6x tips om leden welkom te heten op de club

Elke vereniging wil dat nieuwe leden zich direct thuis voelen op de club. Een club die hier in slaagt, zorgt voor een goede basis. Tevreden leden pakken bijvoorbeeld sneller vrijwilligerstaken op. Door nieuwe leden te verwelkomen, behoud je hen langer voor de club. Maar hoe kun je dit het beste doen? We geven 6 tips.

Elke vereniging wil dat nieuwe leden zich direct thuis voelen op de club. Een club die hier in slaagt, zorgt voor een goede basis. Tevreden leden pakken bijvoorbeeld sneller vrijwilligerstaken op. Door nieuwe leden te verwelkomen, behoud je hen langer voor de club. Maar hoe kun je dit het beste doen? We geven 6 tips.

  1. Stuur een welkomstmail. Verzend direct na de aanmelding een persoonlijke mail waarin je hem/haar welkom heet bij de vereniging. Vermeld gelijk belangrijke informatie over de vereniging en verwijs naar het schema van jullie clubritten. Vraag waar hij/zij zich het meest in thuis zou  voelen. Vermeld ook een e-mailadres of telefoonnummer voor als iemand vragen heeft.
  2. Zorg voor een buddy. Wanneer het nieuwe lid reageert op jouw mail, weet je in welke groep het nieuwe lid gaat fietsen. Zorg voor een buddy in deze groep. Iemand die zich een beetje bekommerd om het nieuwe lid. Hij of zij fiets deze rit naast diegene, leert hem of haar de regels van het rijden in een groep, vertelt meer over de vereniging en zorgt dat het nieuwe lid goed wordt opgevangen. De buddy nodigt het nieuwe lid ook uit voor andere clubactiviteiten. 
  3. Zorg dat de wegkapitein een praatje maakt. Het is belangrijk dat het nieuwe lid een aantal contactmomenten heeft met verschillende personen uit de groep. Zorg dat de wegkapitein op de hoogte is dat een nieuwe lid zich aansluit. 
  4. Maak een (digitale) informatiefolder. Zorg dat nieuwe leden een (digitaal) foldertje ontvangen met informatie van de club.
  5. Introduceer nieuwe leden op de clubsite/nieuwsbrief. Zorg dat iedereen weet dat er weer een nieuw lid is. Zo voelt deze persoon zich meteen welkom en weten de andere leden ook dat diegene nieuw is. 
  6. Blijf gedurende het seizoen monitoren of het nieuwe lid het naar zijn zin heeft. Maak zo nu en dan een praatje. Zorg ook dat het nieuwe lid op deze manier het bestuur leert kennen. 

Misschien ook interessant...

NTFU roept gemeenten op loketten te openen

De NTFU, Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) en NOC*NSF roepen gemeentebesturen op de loketten te openen, het gesprek met organisatoren aan te gaan en toertochten weer mogelijk te maken. Dat naar aanleiding van signalen dat het organisatoren niet altijd lukt toestemming van de gemeente te krijgen. Om zoveel als mogelijk gemeenten te bereiken, verspreidt Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) de oproep onder alle gemeenten.

NTFU zet wielerclubs in de schijnwerpers

Wielrennen, mountainbiken en gravelbiken zijn ongekend populair en dat snappen wij maar al te goed. Steeds meer mensen starten of overwegen na langere tijd opnieuw te beginnen met fietsen. Om deze mensen kennis te laten maken met wielerverenigingen, organiseerden we deze zomer de actie Welkom op de club. Zo’n 100 clubs ontvingen door deze ledenwerfactie aanmeldingen van wielrenners en mountainbikers graag eens mee wilden fietsen met de club.

Trailcrews

NTFU Bosch eBike Systems Trailfund voor mountainbikeroutes in Assen en Almere

Voor de tweede keer dit jaar wordt het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund uitgereikt. Dit keer ontvangen MTB Assen en MTB & More geld uit het fonds. De vrijwilligers gebruiken de financiering voor onderhoud en reparatie van de mountainbikeroutes bij Assen en Almere. De paden hebben flink wat te verduren gehad door intensief gebruik en het weer. Naar verwachting liggen de routes er eind februari 2023 er weer perfect bij. 

Belangenbehartiging

Stuifduinen bedreigen fietspaden langs de kust

Door een enorme berg zand dreigen de fietspaden in de Noord-Hollandse duinen te verdwijnen. Tussen Bergen en Schoorl en de strandopgang Kattendel bij Bloemendaal ploeg je al door het zand. Fietsersbond, NTFU, Fietsplatform en ANWB luiden de noodklok.