Sportief fietsen en natuurbehoud hebben elkaar nodig op de Veluwe

De natuur verdient beter. Dat is een taak van ons allemaal. Ook die van mountainbikers en gravelbikers. Dit werd duidelijk tijdens een werkbezoek van beleidsmakers van Veluwse gemeenten en natuurbeschermers. Daar lieten ze zich informeren over de positieve effecten van sportief fietsen op de natuur.

Mountainbiken en gravelbiken over de Veluwe, terwijl dit unieke gebied ook beschermd moet worden. Het gaat hand in hand, maar begint op sommige plekken ook te knellen.

Er is veel óver gesproken, maar te weinig met elkaar bésproken. Bij het werkbezoek op de Veluwe, georganiseerd door wielersportbond NTFU, kregen gedeputeerde Harold Zoet (Natuur Gelderland), wethouder Sunita Biharie (Sport Apeldoorn) en meer dan dertig beleidsadviseurs, rentmeesters, bos- en natuurbeschermers, ondernemers, verenigingen en bedrijven uit de fietsbranche een kijkje in de positieve effecten van sportief fietsen op de natuur.
 

Op het juiste pad

Tijdens presentaties van onder ander fietsburgemeester Maarten Tjallingii en mountainbikeverenigingen en vrijwilligers die voor de mountainbikeroutes zorgen, werd zichtbaar hoe mountainbikers en gravelbikers meedenken en helpen bij natuurbehoud. 

Natuurbeheerders werken nauw samen met mountainbikers. Zo ontwerpen ze samen de mountainbikepaden. Door te kijken waar en hoe die paden gelegd worden, worden mountainbikers weggeleid van kwetsbare natuur. De routes houden mountainbikers ook nog eens op het juiste pad.

Steeds meer onderhoudsgroepen investeren ook in elektrisch gereedschap om de routes te onderhouden. Daarmee verminderen ze de belasting op het milieu en voorkomen ze geluidsoverlast voor dieren en andere gebruikers. 

“Deze groep fietsers laat zien zorgen te hebben over de natuur en de zorgen van anderen serieus te nemen”, reageert Adriaan van der Linden van Leisure Lands bijvoorbeeld op de praktijkvoorbeelden. 
 

Hulp bij natuurherstel

Dat het mountainbikers uitsluitend te doen is om te fietsen, werd duidelijk aan de hand van de natuurprojecten waar mountainbikers actief aan bijdragen. Veel mountainbikers zijn zich bewust van het groene decor waarin ze te gast zijn en helpen graag dit in stand te houden.

Op de Veluwe helpen mountainbikegroepen daarom met het herstel van bijvoorbeeld natuurlijke waterstromen door hun paden aan te passen. Ook ondersteunen ze het behoud van zeldzame plantensoorten door fietspaden buiten kwetsbare gebieden te houden.

Ook houden mountainbikers regelmatig opruimacties in het bos en langs de paden om afval en zwerfvuil te verwijderen.

Al jarenlang onderstreept de groep bosfietsers de afspraken van de Buitencode. Vijf simpele regels die bosfietsers, wandelaars, ruiters en sportvissers met elkaar maken om met z’n allen van de natuur te genieten

(tekst gaat verder onder de foto)

 Gedeputeerde Zoet ontvangt de Buitencode uit handen van Marina van Dijk, belangenbehartiger bij de NTFU.

Roep om gezamenlijke aanpak


Gedeputeerde Harold Zoet was duidelijk onder de indruk van de wil en inzet van de mountainbikers en gravelbikers. “Met elkaar moeten we de natuur op orde brengen, om Nederland van het slot te halen. Dat doen we niet door gebieden en paden af te sluiten voor bosfietsers. Dat doen we wel door samen te werken. Met elkaar naar oplossingen zoeken om de balans te vinden in wat wel en niet kan.”

Tijdens het werkbezoek klonk dan de oproep om snel tot een gezamenlijke aanpak te komen. Wielersportbond NTFU pleit ook voor meer samenwerking en een betere coördinatie. “Dat mountainbikers en gravelbikers gezien worden als een groep die wil bijdragen aan de natuur, is een belangrijke stap. Met elkaar kunnen we zoveel meer betekenen voor de Veluwe en iedereen die van dit gebied houdt”, laat Marina van Dijk namens de wielersportbond weten.

Om zelf te ervaren hoe je op een gravelbike of mountainbike de Veluwe beleeft, sloten de deelnemers met een fietstocht het werkbezoek van de NTFU af.

Misschien ook interessant...

Opleidingen, Veiligheid

Techniektrainingen helpen fietssportblessures voorkomen

Steeds meer mensen stoppen met sporten, omdat ze geblesseerd raken. Bijvoorbeeld na een valpartij. Dat komt naar voren uit sportblessurecijfers van VeiligheidNL. Zonde, want vaak is zo'n blessure te voorkomen. Hoe? Door techniektrainingen te volgen.

Dijkwegen

Hoe veilig vinden fietsers het op dijkwegen

Fietsen over kilometers lange dijken is een feest voor iedereen die van oer-Hollandse landschappen houdt. Maar hoe veilig voelen fietsers zich eigenlijk, als ze zo'n dijkweg delen met andere fietsers, wandelaars, autorijders, motorrijders en landbouwverkeer. 

5x tips voor het opstellen van gedragsregels op je club

De manier waarop je leden zich gedragen binnen de vereniging, ligt vaak in de lijn van de cultuur van de club. De regels zijn vaak ongeschreven. Toch kan het heel nuttig zijn om deze gedragsregels op papier te zetten en er met je leden over te praten.

NTFU zet wielerclubs in de schijnwerpers

Wielrennen, mountainbiken en gravelbiken zijn ongekend populair en dat snappen wij maar al te goed. Steeds meer mensen starten of overwegen na langere tijd opnieuw te beginnen met fietsen. Om deze mensen kennis te laten maken met wielerverenigingen, organiseerden we deze zomer de actie Welkom op de club. Zo’n 100 clubs ontvingen door deze ledenwerfactie aanmeldingen van wielrenners en mountainbikers graag eens mee wilden fietsen met de club.

Verenigingen

Hoe de NTFU verenigingen in de pedalen helpt

De wielervereniging is al jaar en dag een belangrijke pijler voor de NTFU. De vereniging voorziet wekelijks duizenden fietsers van mooie clubritten en toertochten.  De NTFU zet zich daarom in op het versterken van alle aangesloten wielerverenigingen.

Kleurcode

NTFU kleurt MTB-routes veilig

Om MTB-routes veiliger te maken, introduceert wielersportbond NTFU een kleurensysteem. Net als op de skipistes, geeft elke kleur de moeilijkheidsgraad van de route aan. De MTB-routes in Twente hebben de primeur: de eerste bordjes hangen bij Het Hulsbeek in Oldenzaal.

Gelderse veerponten

NTFU op de bres voor veerponten in Gelderland

Schipper, kan ik straks nog overvaren? Dat is de vraag in Gelderland. Het geld voor de veerponten is op. Tientallen ponten verdwijnen, waardoor je straks kilometers om moet fietsen. Samen met fiets- en wandelorganisaties, start de NTFU een petitie.

Versoepelingen coronamaatregelen van 25 september voor de wielersport

Per 25 september 2021 gaan er een aantal versoepelingen rondom de coronamaatregelen van kracht. Zo vervalt bijvoorbeeld de 1,5 meter maatregel en zijn grootschalige evenementen weer mogelijk. De versoepelingen hebben enkele gevolgen voor de fietssport en het verenigingsleven, we sommen ze voor je op in het onderstaande stukverenigingen@ntfu.nl

Wijziging uploaden van routes clubpagina

Fietssport.nl is hét platform voor fietsers. Dit initiatief van de NTFU is ook voor fietsclubs een mooi kanaal om hun club onder de aandacht te brengen bij potentiële leden. Zo kun je laten zien dat jouw club veel routekennis in huis heeft, door een aantal routes op het Fietssport-routeplatform te plaatsen. Het proces rondom het uploaden is onlangs gewijzigd, we leggen in dit artikel uit wat er anders is.

Afsluitdijk

Duizenden fietsers op de Afsluitdijk

Na jaren wachten kon het 1 en 2 juli eindelijk weer: fietsen over de Afsluitdijk. Zo’n 13.000 fietsers gingen over de 32 kilometer lange dijk tussen Den Oever en Kornwerderzand. Wielrenners grepen hun kans en reden het populaire rondje IJsselmeer.