Sportief fietsen en natuurbehoud hebben elkaar nodig op de Veluwe

De natuur verdient beter. Dat is een taak van ons allemaal. Ook die van mountainbikers en gravelbikers. Dit werd duidelijk tijdens een werkbezoek van beleidsmakers van Veluwse gemeenten en natuurbeschermers. Daar lieten ze zich informeren over de positieve effecten van sportief fietsen op de natuur.

Mountainbiken en gravelbiken over de Veluwe, terwijl dit unieke gebied ook beschermd moet worden. Het gaat hand in hand, maar begint op sommige plekken ook te knellen.

Er is veel óver gesproken, maar te weinig met elkaar bésproken. Bij het werkbezoek op de Veluwe, georganiseerd door wielersportbond NTFU, kregen gedeputeerde Harold Zoet (Natuur Gelderland), wethouder Sunita Biharie (Sport Apeldoorn) en meer dan dertig beleidsadviseurs, rentmeesters, bos- en natuurbeschermers, ondernemers, verenigingen en bedrijven uit de fietsbranche een kijkje in de positieve effecten van sportief fietsen op de natuur.
 

Op het juiste pad

Tijdens presentaties van onder ander fietsburgemeester Maarten Tjallingii en mountainbikeverenigingen en vrijwilligers die voor de mountainbikeroutes zorgen, werd zichtbaar hoe mountainbikers en gravelbikers meedenken en helpen bij natuurbehoud. 

Natuurbeheerders werken nauw samen met mountainbikers. Zo ontwerpen ze samen de mountainbikepaden. Door te kijken waar en hoe die paden gelegd worden, worden mountainbikers weggeleid van kwetsbare natuur. De routes houden mountainbikers ook nog eens op het juiste pad.

Steeds meer onderhoudsgroepen investeren ook in elektrisch gereedschap om de routes te onderhouden. Daarmee verminderen ze de belasting op het milieu en voorkomen ze geluidsoverlast voor dieren en andere gebruikers. 

“Deze groep fietsers laat zien zorgen te hebben over de natuur en de zorgen van anderen serieus te nemen”, reageert Adriaan van der Linden van Leisure Lands bijvoorbeeld op de praktijkvoorbeelden. 
 

Hulp bij natuurherstel

Dat het mountainbikers uitsluitend te doen is om te fietsen, werd duidelijk aan de hand van de natuurprojecten waar mountainbikers actief aan bijdragen. Veel mountainbikers zijn zich bewust van het groene decor waarin ze te gast zijn en helpen graag dit in stand te houden.

Op de Veluwe helpen mountainbikegroepen daarom met het herstel van bijvoorbeeld natuurlijke waterstromen door hun paden aan te passen. Ook ondersteunen ze het behoud van zeldzame plantensoorten door fietspaden buiten kwetsbare gebieden te houden.

Ook houden mountainbikers regelmatig opruimacties in het bos en langs de paden om afval en zwerfvuil te verwijderen.

Al jarenlang onderstreept de groep bosfietsers de afspraken van de Buitencode. Vijf simpele regels die bosfietsers, wandelaars, ruiters en sportvissers met elkaar maken om met z’n allen van de natuur te genieten

(tekst gaat verder onder de foto)

 Gedeputeerde Zoet ontvangt de Buitencode uit handen van Marina van Dijk, belangenbehartiger bij de NTFU.

Roep om gezamenlijke aanpak


Gedeputeerde Harold Zoet was duidelijk onder de indruk van de wil en inzet van de mountainbikers en gravelbikers. “Met elkaar moeten we de natuur op orde brengen, om Nederland van het slot te halen. Dat doen we niet door gebieden en paden af te sluiten voor bosfietsers. Dat doen we wel door samen te werken. Met elkaar naar oplossingen zoeken om de balans te vinden in wat wel en niet kan.”

Tijdens het werkbezoek klonk dan de oproep om snel tot een gezamenlijke aanpak te komen. Wielersportbond NTFU pleit ook voor meer samenwerking en een betere coördinatie. “Dat mountainbikers en gravelbikers gezien worden als een groep die wil bijdragen aan de natuur, is een belangrijke stap. Met elkaar kunnen we zoveel meer betekenen voor de Veluwe en iedereen die van dit gebied houdt”, laat Marina van Dijk namens de wielersportbond weten.

Om zelf te ervaren hoe je op een gravelbike of mountainbike de Veluwe beleeft, sloten de deelnemers met een fietstocht het werkbezoek van de NTFU af.

Misschien ook interessant...

Staatssecretaris vraagt VSG vereenvoudiging vergunningsprocedure te onderzoeken

Staatssecretaris van Sport – Paul Blokhuis – heeft Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) gevraagd met gemeenten te kijken hoe de vergunningsprocedure voor sportevenementen eenvoudiger kan. Deze boodschap van de staatssecretaris is een mooi resultaat van onze lobby voor vereenvoudiging voor tochtorganisatoren en vermindering van de administratieve lasten.

Opleidingen

Zeeuwse wielerclubs volgen samen cursus Wegkapitein

Om veiliger en beter georganiseerd als groep te fietsen, volg je de cursus Wegkapitein. Dat kan vanaf acht deelnemers. Niet elke vereniging heeft voldoende deelnemers. In Zeeland besluiten de clubs daarom samen de cursus te volgen. Extra voordeel: het ROVZ subsidieert de cursus.

Toertochten, Vergunningen

Minder mensen in beweging door toegenomen regeldruk

De NTFU en KWbN ondertekenen allebei een convenant waarin ze vastleggen samen tochtorganisaties te blijven ondersteunen en versterken. Dat is hard nodig, want door scherpere regels en extra kosten staan fiets- en wandeltochten onder druk.

Trailfund

Drie mountainbikeroutes krijgen flinke boost met NTFU Bosch eBike Systems Trailfund

Mountainbikers kunnen zich opnieuw verheugen op een flinke boost op de routes. Het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund gaat dit keer naar mountainbikeroutes in Deventer, Eersel en Meijel.

Fiets in de trein

Fiets meenemen in de trein kan beter

Er is grote behoefte aan meer fietsplaatsen en betere voorzieningen voor fietsen in de trein, komt naar voren uit de enquête van de Fietsersbond onder 3.073 respondenten. Sportieve fietsers willen vooral fietshaken zodat ze hun fiets veilig kunnen stallen.

Gedrag, Kennis & onderzoek, NTFU

Hoe kijkt Nederland naar mountainbiken: de resultaten van het imago-onderzoek

De resultaten uit het imago-onderzoek dat Motivaction in opdracht van de NTFU liet doen, laten een gemengd beeld zien. Mountainbikers zijn sportief en avontuurlijk, maar ze zijn ook gevaarlijk en zorgen voor overlast.

Trailfund

Vierde ronde NTFU Bosch eBike Systems Trailfund helpt mountainbikeroutes door heel Nederland

Van Texel tot Winterswijk en van Drenthe tot Zuid-Holland: de nieuwe ronde van het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund ondersteunt vijf initiatieven voor het ontwikkelen en verbeteren van mountainbikeroutes in Nederland.

Fiets in de trein

Geen nieuwe pilot reservering fiets in trein

Goed nieuws voor iedereen die wel eens met de fiets op de trein stapt, bijvoorbeeld tijdens een bikepacking trip of naar de start van een toertocht of mountainbikeroute. Er komt dit jaar geen vervolg op de pilot voor het verplicht reserveren van de fiets in de trein.

Horeca en sportkantines dicht om 20 00 uur, vaste zitplaats verplicht

In sportkantines en op het buitenterras is een vaste zitplaats verplicht en horeca – ook van sportaccommodaties – moet om 20.00 uur sluiten. Daarnaast is het advies om voor en na het sporten 1,5 meter afstand te houden. Dat zijn de aanvullende maatregelen die sinds 13 november gelden. De maatregelen gelden tot in ieder geval 3 december.

Cyql, Verenigingen

Nieuw: Clubklassement in Cyql

Veel clubs organiseren van oudsher een clubcompetitie of -klassement. Clubcompetities bestaan in veel verschillende varianten; aantal gereden kilometers, aantal deelgenomen clubritten of via een puntensysteem. Vanaf nu is het mogelijk om jouw clubcompetitie ook via Cyql te organiseren én vast te leggen.