Geen coronatoegangsbewijs nodig voor sport buiten, binnen wel

Het coronatoegangsbewijs is niet verplicht voor sport in de buitenlucht. Het kabinet wilde per 6 november de QR-code invoeren voor sporters en publiek, zowel binnen én buiten. Na protest van de Nederlandse sportwereld en druk uit de Tweede Kamer ziet het af van de verplichting voor buitensporten. Voor de binnensport blijft de maatregel wel gelden. Voor toegang tot kleedkamer, toilet of de kantine moeten sporters en publiek hun toegangsbewijs laten scannen.

Het coronatoegangsbewijs is niet verplicht voor sport in de buitenlucht. Het kabinet wilde per 6 november de QR-code invoeren voor sporters en publiek, zowel binnen én buiten. Na protest van de Nederlandse sportwereld en druk uit de Tweede Kamer ziet het af van de verplichting voor buitensporten. Voor binnensportaccommodaties blijft de maatregel wel gelden. Voor toegang tot kleedkamer, toilet of de kantine moeten sporters en publiek hun toegangsbewijs laten scannen.

Waar heb je als wielersporter een QR-code nodig:

Voor sporters én publiek vanaf 18 jaar is het verplicht een QR-code te laten zien bij:

  • Horeca, zowel binnen als op buitenterrassen (eet- en drinkgelegenheden), behalve bij afhalen;
  • Sportaccommodaties, zoals de sportkantine, kleedkamer of het toilet en op het buitenterras;
  • Sportbeoefening binnen, zoals de sportschool, groepslessen spinning
  • Bij evenementen, zoals festivals en feesten en bepaalde sportevenementen.

Het volledige overzicht van de nieuwe coronaregels per 6 november vind je op Rijksoverheid.nl.

Waar heb je géén QR-code nodig:

  • In de openbare ruimte, zoals de vaste verzamelplaats op de hoek van de straat en tijdens het fietsen zelf natuurlijk;
  • Op een sportlocatie buiten, zoals op de parkeerplaats of een sportveld bij de accommodatie.

Voor toertochten betekent dat:

Of je als deelnemer een coronatoegangsbewijs nodig hebt, is sterk afhankelijk van de wijze van organiseren. Toertochten die door de gemeente als evenement worden aangemerkt, bijvoorbeeld omdat er live muziek en verkoop van eten en drinken is, kunnen CTB-plichtig zijn. En, als start-, finish- en pauzeplaatsen in een binnensportaccommodatie of in een horecagelegenheid zijn, zal er ook naar een bewijs gevraagd worden. 

Neem contact op met de organisatie van de tocht om na te gaan of je een bewijs nodig hebt: raadpleeg de desbetreffende toertochtenpagina op Fietssport.nl, de website of social media van de tocht.

Vrijwilligers zijn ook vrijgesteld van de verplichte QR-code, zoals Scan & Go-vrijwilligers, verkeersregelaars en EHBO’ers.

Lees ook: Alles wat je moet weten over het coronatoegangsbewijs

Voor clubritten betekent dat:

Fietsen met een groep in de openbare ruimte mag zonder coronatoegangsbewijs. Starten en/of finishen de clubritten in jullie clubhuis of in de horeca? QR-code verplicht. Verzamel je buiten op de parkeerplaats bij jullie clubhuis of horecagelegenheid? Of starten jullie altijd op de hoek van de straat? Geen QR-code verplicht.

Wie controleert?

Overleg als toertochtorganisator of als bestuurder van je wielerclub met de eigenaar van bijvoorbeeld de sportkantine of horecagelegenheid wie verantwoordelijk is voor de controles. Heb je als wielerclub je eigen clubhuis? Dan zorg je zelf voor de controle. Deel je als tochtorganisator of wielerclub – samen met andere sportverenigingen – de faciliteiten in een sportcomplex, maak dan met de beheerder goede afspraken wie de controle uitvoert. Vraag ook voor de zekerheid na bij de eigenaar van de horecagelegenheid wie verantwoordelijk is voor de controle.

Richtlijnen en protocollen worden aangepast

In de loop van vrijdag 5 november worden op NTFU.nl de richtlijnen en protocollen voor bijvoorbeeld toertochtorganisatoren aangepast. NOC*NSF werkt ook het Sportprotocol bij met de nieuwe maatregelen die per 6 november gelden.

Misschien ook interessant...

Kennis & onderzoek

Het eerste gravelbike-onderzoek: de resultaten

De NTFU vroeg 700 gravelbikers het (houthakkers)hemd van het lijf. Lezers van Fietssport, Velozine en Fiets vertelden wat voor type gravelbiker ze zijn, wat zij zo leuk vinden aan gravelbiken en welke fietsen en merken ze rijden.

Ondersteuning bij lokale lobby

NTFU tegen sluiting van bospaden Arnhem voor fietsers

De NTFU is tegen afsluiting van de onverharde paden voor fietsers nabij Arnhem. De bond vindt dat mountainbikers en gravelbikers hard worden geraakt door de sluiting. Dat laat de bond in een brief aan de gemeenteraad weten.

Meer ruimte voor de fiets

Steeds minder groen en natuur om te sporten en ontspannen

De ruimte om te sporten, bewegen en ontspannen staat in heel Nederland onder druk. Uit onderzoek dat de ANWB liet uitvoeren wordt duidelijk dat we steeds minder groen om ons heen hebben. En dit wordt alleen maar minder door de groeiende bevolking en toename van het toerisme.

Wijziging uploaden van routes clubpagina

Fietssport.nl is hét platform voor fietsers. Dit initiatief van de NTFU is ook voor fietsclubs een mooi kanaal om hun club onder de aandacht te brengen bij potentiële leden. Zo kun je laten zien dat jouw club veel routekennis in huis heeft, door een aantal routes op het Fietssport-routeplatform te plaatsen. Het proces rondom het uploaden is onlangs gewijzigd, we leggen in dit artikel uit wat er anders is.

Goed voorbeeld: Het beleidsplan van TC de Pedaleurs Malden: voor leden, door leden

Hoe ontwikkel je een beleidsplan dat de behoeften van leden weerspiegelt en verenigingsbreed gedragen wordt? TC de Pedaleurs Malden nam haar kernwaarden in overweging en stelde in overleg met haar leden een nieuwe toekomstvisie op.

Betere fietspaden kunnen het aantal ongelukken verkleinen

Als het aan de overheid ligt, zijn er in 2050 nul verkeersslachtoffers. Een onderzoek van kenniscentrum VeiligheidNL laat zien dat daarvoor eerst iets moet veranderen. Het aantal fietsers dat ernstig gewond raakte en op de Spoedeisende Hulp kwam, steeg in tien jaar met vijftien procent. Ook het aantal gewonde wielrenners steeg in die periode, met 44 procent. VeiligheidNL roept daarom op om samen in actie te komen. Wielersportbond NTFU sluit zich daarbij aan.

Afsluitdijk

Vanaf 26 juni fietsen en wandelen op de Afsluitdijk

Het nieuwe fiets- en wandelpad over de Afsluitdijk en langs de Waddenzee is vanaf 26 juni voor een groot deel open. Tussen de sluizen van Den Oever en Kornwerderzand kun je over een lengte van 24 kilometer fietsen en wandelen.

NTFU roept gemeenten op loketten te openen

De NTFU, Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) en NOC*NSF roepen gemeentebesturen op de loketten te openen, het gesprek met organisatoren aan te gaan en toertochten weer mogelijk te maken. Dat naar aanleiding van signalen dat het organisatoren niet altijd lukt toestemming van de gemeente te krijgen. Om zoveel als mogelijk gemeenten te bereiken, verspreidt Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) de oproep onder alle gemeenten.

NTFU

Bioracer verlengt samenwerking met NTFU en Fietssport

Met gepaste trots kunnen we hier melden dat het fietskledingmerk Bioracer de samenwerking met NTFU en ons platform Fietssport verlengd heeft. Dat betekent dat we ons de komende jaren weer een gesoigneerde slag in de rondte kunnen trappen.

Ondersteuning bij lokale lobby

Arnhem praat met fietsers na protest tegen sluiting bospaden

Arnhemse wielerverenigingen praten tóch mee over de bospaden bij Arnhem. Ze protesteerden met de NTFU tegen sluiting voor fietsers. De clubs maken nu een voorstel waarbij fietsers wél welkom zijn. Of de gemeente écht akkoord gaat met het plan, moet nog blijken. 

Lessen uit de IMBA Europe Summit: leave a positive track

In juni kwam mountainbikend Europa bij elkaar in Italië. Tijdens de IMBA Europe Summit wisselden routebouwers, vrijwilligers en mountainbikers drie dagen lang ideeën uit hoe we onze mountainbikesport toekomstbestendig kunnen maken. Ook de NTFU was aanwezig. Troy Corsen vertelt wat hij uit Val di Sole meenam voor het mountainbiken in Nederland.

Tropische temperaturen: Bereid je goed voor!

Deze zomer hebben we af en toe te maken met tropische temperaturen. Heerlijk toch? Voor een dagje strand wel. Als je wil fietsen in deze hitte, moet je je goed voorbereiden!