Stuifduinen bedreigen fietspaden langs de kust

Door een enorme berg zand dreigen de fietspaden in de Noord-Hollandse duinen te verdwijnen. Tussen Bergen en Schoorl en de strandopgang Kattendel bij Bloemendaal ploeg je al door het zand. Fietsersbond, NTFU, Fietsplatform en ANWB luiden de noodklok.

In een brief wijzen de fietsorganisaties de Provincie Noord-Holland erop dat ze met een oplossing voor fietsers moeten komen. Liefst één waarbij je door de stuifduinen kunt blijven fietsen.

Op twee plekken is het fietspad al grotendeels verdwenen door het zand: de Blijdensteinsweg tussen Bergen en Schoorl en de strandopgang Kattendel bij Bloemendaal. En meer fietspaden dreigen te verzanden zoals bij de Dr. Van Steijnweg, Verspyckweg en de Woudweg.

Helft minder fietspaden

De stuifduinen ontstaan, omdat Moeder Natuur een handje geholpen wordt. Natuurbeheerders wekken de zandverstuivingen op door bomen te kapen, helmgras weg te halen en kerven te graven. Zo krijgt de wind vrij spel en ontstaan er stuifduinen. Ook op andere plekken in de duinen zijn plannen voor verstuiving. 

Zo verdwijnt uiteindelijk de helft van de fietspaden. “Met minder routes en meer fietsers dreigt het filefietsen te worden, met gevolgen voor de veiligheid, natuur, klimaat, gezondheid én lokale economie”, aldus Ross Goorden van de Fietsersbond. 

Ook de NTFU maakt zich zorgen. Niet alleen wordt het fietsgebied voor wielerclubs, toertochten en fietsers een stuk kleiner, “drukte maakt het er zeker niet veiliger op”, zegt Myron ter Haar van de NTFU. “Nog een reden dus voor de Provincie om een goed alternatief te creëren in plaats van het fietsnetwerk te halveren.”

Fietsers komen speciaal voor de duinen

De NTFU vindt het belangrijk dat je kunt blijven fietsen door de Noord-Hollandse duinen. Dat geldt voor wielrenners, strandrijders en mountainbikers uit Noord-Holland, maar net zo goed voor alle fietsers. Veel fietsers buiten Noord-Holland en zelfs buiten Nederland komen speciaal voor de duinen.

Het fietspad tussen Bergen en Schoorl hoort namelijk bij de Langeafstand Fietsroute (LF) Kustroute, het Nederlandse deel van de EuroVelo 12 North Sea Cycle Route en het regionale fietsknooppuntennetwerk.

Fietsen tussen de boomtoppen

Hoe dan wel? De fietsorganisaties vinden dat de Provincie genoeg kansen heeft voor een toekomstbestendig duin waar je fietsend van kunt genieten. “Het stuifduif wil je ervaren, maak er een unieke fietsbeleving van”, zegt Marina van Dijk van het Fietsplatform. “In Belgisch Limburg zijn mooie voorbeelden te vinden. Je fietst daar tussen de boomtoppen en dwars door een vijver. Zo bescherm je de fietspaden en het is aantrekkelijker om door dit bijzondere gebied te fietsen. Je wordt als het ware één met het stuifduin.”

Bovendien krijgt een mooie fietsroute meer mensen op de fiets. Goed voor het klimaat, de natuur en stikstofvermindering. Plus, fietsen door de natuur is ook nog eens goed voor je fysieke en mentale gezondheid.

Plannen voor de natuur? Dan ook voor fietsers

Het lijkt er nu op dat de Provincie twee plannen heeft die met elkaar botsen. Eén voor meer stuifduinen en één voor meer fietstoerisme. Maar in dat natuurplan zegt de Provincie niks over fietsen en wandelen.

De fietsorganisaties vinden daarom dat een onafhankelijk bureau het natuurplan van Noord-Holland moet bekijken. En als de Provincie nieuwe plannen en maatregelen maakt, moet de Provincie beter kijken naar de fiets- en wandelpaden. Ze moeten ook beter uitleggen wat ze wél gaan doen voor fietsers en wandelaars.

Verder willen de organisaties dat de Provincie alleen geld voor natuurplannen geeft, als er geen fiets- en wandelpaden verdwijnen. Zo kunnen er dus alleen zandverstuivingen gemaakt worden, als de Provincie een goed alternatief voor fiets- en wandelpaden heeft.

Misschien ook interessant...

Blijf (verantwoord) bewegen!

Voor miljoenen Nederlanders is het vanwege de lockdown niet mogelijk om te sporten op hun vaste locatie of trainingstijdstip. Gelukkig zijn er mogelijkheden om toch in beweging te blijven. In dit artikel geven we informatie hoe je op een verantwoorde manier kan blijven bewegen en zo de kans op blessures verkleint als de sport weer helemaal open gaat. Door op een verantwoorde manier te blijven sporten en of bewegen blijf je fit en vitaal. Iets wat juist in deze tijd zo belangrijk is.

6x tips voor het aanspreken op gedrag

Binnen de meeste verenigingen gelden duidelijke afspraken. Bijvoorbeeld over het gewenste gedrag tijdens het fietsen, snelheid binnen de groep en wat er van leden wordt verwacht als het aankomt op de coronamaatregelen. Houdt iedereen zich aan de afspraken? Of vinden leden het onduidelijk en gaat het wel eens mis? Met deze 6 tips spreek je leden gericht aan en stuur je aan op een positief effect.

Afsluitdijk

Op 1 en 2 juli gaat de Afsluitdijk eenmalig open voor fietsers

Zaterdag 1 en zondag 2 juli gaat de Afsluitdijk eenmalig open voor fietsers en wandelaars. Beide dagen kun je over het fonkelnieuwe fietspad langs de Waddenzee zoeven. Hét moment voor het roemruchte Rondje IJsselmeer, want daarna gaat 'ie weer dicht.

Goed voorbeeld: Regionaal overleg bevordert samenwerking tussen verenigingen

In NTFU-regio 20: Oss-Uden en omgeving hebben tien NTFU-clubs zich verenigd in het Maashorst Veldtoertochten Overleg (MVTO). Dit overleg is vijf jaar geleden in het leven geroepen om zaken onderling beter met elkaar af te stemmen en om een centraal aanspreekpunt te vormen voor gemeenten, natuurbeheerders en andere sportverenigingen. 

Afsluitdijk

Fiets 1 of 2 juli mee over de nieuwe Afsluitdijk!

Net als 4 jaar geleden gaat op 1 en 2 juli de Afsluitdijk eenmalig open voor fietsers en wandelaars. Na de openstelling is het iconische fiets- en wandelpad weer voor lange tijd gesloten. Dit willen de NTFU, Fietsplatform, Wandelnet ANWB en de Fietsersbond voorkomen.

Horeca en sportkantines dicht om 20 00 uur, vaste zitplaats verplicht

In sportkantines en op het buitenterras is een vaste zitplaats verplicht en horeca – ook van sportaccommodaties – moet om 20.00 uur sluiten. Daarnaast is het advies om voor en na het sporten 1,5 meter afstand te houden. Dat zijn de aanvullende maatregelen die sinds 13 november gelden. De maatregelen gelden tot in ieder geval 3 december.

Trailfund

Zand en grind voor mountainbikeroutes dankzij NTFU Bosch eBike Systems Trailfund

Een paar maanden geleden vroegen we welke MTB-route het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund kan gebruiken. Meer dan tachtig reacties kreeg de wielersportbond. Vooral routes waar je tot aan je assen in de blubber staat of door mul zand moet ploeteren, kwamen terug.

NTFU

Kosten voor de fietsverzekering stijgen niet in 2023

Ondanks hoge inflatiecijfers gaan NTFU-leden in 2023 niet meer betalen voor hun fietsschadeverzekering, dat maakte verzekeringspartner Meijers bekend. 

Meer ruimte voor de fiets

NTFU staat achter manifest NLBuitenkansen

NLBuitenkansen - 15 organisaties van de sport- en recreatiesector, terreinbeheerders en grondgebruikers - waaronder de NTFU - roepen het kabinet op om werk te maken van voldoende en aantrekkelijke recreatiemogelijkheden.

Vignet

NTFU, terreineigenaren en routebureaus starten verkenning naar landelijk vignet voor MTB-routes

De betaalbaarheid van steeds meer mountainbikeroutes staat onder druk. De routes bedruipen zichzelf veelal met een eigen vignet of lokale gelden. Vertegenwoordigers van mountainbikers, terreinbeheerders, particuliere grondeigenaren en lokale overheden gaan daarom samen de mogelijkheden voor een landelijk mountainbikevignet verkennen.