Verkiezingen: waar let je als fietser op?

Op 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en voor de waterschappen. Met jouw stem heb je invloed op hoe jouw provincie omgaat met hete hangijzers als stikstof en wonen, maar ook op hoe de buitenruimte wordt ingericht voor fietsers.

De provincie heeft best een aardig takenpakket. Ze bepalen onder andere of steden en dorpen kunnen uitbreiden, waar bedrijventerreinen worden aangelegd en checken of zwemwater schoon is. Maar de provincie is ook verantwoordelijk voor de aanleg van fietspaden en beslist of er ruimte is voor mountainbikers in de natuur.

Ook de waterschappen hebben invloed op onze sport. Zij houden zich onder meer bezig met schoon water, sterke dijken en het onderhoud van kanalen. Maar de waterschappen beheren ook gebieden zoals dijken en uiterwaarden, en kunnen ervoor kiezen om deze gebieden open te stellen voor fietsers. De aankomende verkiezingen hebben dus direct invloed op jouw hobby.

Ruimte voor fietsers

Ideale fietsroutes zijn verkeersluw en vrij van hobbels, gaten en paaltjes. Mountainbikers willen op goed onderhouden en uitdagende paden genieten van de natuur en voor gravelbikers moeten er voldoende mogelijkheden blijven om een rondje te trappen. Op die punten valt nog veel te verbeteren. Daarom benaderden we in aanloop naar de verkiezingen (potentiële) statenleden met suggesties en verbeterpunten. 

"De aankomende verkiezingen hebben direct invloed op jouw hobby."

Zo nam sportkoepel NOC*NSF in de notitie ‘Een sterke provincie door de kracht van sport’ een aantal concrete voorstellen mee voor MTB-, gravel- en wielrenroutes. Ook zorgden we er samen met andere fietsorganisaties voor dat er een provinciaal debat werd gevoerd over het behoud van veerponten in Gelderland. Tenslotte stelden we samen met Fietsplatform, ANWB en Fietsersbond een top 10 verbeterpunten op waarmee we provinciale partijen oproepen ruimte te creëren voor onze sport. 

Ook na de verkiezingen houdt de NTFU samen met de andere fietsorganisaties fietsen op de politieke agenda zodat we op een veilige en plezierige manier van onze sport kunnen blijven genieten. 

Verdiep je en stem

Even relativeren: de aankomende verkiezingen draaien over het algemeen natuurlijk over stikstof, boeren, armoede en immigratie. En logischerwijs draait het in Groningen om gaswinning en bevingsschade en is het gevaar van hoog water in Limburg een issue. Maar dat wil niet zeggen dat veilige fietspaden en ruimte voor onze sport niet belangrijk zijn. We roepen daarom op: doe een stemwijzer en verdiep je in de partijprogramma’s. 

Om je op weg te helpen, heeft het kennisplatform ‘Alles over sport’ een handig overzicht gemaakt van plannen van regionale partijen op het gebied van sport en bewegen in de 12 provincies. Het overzicht bekijk je op de site Allesoversport.nl of download je hier.

Misschien ook interessant...

NTFU

NTFU en Ekoï bundelen krachten

Wielersportbond NTFU en Ekoï gaan tot minstens 2025 samenwerken. Het Franse merk is sinds 2001 actief op de internationale markt voor fiets gerelateerde producten en heeft zich opgewerkt tot een toonaangevende speler. Via de samenwerking met de NTFU geeft Ekoï extra aandacht voor de Nederlandse fietsers.

NTFU, Verenigingen

NTFU en Cyql verlengen samenwerking voor 3 jaar

Na een succesvolle samenwerking, hebben de NTFU en Cyql de overeenkomst met nog eens drie jaar verlengd. Verenigingen die bij de NTFU zijn aangesloten maken daarom ook de komende drie jaar kosteloos gebruik van de Cyql-app.

NTFU

Bioracer verlengt samenwerking met NTFU en Fietssport

Met gepaste trots kunnen we hier melden dat het fietskledingmerk Bioracer de samenwerking met NTFU en ons platform Fietssport verlengd heeft. Dat betekent dat we ons de komende jaren weer een gesoigneerde slag in de rondte kunnen trappen.

NTFU

In memoriam: Constant van Waterschoot, voorzitter, fervent fietser, erelid en eindredacteur

Constant van Waterschoot is veertien jaar voorzitter van de NTFU geweest en nam in 1994 als erelid afscheid van het bestuur. Hij is daarna nog jaren eindredacteur geweest van het Toer Fiets Magazine. Zo lang zijn gezondheid het toeliet is hij blijven fietsen, vooral in het door hem zo geliefde Vlaanderen, dat hij vanuit zijn woonplaats Oostburg goed kon bereiken. Op 26 november is hij op tweeëntachtigjarige leeftijd overleden.

NTFU

Woorden raken. Ook die van jou.

De fietssport is er voor iedereen: fietsen is wat ons verbindt. Toch voelt 1 op de 5 wielersporters zich niet welkom in de sport, blijkt uit onderzoek van NTFU. Ze hebben te maken met grappen en negatieve opmerkingen. Bewust of onbewust.

NTFU

Verslag NTFU Unieraadsvergadering 17 juni

Op 17 juni 2023 was de jaarlijkse Unieraadsvergadering op Papendal. De Unieraad bestaat uit 25 vrijwillige afgevaardigden namens de verenigingen en 4 afgevaardigden namens de individuele leden. Zij geven tijdens de vergadering goedkeuring aan het beleid van het hoofdbestuur en uniebureau van de NTFU. 

NTFU

Welkom op de vernieuwde website van de NTFU

Je ziet het goed. We hebben een nieuwe website. Compleet met een fris ontwerp en informatie voor verenigingen, tochtorganisatoren, trailcrews, routebureaus, overheden en organisaties uit de sport- en recreatiesector. Zo is NTFU.nl voor iedereen hét startpunt voor sportief fietsen.

NTFU

Kosten voor de fietsverzekering stijgen niet in 2023

Ondanks hoge inflatiecijfers gaan NTFU-leden in 2023 niet meer betalen voor hun fietsschadeverzekering, dat maakte verzekeringspartner Meijers bekend.