Schipper, kan ik straks nog overvaren? Dat is de vraag in Gelderland. Het geld voor de veerponten is op. Tientallen ponten verdwijnen, waardoor je straks kilometers om moet fietsen. Samen met fiets- en wandelorganisaties, start de NTFU een petitie.
De NTFU komt in actie voor de veerponten in Gelderland. Het Gelders Verenfonds, een spaarpotje dat schippers helpt om hun pont varende te houden, raakt leeg. De Provincie Gelderland wil er geen geld meer insteken.
Tientallen ponten verdwijnen, varen minder en als gebruiker ga je flink meer betalen. Tienduizenden inwoners, fietsers en wandelaars zijn hier de dupe van. De gemiddelde omweg als één veerpont verdwijnt, is ruim 17 kilometer. De Veerpontencoalitie van de ANWB, de NTFU, Fietsersbond, Fietsplatform, TeVoet, Vrienden van de Veerponten en Wandelnet starten daarom een petitie.
Wil jij dat de veerponten blijven varen? Omdat je de pont neemt tijdens je trainingsrondje, wekelijks met de club naar de overkant gaat of tijdens een toertocht wil genieten van een ontspannen moment op de pont? Teken dan de petitie!
Gelderland is een waterrijke provincie en dus zijn de veerponten enorm belangrijk. Met de petitie willen de organisaties de Provincie Gelderland op andere gedachten brengen. “Met hun handtekening laten inwoners, fietsers en wandelaars zien dat ze niet blij zijn. De veren zijn nodig om bij voorzieningen en scholen te komen. Ze zijn ook belangrijk voor wandelaars en fietsers, of je nu uit Gelderland of daarbuiten komt. Je kunt op de pont even op adem komen én het is gewoon een mooie attractie tijdens je rit: het is een typisch Nederlandse beleving”, vindt directeur Eric Nijland van het Fietsplatform.
De actievoerende organisaties vragen de Provincie Gelderland er alles aan te doen om de pontjes te laten varen, zonder dat je daar meer voor hoeft te betalen. “Als dat niet kan, dan moet de Provincie op dezelfde plek iets anders zoals een fiets- en wandelbrug regelen. En zolang dat er niet is, moet de veerpont in de vaart blijven”, aldus Esther van Garderen, directeur van Fietsersbond.
Iedereen kan helpen om de veerponten te laten varen. Ook jij! Teken de petitie of deel jouw foto of video op de veerpont op sociale media. Omschrijf wat de overtocht met het pontje voor jou zo bijzonder maakt, tag in het bericht ook @provgelderland en sluit af met #ikveeropjou.
Eind jaren negentig legde het Rijk de verantwoordelijkheid voor de veerponten neer bij de Provincies. Hiermee werd het Gelders Verenfonds geboren. Veren met een tekort op de begroting worden onder bepaalde voorwaarden ondersteund. Oorspronkelijk werd gedacht dat de veerponten op termijn niet meer afhankelijk zouden zijn van het fonds.
Dertig jaar later blijken niet alle veereigenaren hun exploitatie rendabel te krijgen. Het Verenfonds profiteerde jarenlang van rentebaten en bleef daardoor aardig op peil. Deze liepen de afgelopen jaren terug en de uitgaven werden groter. De bodem van het fonds komt hiermee in zicht en is eind 2023 volledig uitgeput. De Provincie Gelderland heeft besloten niet meer financieel bij te dragen aan het fonds.
NTFU en KWbN verwelkomen van harte Natasha Wijgerse in hun midden. Natasha gaat organisatoren van beide bonden helpen bij het aanvragen van vergunningen en het doorlopen van stikstofberekeningen.
Zaterdag 1 en zondag 2 juli gaat de Afsluitdijk eenmalig open voor fietsers en wandelaars. Beide dagen kun je over het fonkelnieuwe fietspad langs de Waddenzee zoeven. Hét moment voor het roemruchte Rondje IJsselmeer, want daarna gaat 'ie weer dicht.
We fietsen niet alleen méér, we doen dat ook op steeds meer verschillende soorten fietsen. Denk aan elektrische fietsen, hybride fietsen, speed pedelecs, racefietsen en gravelbikes. Dat is positief, maar het zorgt ook voor overlast en onveilige situaties. Veel fietspaden zijn niet berekend op de toenemende drukte en snelheidsverschillen. De overheid kan daar wat aan doen. Om ze daar op te wijzen, heeft Koepelorganisatie Fietsplatform met de NTFU, ANWB en Fietsersbond tien verbeterpunten naar alle Provincies gestuurd.
Sinds de lancering in september maken steeds meer clubs gebruik van
Wielersportbond NTFU en Ekoï gaan tot minstens 2025 samenwerken. De samenwerking tussen de twee partners uit zich als eerst via de cursus Wegkapitein. Deze cursus voor fietsverenigingen en -groepen zorgt dat zij veiliger op pad gaan. Sinds 2015 leidden we al meer dan 3.000 wegkapiteins en MTB-begeleiders op. Ekoï ondersteunt de cursus met materialen en budget.
De NTFU en KWbN ondertekenen allebei een convenant waarin ze vastleggen samen tochtorganisaties te blijven ondersteunen en versterken. Dat is hard nodig, want door scherpere regels en extra kosten staan fiets- en wandeltochten onder druk.
Sinds 28 november gelden er weer strengere coronamaatregelen. Zo zijn de 1,5 meter afstand en het mondmasker weer verplicht en is publiek niet toegestaan. Dat betekent dat je als organisator ook maatregelen moet nemen om bijvoorbeeld drukte te verminderen. Hoe doe je dit?
Maakt je vereniging gebruik van de Cyql app om clubritten te plannen? Dan is het ook mogelijk om alle geplande ritten eenvoudig te publiceren op jouw eigen clubwebsite.
De 1,5 meter afstand en gelimiteerde groepsgrootte maakt het organiseren van clubactiviteiten in coronatijd niet eenvoudig. Eerder schreven we al over de
Naar schatting zijn er 60.500 fietsers (bron: Wielersportmonitor 2019) die niet lid zijn van een vereniging, maar dat wél graag willen. Voor jouw vereniging de kans om nieuwe leden aan te trekken. Zeker nu fietsen steeds populairder wordt. Maar, hoe maak je hen enthousiast om lid te worden? De NTFU helpt je hierbij tijdens de actie ‘Welkom op de Club’. In maart en april kunnen potentiële leden kennismaken met het fietsen bij een club. Doet jouw vereniging ook mee?