Sportief fietsen en natuurbehoud hebben elkaar nodig op de Veluwe

De natuur verdient beter. Dat is een taak van ons allemaal. Ook die van mountainbikers en gravelbikers. Dit werd duidelijk tijdens een werkbezoek van beleidsmakers van Veluwse gemeenten en natuurbeschermers. Daar lieten ze zich informeren over de positieve effecten van sportief fietsen op de natuur.

Mountainbiken en gravelbiken over de Veluwe, terwijl dit unieke gebied ook beschermd moet worden. Het gaat hand in hand, maar begint op sommige plekken ook te knellen.

Er is veel óver gesproken, maar te weinig met elkaar bésproken. Bij het werkbezoek op de Veluwe, georganiseerd door wielersportbond NTFU, kregen gedeputeerde Harold Zoet (Natuur Gelderland), wethouder Sunita Biharie (Sport Apeldoorn) en meer dan dertig beleidsadviseurs, rentmeesters, bos- en natuurbeschermers, ondernemers, verenigingen en bedrijven uit de fietsbranche een kijkje in de positieve effecten van sportief fietsen op de natuur.
 

Op het juiste pad

Tijdens presentaties van onder ander fietsburgemeester Maarten Tjallingii en mountainbikeverenigingen en vrijwilligers die voor de mountainbikeroutes zorgen, werd zichtbaar hoe mountainbikers en gravelbikers meedenken en helpen bij natuurbehoud. 

Natuurbeheerders werken nauw samen met mountainbikers. Zo ontwerpen ze samen de mountainbikepaden. Door te kijken waar en hoe die paden gelegd worden, worden mountainbikers weggeleid van kwetsbare natuur. De routes houden mountainbikers ook nog eens op het juiste pad.

Steeds meer onderhoudsgroepen investeren ook in elektrisch gereedschap om de routes te onderhouden. Daarmee verminderen ze de belasting op het milieu en voorkomen ze geluidsoverlast voor dieren en andere gebruikers. 

“Deze groep fietsers laat zien zorgen te hebben over de natuur en de zorgen van anderen serieus te nemen”, reageert Adriaan van der Linden van Leisure Lands bijvoorbeeld op de praktijkvoorbeelden. 
 

Hulp bij natuurherstel

Dat het mountainbikers uitsluitend te doen is om te fietsen, werd duidelijk aan de hand van de natuurprojecten waar mountainbikers actief aan bijdragen. Veel mountainbikers zijn zich bewust van het groene decor waarin ze te gast zijn en helpen graag dit in stand te houden.

Op de Veluwe helpen mountainbikegroepen daarom met het herstel van bijvoorbeeld natuurlijke waterstromen door hun paden aan te passen. Ook ondersteunen ze het behoud van zeldzame plantensoorten door fietspaden buiten kwetsbare gebieden te houden.

Ook houden mountainbikers regelmatig opruimacties in het bos en langs de paden om afval en zwerfvuil te verwijderen.

Al jarenlang onderstreept de groep bosfietsers de afspraken van de Buitencode. Vijf simpele regels die bosfietsers, wandelaars, ruiters en sportvissers met elkaar maken om met z’n allen van de natuur te genieten

(tekst gaat verder onder de foto)

 Gedeputeerde Zoet ontvangt de Buitencode uit handen van Marina van Dijk, belangenbehartiger bij de NTFU.

Roep om gezamenlijke aanpak


Gedeputeerde Harold Zoet was duidelijk onder de indruk van de wil en inzet van de mountainbikers en gravelbikers. “Met elkaar moeten we de natuur op orde brengen, om Nederland van het slot te halen. Dat doen we niet door gebieden en paden af te sluiten voor bosfietsers. Dat doen we wel door samen te werken. Met elkaar naar oplossingen zoeken om de balans te vinden in wat wel en niet kan.”

Tijdens het werkbezoek klonk dan de oproep om snel tot een gezamenlijke aanpak te komen. Wielersportbond NTFU pleit ook voor meer samenwerking en een betere coördinatie. “Dat mountainbikers en gravelbikers gezien worden als een groep die wil bijdragen aan de natuur, is een belangrijke stap. Met elkaar kunnen we zoveel meer betekenen voor de Veluwe en iedereen die van dit gebied houdt”, laat Marina van Dijk namens de wielersportbond weten.

Om zelf te ervaren hoe je op een gravelbike of mountainbike de Veluwe beleeft, sloten de deelnemers met een fietstocht het werkbezoek van de NTFU af.

Misschien ook interessant...

Blijf (verantwoord) bewegen!

Voor miljoenen Nederlanders is het vanwege de lockdown niet mogelijk om te sporten op hun vaste locatie of trainingstijdstip. Gelukkig zijn er mogelijkheden om toch in beweging te blijven. In dit artikel geven we informatie hoe je op een verantwoorde manier kan blijven bewegen en zo de kans op blessures verkleint als de sport weer helemaal open gaat. Door op een verantwoorde manier te blijven sporten en of bewegen blijf je fit en vitaal. Iets wat juist in deze tijd zo belangrijk is.

Gelderse veerponten

NTFU op de bres voor veerponten in Gelderland

Schipper, kan ik straks nog overvaren? Dat is de vraag in Gelderland. Het geld voor de veerponten is op. Tientallen ponten verdwijnen, waardoor je straks kilometers om moet fietsen. Samen met fiets- en wandelorganisaties, start de NTFU een petitie.

Toertochten

Goed voorbeeld: oudste graveltocht

De eerste Brabantse Strade Bianche werd al georganiseerd toen de meeste fietsers bij gravel nog aan tennis dachten. “In 2015 zette Wielerclub Mill een tocht uit voor racefietsers die grotendeels over kiezelstroken, zandpaden en oude binnenwegen liep. Hiermee is onze Strade waarschijnlijk de oudste graveltocht van Nederland. Door het overweldigende succes van de laatste editie is het einde nog lang niet in zicht.”

Toertochten

Deze nieuwe functionaliteiten maken het organiseren van je toertocht makkelijker

Het organiseren van een toertocht kan veel tijd in beslag nemen. De NTFU probeert organisatoren daarom te helpen met het vereenvoudigen van sommige taken. Zo kun je vanaf nu bijvoorbeeld gebruikmaken van een handige digitale communicatiehulp die jouw promotionele of social media teksten schrijft. Daarnaast zorgen we dat je minder vrijwilligers nodig hebt bij de inschrijftafel door de nieuwe functionaliteit rondom het digitaal dag-inschrijven. 

Cyql, Verenigingen

Nieuw: Clubklassement in Cyql

Veel clubs organiseren van oudsher een clubcompetitie of -klassement. Clubcompetities bestaan in veel verschillende varianten; aantal gereden kilometers, aantal deelgenomen clubritten of via een puntensysteem. Vanaf nu is het mogelijk om jouw clubcompetitie ook via Cyql te organiseren én vast te leggen.

Kleurcode

NTFU legt met video nieuwe kleurcodes voor MTB-routes uit

Om mountainbikeroutes veiliger te maken, rolt wielersportbond NTFU een kleurensysteem uit. Net als op de skipistes, geeft elke kleur de moeilijkheidsgraad van de route aan. Groen is makkelijk, blauw gemiddeld, rood moeilijk en zwart zeer moeilijk. De kleurcode herken je aan een nieuw bordje dat onder de routepijl hangt. Om te laten zien wat er technisch van je gevraagd wordt bij elk niveau en hoe het kleurensysteem precies werkt, heeft de NTFU een video gemaakt.

NTFU

Verkiezingen: waar let je als fietser op?

Op 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en voor de waterschappen. Met jouw stem heb je invloed op hoe jouw provincie omgaat met hete hangijzers als stikstof en wonen, maar ook op hoe de buitenruimte wordt ingericht voor fietsers.

Buitencode

Buitencode voor sporters in de natuur

Fietsend, wandelend, hardlopend, mountainbikend of te paard. Steeds meer mensen genieten, ieder op zijn/haar eigen manier, van de natuur. De ene beleving is niet beter of slechter dan de ander. Toch zijn er soms irritaties. Om te zorgen dat iedere sporter respectvol omgaat met elkaar én de natuur, is er de Buitencode.

Basisversie EVA helpt toertochtorganisatoren met vergunningen

EVA (Eenvoudig Vergunningen Aanvragen) is het systeem dat het voor organisatoren makkelijker maakt vergunningen aan te vragen. Elke gemeente, provincie of landeigenaar werkt met eigen protocollen en formulieren voor vergunningen. Aangezien een tocht door meerdere gemeenten gaat, moet je bij bijna elke gemeente een melding maken of vergunning aanvragen. Een ingewikkeld en tijdrovend proces. EVA geeft organisatoren de contactgegevens van alle terreineigenaren in één handig overzicht. Via het bijbehorende formulier maak je aansluitend een eerste melding bij gemeenten. Er wordt gewerkt aan een verbeterde EVA-versie, maar vanwege technische uitdagingen laat deze vernieuwing nog even op zich wachten. Omdat organisatoren weer druk zijn met de voorbereidingen voor hun toertochten, is de basisversie van EVA alsnog beschikbaar.

Betere fietspaden kunnen het aantal ongelukken verkleinen

Als het aan de overheid ligt, zijn er in 2050 nul verkeersslachtoffers. Een onderzoek van kenniscentrum VeiligheidNL laat zien dat daarvoor eerst iets moet veranderen. Het aantal fietsers dat ernstig gewond raakte en op de Spoedeisende Hulp kwam, steeg in tien jaar met vijftien procent. Ook het aantal gewonde wielrenners steeg in die periode, met 44 procent. VeiligheidNL roept daarom op om samen in actie te komen. Wielersportbond NTFU sluit zich daarbij aan.