Steeds vaker juridische strijd over mountainbikeroutes

Wielersportbond NTFU merkt dat mountainbikeroutes onder druk komen te staan. Tegenstanders van de routes voeren steeds vaker een juridische strijd. Daarmee willen ze voorkomen dat nieuwe mountainbikeroutes worden aangelegd of bestaande routes gesloten worden. In Twente luidt nu ook de politiek de noodklok: organisaties moeten met elkaar praten, geen strijd voeren, vindt de CDA-fractie. Dat vindt ook de NTFU, die zelf regelmatig met onderhoudsgroepen, terreineigenaren, natuurbeheerders en routebureaus aan tafel zit.

Wielersportbond NTFU merkt dat mountainbikeroutes onder druk komen te staan. Tegenstanders van de routes voeren steeds vaker een juridische strijd. Daarmee willen ze voorkomen dat nieuwe mountainbikeroutes worden aangelegd of bestaande routes gesloten worden. Organisaties moeten met elkaar praten, geen strijd voeren, vindt de NTFU, die zelf regelmatig met onderhoudsgroepen, terreineigenaren, natuurbeheerders en routebureaus aan tafel zit.

De routes in onder andere Noord-Holland, het Rijk van Nijmegen, Vledder en op de Sallandse Heuvelrug hebben er helaas mee te maken: juridische procedures. Mensen die tegen de mountainbikeroute zijn, laten bij de gemeente of Provincie weten dat zij het niet eens zijn met de route. Ze maken bezwaar tegen vergunningen, vragen om handhaving of dwingen maatregelen af via de rechtbank.

Politiek luidt noodklok

In Twente luidt nu ook de politiek de noodklok over de doorgeslagen juridische aanpak van de mountainbikeroute op de Sallandse Heuvelrug. Het CDA Hellendoorn en CDA Rijssen-Holten schrijven op hun website: “De overheid raakt verstrikt in wetgeving in plaats van te zoeken naar harmonie en een juiste balans tussen de belangen. Het wetboek regeert. Dit is een ongewenste juridische cultuur waarbij direct rechtszaken worden aangespannen."

De Twentse CDA-fractie is ook bang dat als eenmaal de rechter een streep zet door de mountainbikeroute, straks de hele Heuvelrug afgesloten wordt, dus ook voor wandelaars, fietsers en ruiters. De CDA-fractie vraagt alle partijen daarom ook nu met elkaar te overleggen: “In het Nationaal Park werken veel organisaties en vrijwilligers al jaren goed samen. In deze omgeving regelen we het met elkaar.”

Ook de Hellendoornse raad maakt gezamenlijk een vuist tegen afsluiting van de mountainbikeroute. De mountainbikeroutes op de Sallandse Heuvelrug moeten openblijven, vinden zij. Zij roepen in hun motie het college op om samen met buurgemeente Rijssen-Holten, provincie Overijssel, wielerclubs, natuurorganisaties en de Stichting NatuurAlert Nederland te zoeken naar mogelijkheden om uit de huidige patstelling te komen.

Lees ook: FietsZe in actie voor behoud MTB-route Vledder

NTFU zit regelmatig aan tafel

De NTFU sluit zich bij die oproep aan. De wielersportbond is de belangenbehartiger voor mountainbikers, gravelbikers en wielrenners en zit zelf ook regelmatig aan tafel. Zij zien dat mountainbikeroutes juist in goede afstemming met gemeenten, natuurorganisaties, terreinbeheerders, routebureaus, omwonenden en met hulp van vele vrijwilligers wordt aangelegd. Tegenstanders van de routes horen ook bij die gesprekken, zodat je alle belangen kunt meenemen. 

De NTFU praat al regelmatig met bijvoorbeeld Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, deelt kennis met routebureaus en ondersteunt de vrijwilligers die continue aan de mountainbikeroutes werken, in goede én in slechte tijden. Behalve kennis en advies over routes, helpt de bond ook als dat nodig is met de lokale belangenbehartiging. Een externe MTB-expertgroep, die bestaat uit routebouwers, ervaren mountainbikers, doorgewinterde vrijwilligers en trainers en instructeurs, zorgt voor al die kennis over en ervaring met de sport.

Lees ook: Nieuwe recreatiezonering Veluwe: wat zijn de gevolgen voor fietsers?

Ondersteuning voor onderhoudsgroepen

Kampt je onderhoudsgroep met onrust op de route? Zijn er gebieden in jouw regio waar ook projecten zijn (of opgestart worden) die betrekking hebben op het beperken van de toegang voor recreatie (dus ook mountainbiken)? Neem contact op met Troy Corsen, zodat we ook in die gebieden de belangen voor het mountainbiken kunnen behartigen: belangenbehartiging@ntfu.nl.

Lees ook: Zo organiseer je een werkbezoek voor raadsleden
 

Misschien ook interessant...

NTFU zet wielerclubs in de schijnwerpers

Wielrennen, mountainbiken en gravelbiken zijn ongekend populair en dat snappen wij maar al te goed. Steeds meer mensen starten of overwegen na langere tijd opnieuw te beginnen met fietsen. Om deze mensen kennis te laten maken met wielerverenigingen, organiseerden we deze zomer de actie Welkom op de club. Zo’n 100 clubs ontvingen door deze ledenwerfactie aanmeldingen van wielrenners en mountainbikers graag eens mee wilden fietsen met de club.

Jouw club in de schijnwerpers op Fietssport

Fietssport is sinds 2016 het platform van de NTFU voor wielrenners, mountainbikers en gravelbikers. Via Fietssport Magazine, Fietssport.nl en de Fietssport app vinden fietsers aanbod van verenigingen zoals toertochten, routes en clubritten. Daarnaast vinden leden tal van voordelen via Fietssport. We leggen uit hoe jouw club en jullie leden het beste uit Fietssport halen.

Toertochten

Goed voorbeeld: oudste graveltocht

De eerste Brabantse Strade Bianche werd al georganiseerd toen de meeste fietsers bij gravel nog aan tennis dachten. “In 2015 zette Wielerclub Mill een tocht uit voor racefietsers die grotendeels over kiezelstroken, zandpaden en oude binnenwegen liep. Hiermee is onze Strade waarschijnlijk de oudste graveltocht van Nederland. Door het overweldigende succes van de laatste editie is het einde nog lang niet in zicht.”

Je toertocht opgeven voor 2023? Doorloop deze stappen!

Jaarlijks genieten zo'n 300.000 fietsers, samen goed voor ruim 1,5 miljoen inschrijvingen, van al het moois dat toertochten te bieden hebben. NTFU clubs organiseren jaarlijks ruim 1100 toertochten die samenkomen in de toertochtkalender in Fietssport Magazine en via Fietssport.nl. Naast het enorme bereik van Fietssport magazine en Fietssport.nl, zorgen we door de kalender ook voor afstemming en coördinatie tussen de verschillende tochten. Organiseren jullie in 2023 (weer) een toertocht (of tochten) en wil je deze publiceren in de Fietssport kalender? Doorloop dan vóór 26 november 2022 de eerste twee stappen van het onderstaande stappenplan. 

Top 10 Recreatief fietsen

Snelle winst te behalen voor de fiets in landelijk gebied

De ideale wielrenroute is verkeersluw en gaat over goede wegen en paden. Met nadruk op ideaal, want recreatieve fietsers ergeren zich flink aan de vele hobbels, gaten en paaltjes, vooral in het buitengebied. Fietsplatform, NTFU, ANWB en Fietsersbond vinden het de taak van Provincies om die problemen aan te pakken. Daarom sturen ze verbeterpunten naar Provincies, waar zij snel winst voor de fiets mee kunnen behalen. 

6x tips om vrijwilligers te werven

Een vereniging draait op vrijwilligers. Het bestuur, verschillende commissies, de uitpijlers van een tocht, de eventuele bardiensten: elke club is afhankelijk van een enthousiaste groep vrijwilligers. Toch blijft dit vaak een probleem. Wij geven je 6 tips hoe je de juiste vrijwilligers vindt voor jouw vereniging.

Fiets in de trein

Problemen op het spoor: fietsorganisaties vragen fietsers hun ervaringen te delen

Deze zomer wordt er veel aan het spoor gewerkt. Dat betekent extra reistijd of vervangend vervoer. Fietsers die tegen problemen aanlopen, kunnen zich melden bij de NTFU, Fietsersbond, Fietsplatform en Rover.

Toertochten

Nieuw kwaliteitssysteem voor NTFU-toertochten: beleving centraal

Op onze kalender vind je zo’n 2.000 toertochten die onder de vlag van wielersportbond NTFU worden georganiseerd. De NTFU helpt organisatoren en bewaakt de kwaliteit van deze tochten. In het nieuwe kwaliteitssysteem staat de beleving van deelnemers centraal.

Opleidingen

NTFU gaat extra praktijkbegeleiders opleiden

Steeds meer verenigingen zien het belang en de mogelijkheden van goed opgeleide instructeurs in. De NTFU ziet dat aan het groeiend aantal aanmeldingen voor de opleiding basisinstructeur. Om te zorgen dat alle cursisten gecoacht worden door een praktijkbegeleider, gaat de NTFU nieuwe praktijkbegeleiders opleiden. Daarvoor ontwikkelden we een nieuwe cursus, die praktijkbegeleiders klaarstoomt om instructeurs in spé goed te coachen.

Vrijwilligers werven lastig? Volg deze online cursus en krijg tips!

Is bij jullie het werven van vrijwilligers een ingewikkelde taak? Krijg je vaak weinig respons op oproepjes om te helpen bij een training of is het ingewikkeld om die openstaande bestuursfunctie te vullen? Volg dan de gratis online module Vrijwilligersmanagement.

Checklist: Behoorlijk bestuur van je vereniging

Op 1 juli 2021 ging de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) van kracht. De afgelopen maanden bereidden we de NTFU-verenigingen al voor op deze nieuwe wet met veel informatie en praktische handvatten. Een belangrijk onderdeel van de nieuwe wet heeft te maken met de aansprakelijkheid bij een faillissement van de vereniging. Iedere bestuurder wordt dan namelijk hoofdelijk aansprakelijk gesteld, indien het bestuur zijn taak kennelijk onbehoorlijk heeft vervuld en aannemelijk is dat dit een belangrijke oorzaak is van het faillissement. Nu is natuurlijk de vraag: wanneer vervul je je taak als bestuurder of als bestuur onbehoorlijk? Wat kan jouw bestuur nu al inregelen om dit risico zo veel mogelijk uit te sluiten?

Afsluitdijk

Duizenden fietsers op de Afsluitdijk

Na jaren wachten kon het 1 en 2 juli eindelijk weer: fietsen over de Afsluitdijk. Zo’n 13.000 fietsers gingen over de 32 kilometer lange dijk tussen Den Oever en Kornwerderzand. Wielrenners grepen hun kans en reden het populaire rondje IJsselmeer.