NTFU op de bres voor veerponten in Gelderland

Schipper, kan ik straks nog overvaren? Dat is de vraag in Gelderland. Het geld voor de veerponten is op. Tientallen ponten verdwijnen, waardoor je straks kilometers om moet fietsen. Samen met fiets- en wandelorganisaties, start de NTFU een petitie.

De NTFU komt in actie voor de veerponten in Gelderland. Het Gelders Verenfonds, een spaarpotje dat schippers helpt om hun pont varende te houden, raakt leeg. De Provincie Gelderland wil er geen geld meer insteken.

Tientallen ponten verdwijnen, varen minder en als gebruiker ga je flink meer betalen. Tienduizenden inwoners, fietsers en wandelaars zijn hier de dupe van. De gemiddelde omweg als één veerpont verdwijnt, is ruim 17 kilometer. De Veerpontencoalitie van de ANWB, de NTFU, Fietsersbond, Fietsplatform, TeVoet, Vrienden van de Veerponten en Wandelnet starten daarom een petitie.

Wil jij dat de veerponten blijven varen? Omdat je de pont neemt tijdens je trainingsrondje, wekelijks met de club naar de overkant gaat of tijdens een toertocht wil genieten van een ontspannen moment op de pont? Teken dan de petitie!

Uitrusten op de pont

Gelderland is een waterrijke provincie en dus zijn de veerponten enorm belangrijk. Met de petitie willen de organisaties de Provincie Gelderland op andere gedachten brengen. “Met hun handtekening laten inwoners, fietsers en wandelaars zien dat ze niet blij zijn. De veren zijn nodig om bij voorzieningen en scholen te komen. Ze zijn ook belangrijk voor wandelaars en fietsers, of je nu uit Gelderland of daarbuiten komt. Je kunt op de pont even op adem komen én het is gewoon een mooie attractie tijdens je rit: het is een typisch Nederlandse beleving”, vindt directeur Eric Nijland van het Fietsplatform. 

In de vaart of anders een brug

De actievoerende organisaties vragen de Provincie Gelderland er alles aan te doen om de pontjes te laten varen, zonder dat je daar meer voor hoeft te betalen. “Als dat niet kan, dan moet de Provincie op dezelfde plek iets anders zoals een fiets- en wandelbrug regelen. En zolang dat er niet is, moet de veerpont in de vaart blijven”, aldus Esther van Garderen, directeur van Fietsersbond.

#ikveeropjou

Iedereen kan helpen om de veerponten te laten varen. Ook jij! Teken de petitie of deel jouw foto of video op de veerpont op sociale media. Omschrijf wat de overtocht met het pontje voor jou zo bijzonder maakt, tag in het bericht ook @provgelderland en sluit af met #ikveeropjou.

Over het Gelders Verenfonds

Eind jaren negentig legde het Rijk de verantwoordelijkheid voor de veerponten neer bij de Provincies. Hiermee werd het Gelders Verenfonds geboren. Veren met een tekort op de begroting worden onder bepaalde voorwaarden ondersteund. Oorspronkelijk werd gedacht dat de veerponten op termijn niet meer afhankelijk zouden zijn van het fonds.

Dertig jaar later blijken niet alle veereigenaren hun exploitatie rendabel te krijgen. Het Verenfonds profiteerde jarenlang van rentebaten en bleef daardoor aardig op peil. Deze liepen de afgelopen jaren terug en de uitgaven werden groter. De bodem van het fonds komt hiermee in zicht en is eind 2023 volledig uitgeput. De Provincie Gelderland heeft besloten niet meer financieel bij te dragen aan het fonds.

Ga naar de petitie

Misschien ook interessant...