Stuifduinen bedreigen fietspaden langs de kust

Door een enorme berg zand dreigen de fietspaden in de Noord-Hollandse duinen te verdwijnen. Tussen Bergen en Schoorl en de strandopgang Kattendel bij Bloemendaal ploeg je al door het zand. Fietsersbond, NTFU, Fietsplatform en ANWB luiden de noodklok.

In een brief wijzen de fietsorganisaties de Provincie Noord-Holland erop dat ze met een oplossing voor fietsers moeten komen. Liefst één waarbij je door de stuifduinen kunt blijven fietsen.

Op twee plekken is het fietspad al grotendeels verdwenen door het zand: de Blijdensteinsweg tussen Bergen en Schoorl en de strandopgang Kattendel bij Bloemendaal. En meer fietspaden dreigen te verzanden zoals bij de Dr. Van Steijnweg, Verspyckweg en de Woudweg.

Helft minder fietspaden

De stuifduinen ontstaan, omdat Moeder Natuur een handje geholpen wordt. Natuurbeheerders wekken de zandverstuivingen op door bomen te kapen, helmgras weg te halen en kerven te graven. Zo krijgt de wind vrij spel en ontstaan er stuifduinen. Ook op andere plekken in de duinen zijn plannen voor verstuiving. 

Zo verdwijnt uiteindelijk de helft van de fietspaden. “Met minder routes en meer fietsers dreigt het filefietsen te worden, met gevolgen voor de veiligheid, natuur, klimaat, gezondheid én lokale economie”, aldus Ross Goorden van de Fietsersbond. 

Ook de NTFU maakt zich zorgen. Niet alleen wordt het fietsgebied voor wielerclubs, toertochten en fietsers een stuk kleiner, “drukte maakt het er zeker niet veiliger op”, zegt Myron ter Haar van de NTFU. “Nog een reden dus voor de Provincie om een goed alternatief te creëren in plaats van het fietsnetwerk te halveren.”

Fietsers komen speciaal voor de duinen

De NTFU vindt het belangrijk dat je kunt blijven fietsen door de Noord-Hollandse duinen. Dat geldt voor wielrenners, strandrijders en mountainbikers uit Noord-Holland, maar net zo goed voor alle fietsers. Veel fietsers buiten Noord-Holland en zelfs buiten Nederland komen speciaal voor de duinen.

Het fietspad tussen Bergen en Schoorl hoort namelijk bij de Langeafstand Fietsroute (LF) Kustroute, het Nederlandse deel van de EuroVelo 12 North Sea Cycle Route en het regionale fietsknooppuntennetwerk.

Fietsen tussen de boomtoppen

Hoe dan wel? De fietsorganisaties vinden dat de Provincie genoeg kansen heeft voor een toekomstbestendig duin waar je fietsend van kunt genieten. “Het stuifduif wil je ervaren, maak er een unieke fietsbeleving van”, zegt Marina van Dijk van het Fietsplatform. “In Belgisch Limburg zijn mooie voorbeelden te vinden. Je fietst daar tussen de boomtoppen en dwars door een vijver. Zo bescherm je de fietspaden en het is aantrekkelijker om door dit bijzondere gebied te fietsen. Je wordt als het ware één met het stuifduin.”

Bovendien krijgt een mooie fietsroute meer mensen op de fiets. Goed voor het klimaat, de natuur en stikstofvermindering. Plus, fietsen door de natuur is ook nog eens goed voor je fysieke en mentale gezondheid.

Plannen voor de natuur? Dan ook voor fietsers

Het lijkt er nu op dat de Provincie twee plannen heeft die met elkaar botsen. Eén voor meer stuifduinen en één voor meer fietstoerisme. Maar in dat natuurplan zegt de Provincie niks over fietsen en wandelen.

De fietsorganisaties vinden daarom dat een onafhankelijk bureau het natuurplan van Noord-Holland moet bekijken. En als de Provincie nieuwe plannen en maatregelen maakt, moet de Provincie beter kijken naar de fiets- en wandelpaden. Ze moeten ook beter uitleggen wat ze wél gaan doen voor fietsers en wandelaars.

Verder willen de organisaties dat de Provincie alleen geld voor natuurplannen geeft, als er geen fiets- en wandelpaden verdwijnen. Zo kunnen er dus alleen zandverstuivingen gemaakt worden, als de Provincie een goed alternatief voor fiets- en wandelpaden heeft.

Misschien ook interessant...

Catalonië regiopartner van Fietssport

De Spaanse regio Catalonië is een hotspot voor sportieve fietsers. Wielrenners,  mountainbikers en (steeds meer) gravelbikers komen in deze zonovergoten regio volop aan hun trekken.  Niet verwonderlijk dus dat het Catalaans Bureau voor Toerisme een samenwerking aangaat met Fietssport. Het doel: laten zien dat Catalonië behalve Barcelona, de Costa Brava, Girona, mooie stranden, tapas en sangria ook duizenden kilometers aan wielren-, mountainbike- en gravelroutes in huis heeft.

Toertochten

Verzet tegen verbod op wielertochten in Vaals groot: NTFU stuurt brandbrief

De NTFU heeft in een brief de gemeente Vaals opgeroepen om maandag 19 februari niet in te stemmen met het voorstel om grote toertochten te verbieden. Toertochten zijn juist de oplossing om drukte tegen te gaan en niet het probleem, vindt de NTFU.

Verenigingen

Goed voorbeeld: deze clubs maakten een mooie comeback

Wat doe je als je club in onrustig vaarwater terechtkomt? De Tweewielers en WV Holten herrezen als een fenix uit de as, met een beetje hulp van de NTFU. Dit is hun verhaal.

Terugblik Unieraad 2022

Op 11 juni was de jaarlijkse Unieraadsvergadering op Papendal. De Unieraad bestaat uit 25 vrijwillige afgevaardigden namens de verenigingen en 4 afgevaardigden namens de individuele leden. Zij geven tijdens de vergadering goedkeuring aan het beleid van het hoofdbestuur en uniebureau van de NTFU.

Afsluitdijk

Fietsorganisaties teleurgesteld over mogelijkheden voor fietsen en wandelen op de Afsluitdijk

Rijkswaterstaat moet meer doen om fietsen en wandelen mogelijk te maken op de Afsluitdijk. De 32 kilometer lange dijk blijft tot 2025 gesloten voor fietsers en wandelaars omdat de dijk versterkt en vernieuwd wordt. Fietsplatform, Wandelnet, de NTFU en Fietsersbond zijn teleurgesteld en sturen daarom een brief aan de Tweede Kamer. Daarin vragen ze opnieuw aandacht voor de adviezen die ze begin 2020 al gaven aan Rijkswaterstaat.

Nieuw: e-learning over ledenwerving- en behoud

Bestuurders van wielerverenigingen die aan de slag willen met ledenwerving en -behoud kunnen vanaf nu gebruik maken van de online cursus ‘Een warm welkom op de club’.  Na een succesvolle pilot in 2020 is de e-learning verder ontwikkeld en aangevuld!

Jouw Bioracer clubtenue onderdeel van onze promovideo?

De samenwerking tussen de NTFU en kledingmerk Bioracer is verlengd! Hierdoor maken clubs ook de komende jaren gebruik van korting op de aanschaf van clubkleding. Om de samenwerking te vieren maken we een mooie video met Bioracer clubtenues. Krijgt jouw clubtenue ook een mooi plekje in de video? Lees dan hieronder wat je moet doen. 

Alliantie Samen Fietsen

Alliantie Samen Fietsen opent het fietsseizoen positief met complimenten

In het voorjaar laait de discussie over de drukte op het fietspad weer op. Daar wil de Alliantie Samen Fietsen iets aan doen, want vaak is die onnodig en onterecht. De organisaties geven daarom een fietsfeestje op 13 april én roepen fietsers op met complimenten te strooien.

Extra lang profiteren van het NTFU-lidmaatschap

Fietsen is ongekend populair. Zo'n 200.000 mensen begonnen afgelopen jaar met wielrennen of mountainbiken. Veel mensen gingen ook vaker fietsen. Voor jouw vereniging een mooie kans om nieuwe leden aan te trekken. Met het XL-lidmaatschap doe je potentiële leden meteen een mooi aanbod. Het XL-lidmaatschap is namelijk al per 1 juli in plaats van 1 september af te sluiten. 

NTFU

Bioracer verlengt samenwerking met NTFU en Fietssport

Met gepaste trots kunnen we hier melden dat het fietskledingmerk Bioracer de samenwerking met NTFU en ons platform Fietssport verlengd heeft. Dat betekent dat we ons de komende jaren weer een gesoigneerde slag in de rondte kunnen trappen.

Werken aan ledenbehoud en -werving met OldStars

Oudere fietsers die starten met wielrennen of leden van je vereniging die een jaartje ouder worden hebben meer kans op blessures en vallen omdat er niet altijd passend aanbod is. Om deze personen beter te kunnen bedienen en binden als vereniging, heeft de NTFU een samenwerking gestart met het Ouderenfonds. In het programma ‘Oldstars’ ga je met je vereniging aan de slag met deze oudere doelgroep. 

Opleidingen

NTFU gaat extra praktijkbegeleiders opleiden

Steeds meer verenigingen zien het belang en de mogelijkheden van goed opgeleide instructeurs in. De NTFU ziet dat aan het groeiend aantal aanmeldingen voor de opleiding basisinstructeur. Om te zorgen dat alle cursisten gecoacht worden door een praktijkbegeleider, gaat de NTFU nieuwe praktijkbegeleiders opleiden. Daarvoor ontwikkelden we een nieuwe cursus, die praktijkbegeleiders klaarstoomt om instructeurs in spé goed te coachen.