Steeds vaker juridische strijd over mountainbikeroutes

Wielersportbond NTFU merkt dat mountainbikeroutes onder druk komen te staan. Tegenstanders van de routes voeren steeds vaker een juridische strijd. Daarmee willen ze voorkomen dat nieuwe mountainbikeroutes worden aangelegd of bestaande routes gesloten worden. In Twente luidt nu ook de politiek de noodklok: organisaties moeten met elkaar praten, geen strijd voeren, vindt de CDA-fractie. Dat vindt ook de NTFU, die zelf regelmatig met onderhoudsgroepen, terreineigenaren, natuurbeheerders en routebureaus aan tafel zit.

Wielersportbond NTFU merkt dat mountainbikeroutes onder druk komen te staan. Tegenstanders van de routes voeren steeds vaker een juridische strijd. Daarmee willen ze voorkomen dat nieuwe mountainbikeroutes worden aangelegd of bestaande routes gesloten worden. Organisaties moeten met elkaar praten, geen strijd voeren, vindt de NTFU, die zelf regelmatig met onderhoudsgroepen, terreineigenaren, natuurbeheerders en routebureaus aan tafel zit.

De routes in onder andere Noord-Holland, het Rijk van Nijmegen, Vledder en op de Sallandse Heuvelrug hebben er helaas mee te maken: juridische procedures. Mensen die tegen de mountainbikeroute zijn, laten bij de gemeente of Provincie weten dat zij het niet eens zijn met de route. Ze maken bezwaar tegen vergunningen, vragen om handhaving of dwingen maatregelen af via de rechtbank.

Politiek luidt noodklok

In Twente luidt nu ook de politiek de noodklok over de doorgeslagen juridische aanpak van de mountainbikeroute op de Sallandse Heuvelrug. Het CDA Hellendoorn en CDA Rijssen-Holten schrijven op hun website: “De overheid raakt verstrikt in wetgeving in plaats van te zoeken naar harmonie en een juiste balans tussen de belangen. Het wetboek regeert. Dit is een ongewenste juridische cultuur waarbij direct rechtszaken worden aangespannen."

De Twentse CDA-fractie is ook bang dat als eenmaal de rechter een streep zet door de mountainbikeroute, straks de hele Heuvelrug afgesloten wordt, dus ook voor wandelaars, fietsers en ruiters. De CDA-fractie vraagt alle partijen daarom ook nu met elkaar te overleggen: “In het Nationaal Park werken veel organisaties en vrijwilligers al jaren goed samen. In deze omgeving regelen we het met elkaar.”

Ook de Hellendoornse raad maakt gezamenlijk een vuist tegen afsluiting van de mountainbikeroute. De mountainbikeroutes op de Sallandse Heuvelrug moeten openblijven, vinden zij. Zij roepen in hun motie het college op om samen met buurgemeente Rijssen-Holten, provincie Overijssel, wielerclubs, natuurorganisaties en de Stichting NatuurAlert Nederland te zoeken naar mogelijkheden om uit de huidige patstelling te komen.

Lees ook: FietsZe in actie voor behoud MTB-route Vledder

NTFU zit regelmatig aan tafel

De NTFU sluit zich bij die oproep aan. De wielersportbond is de belangenbehartiger voor mountainbikers, gravelbikers en wielrenners en zit zelf ook regelmatig aan tafel. Zij zien dat mountainbikeroutes juist in goede afstemming met gemeenten, natuurorganisaties, terreinbeheerders, routebureaus, omwonenden en met hulp van vele vrijwilligers wordt aangelegd. Tegenstanders van de routes horen ook bij die gesprekken, zodat je alle belangen kunt meenemen. 

De NTFU praat al regelmatig met bijvoorbeeld Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, deelt kennis met routebureaus en ondersteunt de vrijwilligers die continue aan de mountainbikeroutes werken, in goede én in slechte tijden. Behalve kennis en advies over routes, helpt de bond ook als dat nodig is met de lokale belangenbehartiging. Een externe MTB-expertgroep, die bestaat uit routebouwers, ervaren mountainbikers, doorgewinterde vrijwilligers en trainers en instructeurs, zorgt voor al die kennis over en ervaring met de sport.

Lees ook: Nieuwe recreatiezonering Veluwe: wat zijn de gevolgen voor fietsers?

Ondersteuning voor onderhoudsgroepen

Kampt je onderhoudsgroep met onrust op de route? Zijn er gebieden in jouw regio waar ook projecten zijn (of opgestart worden) die betrekking hebben op het beperken van de toegang voor recreatie (dus ook mountainbiken)? Neem contact op met Troy Corsen, zodat we ook in die gebieden de belangen voor het mountainbiken kunnen behartigen: belangenbehartiging@ntfu.nl.

Lees ook: Zo organiseer je een werkbezoek voor raadsleden
 

Misschien ook interessant...

Werken aan ledenbehoud en -werving met OldStars

Oudere fietsers die starten met wielrennen of leden van je vereniging die een jaartje ouder worden hebben meer kans op blessures en vallen omdat er niet altijd passend aanbod is. Om deze personen beter te kunnen bedienen en binden als vereniging, heeft de NTFU een samenwerking gestart met het Ouderenfonds. In het programma ‘Oldstars’ ga je met je vereniging aan de slag met deze oudere doelgroep. 

Belangenbehartiging, Veiligheid

Snelle winst te behalen voor de fiets in landelijk gebied

De ideale wielrenroute is verkeersluw en gaat over goede wegen en paden. Met nadruk op ideaal, want recreatieve fietsers ergeren zich flink aan de vele hobbels, gaten en paaltjes, vooral in het buitengebied. Fietsplatform, NTFU, ANWB en Fietsersbond vinden het de taak van Provincies om die problemen aan te pakken. Daarom sturen ze verbeterpunten naar Provincies, waar zij snel winst voor de fiets mee kunnen behalen. 

FietsZe in actie voor behoud MTB-route Vledder

Vorig jaar startte de Vledderse race- en mountainbikeclub FietsZe met de aanleg van een 55 km lange mountainbikeroute rondom het Drentse dorp. Nu staat deze route onder druk. Gelukkig is voorzitter Pieter Bosma strijdbaar: “Wij geven niet op.”

Belangenbehartiging

Steeds minder groen en natuur om te sporten en ontspannen

De ruimte om te sporten, bewegen en ontspannen staat in heel Nederland onder druk. Uit onderzoek dat de ANWB liet uitvoeren wordt duidelijk dat we steeds minder groen om ons heen hebben. En dit wordt alleen maar minder door de groeiende bevolking en toename van het toerisme.