Van kuilenpad naar flowtrail met het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund

De vijfde ronde van het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund gaat naar drie trailcrews die materiaal nodig hebben om de mountainbikeroutes te onderhouden. Het gaat om zand om kuilen te dichten en hout om wallrides en vlonders te vernieuwen.

Trailcrews kunnen het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund aanvragen om hun mountainbikeroutes naar een hoger niveau te krijgen. De aanvragen die binnenkwamen voor alweer de vijfde ronde van het Trailfund, waren nodig voor belangrijk onderhoud.

Mountainbikekampioen Jeroen van Eck buigt zich met Bosch eBike Systems en de NTFU over de aanvragen. Hij reed in april door heel Nederland om zoveel als mogelijk routes te bezoeken én te rijden. 

“Het was erg waardevol om als gebruiker van de routes te horen hoe het er achter de schermen bij de trailcrews aan toe gaat. Tijdens mijn tour, die samenviel met een periode van veel regen, besefte ik hoe snel je geneigd bent om om plassen heen te rijden, stukken af te snijden, of toch de route op te gaan. Je denkt er als gebruiker niet bij na wat de gevolgen zijn voor de trailcrews. Regen en modder versnellen slijtage, waardoor de vrijwilligers harder moeten werken. Tijdens mijn tour sprak ik veel vrijwilligers en dat veranderde mijn kijk op de gevolgen van het rijden van routes bij slecht weer. Initiatieven zoals het Trailfund zijn dan ook erg waardevol en hebben echt impact.”
 

MTB-route Zuidlaren – van kuilenpad naar flowtrail

Bij FTC de Dobberieders steken ze de handen uit de mouwen om de route weer in een goede ‘flow’ te brengen. Daar hebben ze vooral een flinke berg zand bij nodig, om alle kuilen te dichten. Grotere funfactor voor jou als mountainbiker én ook nog eens een stuk veiliger.
 

MTB-route Spaarnwoude – wallride vervangen

De wallride op de route Spaarnwoude heeft z’n beste tijd gehad. De trailcrew gaat deze feature afbreken en met een bijdrage uit het Trailfund komt er een toffe nieuwe uitdaging voor in de plaats.
 

MTB-route IJsselland – brug en vlonder vervangen

De Owsome Bikers moeten op hun IJssellandroute de vlonders en bruggen vervangen. Zijn gaan oude planken en leggers vervangen voor nieuw hout. Daarmee houden ze de route veilig en blijft het afwateringskanaal intact.
 

Van groot bouwproject tot bankje

Met het Trailfund zijn inmiddels zeventien trailcrews geholpen. Daar zijn grote bouwprojecten zoals een houten vlonder van maar liefst dertig meter in Zoetermeer bijvoorbeeld mee aangelegd. Deze werd in april van dit jaar door Jeroen van Eck officieel geopend. Maar ook kleinere projecten zoals een houten bankje bij de start van de route in Alphen en heel wat zand en granulaat – vermalen steen – ligt er inmiddels op veel routes dankzij het Trailfund.
 

Trailfund najaar 2024

Twee keer per jaar kunnen trailcrews het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund aanvragen. De volgende ronde sluit 15 november. Weet je als mountainbiker een route waar het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund goed van pas kan komen, omdat je daar altijd natte voeten hebt óf door mul zand moet ploegen? Mail je ideeën naar belangenbehartiging@ntfu.nl. Trailcrews kunnen het Trailfund aanvragen via www.ntfu.nl/trailfund.

Misschien ook interessant...

Toertochten

Deze nieuwe functionaliteiten maken het organiseren van je toertocht makkelijker

Het organiseren van een toertocht kan veel tijd in beslag nemen. De NTFU probeert organisatoren daarom te helpen met het vereenvoudigen van sommige taken. Zo kun je vanaf nu bijvoorbeeld gebruikmaken van een handige digitale communicatiehulp die jouw promotionele of social media teksten schrijft. Daarnaast zorgen we dat je minder vrijwilligers nodig hebt bij de inschrijftafel door de nieuwe functionaliteit rondom het digitaal dag-inschrijven. 

Vergunningen

Land van Cuijk maakt tochten tot 1.500 deelnemers vergunningsvrij

Tochtorganisaties worstelen met steeds ingewikkeldere regels en procedures. Om te voorkomen dat ze afhaken, lobbyen KWbN en NTFU voor eenvoudigere regels. Dat dat mogelijk is, bewijst de gemeente Land van Cuijk. Daar zijn tochten met maximaal 1.500 deelnemers sinds 1 juli vergunnings- en meldingsvrij.

Trailfund

Vierde ronde NTFU Bosch eBike Systems Trailfund helpt mountainbikeroutes door heel Nederland

Van Texel tot Winterswijk en van Drenthe tot Zuid-Holland: de nieuwe ronde van het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund ondersteunt vijf initiatieven voor het ontwikkelen en verbeteren van mountainbikeroutes in Nederland.

Goed nieuws: heropstart toertochten

Per 19 mei krijgen sporters meer ruimte: sporten in groepjes is weer mogelijk. Sinds 5 juni hoef je tijdens het sporten onderling geen afstand meer te bewaren. De vraag van veel tochtorganisatoren blijft echter onbeantwoord: wanneer kan onze toertocht weer plaatsvinden? Goed nieuws: de gemeente kan het verlossende antwoord geven. Door de gezamenlijke lobby van de NTFU en andere buitensportbonden staat het ministerie van VWS toertochten toe, maar de tocht mag niet de vorm van een evenement aannemen. Met toestemming van de gemeente en onder voorwaarden, kunnen toertochten georganiseerd worden.

6x tips om vrijwilligers te werven

Een vereniging draait op vrijwilligers. Het bestuur, verschillende commissies, de uitpijlers van een tocht, de eventuele bardiensten: elke club is afhankelijk van een enthousiaste groep vrijwilligers. Toch blijft dit vaak een probleem. Wij geven je 6 tips hoe je de juiste vrijwilligers vindt voor jouw vereniging.

Hoe spreid je de drukte tijdens je toertocht?

Sinds 28 november gelden er weer strengere coronamaatregelen. Zo zijn de 1,5 meter afstand en het  mondmasker weer verplicht en is publiek niet toegestaan. Dat betekent dat je als organisator ook maatregelen moet nemen om bijvoorbeeld drukte te verminderen. Hoe doe je dit?

Betere fietspaden kunnen het aantal ongelukken verkleinen

Als het aan de overheid ligt, zijn er in 2050 nul verkeersslachtoffers. Een onderzoek van kenniscentrum VeiligheidNL laat zien dat daarvoor eerst iets moet veranderen. Het aantal fietsers dat ernstig gewond raakte en op de Spoedeisende Hulp kwam, steeg in tien jaar met vijftien procent. Ook het aantal gewonde wielrenners steeg in die periode, met 44 procent. VeiligheidNL roept daarom op om samen in actie te komen. Wielersportbond NTFU sluit zich daarbij aan.

Meer ruimte voor de fiets

NTFU staat achter manifest NLBuitenkansen

NLBuitenkansen - 15 organisaties van de sport- en recreatiesector, terreinbeheerders en grondgebruikers - waaronder de NTFU - roepen het kabinet op om werk te maken van voldoende en aantrekkelijke recreatiemogelijkheden.

Verenigingen

Hoe de NTFU verenigingen in de pedalen helpt

De wielervereniging is al jaar en dag een belangrijke pijler voor de NTFU. De vereniging voorziet wekelijks duizenden fietsers van mooie clubritten en toertochten.  De NTFU zet zich daarom in op het versterken van alle aangesloten wielerverenigingen.

Steeds vaker juridische strijd over mountainbikeroutes

Wielersportbond NTFU merkt dat mountainbikeroutes onder druk komen te staan. Tegenstanders van de routes voeren steeds vaker een juridische strijd. Daarmee willen ze voorkomen dat nieuwe mountainbikeroutes worden aangelegd of bestaande routes gesloten worden. In Twente luidt nu ook de politiek de noodklok: organisaties moeten met elkaar praten, geen strijd voeren, vindt de CDA-fractie. Dat vindt ook de NTFU, die zelf regelmatig met onderhoudsgroepen, terreineigenaren, natuurbeheerders en routebureaus aan tafel zit.