maatregelen moet nemen om bijvoorbeeld drukte te verminderen. Hoe doe je dit?

De voordelen van Fietssport voor clubleden

In 2016 lanceerde de NTFU het platform Fietssport. In Fietssport Magazine, de Fietssport-app en op Fietssport.nl vinden wielrenners, mountainbikers en gravelbikers alle informatie die zij nodig hebben om hun sport te beoefenen. Steeds meer fietsers gebruiken Fietssport voor het downloaden van een route, inschrijven voor een toertocht of het vinden van een vereniging. Daarnaast kunnen leden op Fietssport.nl eenvoudig hun gegevens wijzigen, extra dekking aanvragen en schade melden.