Naast het ondersteunen van clubs, tochten en trailcrews en opleiden van wegkapiteins, behartigt de NTFU ook de belangen van wielrenners, mountainbikers en gravelbikers bij de politiek. In de aanloop naar de Tweede Kamer-verkiezingen van 22 november vraagt NTFU met hulp van NOC*NSF bij politieke partijen meer aandacht te hebben voor ruimte voor de fietser.
Sport is óók politiek. Daarom doet NOC*NSF met wielersportbond NTFU en tientallen andere sportbonden namens tien miljoen sporters, een dringende oproep op de politici in Den Haag: kom in beweging! En zet de kracht van sport in voor een sterk en vitaal Nederland. In het onderwijs, in de gezondheidszorg, bij het inrichten van de publieke ruimte en in het natuurbeleid. Investeer in het komende regeerakkoord in sport, zodat we samen het positieve effect van sport en bewegen op onze samenleving kunnen behouden en versterken. Dat betaalt zichzelf dubbel en dwars uit.
Waarom? Sport maakt ons fysiek en mentaal gezond en laat zorgkosten dalen. Belangrijker dan ooit in een samenleving waar niet iedereen gelijke kansen heeft en verschillen steeds groter worden. En waar onze leefomgeving en gezondheid steeds meer onder druk staan.
Er is in Nederland een unieke sportinfrastructuur waar andere landen jaloers op zijn. De sport kan ook veel zelf. Maar er komt ook steeds meer op de sport af. Zo staan wielerclubs en tochtorganisatoren staan onder druk. De maatschappelijke uitdagingen waar ook verenigingen mee te maken krijgen nemen toe. De regelgeving wordt complexer. En vrijwilligers mobiliseren wordt steeds lastiger.
Onze fietsrit begint bij de voordeur. Toch staat sporten in de openbare ruimte, zoals in de stad maar ook in het buitengebied, onder druk. Het gaat erom dat je op een veilige manier vanaf je huis naar het buitengebied kunt fietsen. Er moeten dus goede routes zijn én komen en die moeten ook onderhouden worden. Dat is een taak van de overheid.
Een knelpunt voor onze fietssport is de vergunningverlening van (buiten)sportevenementen zoals toertochten. De vergunningverlening voor kleine tot grote sportevenementen wordt steeds complexer. Dit zorgt voor een grotere belasting van de vrijwilligers die deze evenementen organiseren. Vereenvoudiging van de regelgeving en ontzorging van organisatoren van met name kleine sportevenementen zijn van belang om deze in stand te houden. Daarom stellen we voor een ‘ontzorgingsloket’ in te richten.
Hoe ontwikkel je een beleidsplan dat de behoeften van leden weerspiegelt en verenigingsbreed gedragen wordt? TC de Pedaleurs Malden nam haar kernwaarden in overweging en stelde in overleg met haar leden een nieuwe toekomstvisie op.
Bestuurders van wielerverenigingen die aan de slag willen met ledenwerving en -behoud kunnen vanaf nu gebruik maken van de online cursus ‘Een warm welkom op de club’. Na een succesvolle pilot in 2020 is de e-learning verder ontwikkeld en aangevuld!
Schipper, kan ik straks nog overvaren? Dat is de vraag in Gelderland. Het geld voor de veerponten is op. Tientallen ponten verdwijnen, waardoor je straks kilometers om moet fietsen. Samen met fiets- en wandelorganisaties, start de NTFU een petitie.
Op 1 juli 2021 ging de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) van kracht. De afgelopen maanden bereidden we de NTFU-verenigingen al voor op deze nieuwe wet met
De NTFU start met VeiligheidNL een onderzoek naar hoe de wielersport veiliger kan. Wielersporters die de afgelopen drie jaar gevallen zijn, kunnen in een vragenlijst laten weten hoe, waar en wanneer ze gevallen zijn en welk letsel ze hebben opgelopen. De inzichten helpen om gerichter de sport veiliger te maken.
Steeds meer terreineigenaren vragen aan tochtorganisaties die inschrijfgeld berekenen een bijdrage per deelnemer. Het wordt daardoor lastiger een tocht door de natuur te organiseren. De nieuwe regels treffen vooral organisaties van mountainbike- en graveltochten.
Deze Cyql app, die voor NTFU verenigingen gratis te gebruiken is, maakt het plannen van clubritten een stuk eenvoudiger. Wat je allemaal kunt met Cyql, lees je op
Alle mountainbikeroutes op de Utrechtse Heuvelrug hebben sinds kort een kleurcode die aangeeft hoe makkelijk of moeilijk de route is. Te herkennen aan nieuwe borden die langs de hele route hangen. Mountainbikers kunnen zo beter inschatten of een route past bij hun technisch niveau.
Als club is het belangrijk om jouw vrijwilligers te bedanken. Hierdoor uit je je waardering voor hun harde werk! Wij geven 6 tips.
Voor de tweede keer dit jaar wordt het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund uitgereikt. Dit keer ontvangen MTB Assen en MTB & More geld uit het fonds. De vrijwilligers gebruiken de financiering voor onderhoud en reparatie van de mountainbikeroutes bij Assen en Almere. De paden hebben flink wat te verduren gehad door intensief gebruik en het weer. Naar verwachting liggen de routes er eind februari 2023 er weer perfect bij.