Verkiezingen: waar let je als fietser op?

Op 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en voor de waterschappen. Met jouw stem heb je invloed op hoe jouw provincie omgaat met hete hangijzers als stikstof en wonen, maar ook op hoe de buitenruimte wordt ingericht voor fietsers.

De provincie heeft best een aardig takenpakket. Ze bepalen onder andere of steden en dorpen kunnen uitbreiden, waar bedrijventerreinen worden aangelegd en checken of zwemwater schoon is. Maar de provincie is ook verantwoordelijk voor de aanleg van fietspaden en beslist of er ruimte is voor mountainbikers in de natuur.

Ook de waterschappen hebben invloed op onze sport. Zij houden zich onder meer bezig met schoon water, sterke dijken en het onderhoud van kanalen. Maar de waterschappen beheren ook gebieden zoals dijken en uiterwaarden, en kunnen ervoor kiezen om deze gebieden open te stellen voor fietsers. De aankomende verkiezingen hebben dus direct invloed op jouw hobby.

Ruimte voor fietsers

Ideale fietsroutes zijn verkeersluw en vrij van hobbels, gaten en paaltjes. Mountainbikers willen op goed onderhouden en uitdagende paden genieten van de natuur en voor gravelbikers moeten er voldoende mogelijkheden blijven om een rondje te trappen. Op die punten valt nog veel te verbeteren. Daarom benaderden we in aanloop naar de verkiezingen (potentiële) statenleden met suggesties en verbeterpunten. 

"De aankomende verkiezingen hebben direct invloed op jouw hobby."

Zo nam sportkoepel NOC*NSF in de notitie ‘Een sterke provincie door de kracht van sport’ een aantal concrete voorstellen mee voor MTB-, gravel- en wielrenroutes. Ook zorgden we er samen met andere fietsorganisaties voor dat er een provinciaal debat werd gevoerd over het behoud van veerponten in Gelderland. Tenslotte stelden we samen met Fietsplatform, ANWB en Fietsersbond een top 10 verbeterpunten op waarmee we provinciale partijen oproepen ruimte te creëren voor onze sport. 

Ook na de verkiezingen houdt de NTFU samen met de andere fietsorganisaties fietsen op de politieke agenda zodat we op een veilige en plezierige manier van onze sport kunnen blijven genieten. 

Verdiep je en stem

Even relativeren: de aankomende verkiezingen draaien over het algemeen natuurlijk over stikstof, boeren, armoede en immigratie. En logischerwijs draait het in Groningen om gaswinning en bevingsschade en is het gevaar van hoog water in Limburg een issue. Maar dat wil niet zeggen dat veilige fietspaden en ruimte voor onze sport niet belangrijk zijn. We roepen daarom op: doe een stemwijzer en verdiep je in de partijprogramma’s. 

Om je op weg te helpen, heeft het kennisplatform ‘Alles over sport’ een handig overzicht gemaakt van plannen van regionale partijen op het gebied van sport en bewegen in de 12 provincies. Het overzicht bekijk je op de site Allesoversport.nl of download je hier.

Misschien ook interessant...

Verenigingen

Kansen op het gebied van ledenwerving

Fietsen is populair! De afgelopen jaren kwamen meer dan 200.000 nieuwe sportieve fietsers bij. Aansluiten bij een vereniging was echter niet vanzelfsprekend. Toch zien we dat veel fietsers wel de behoefte hebben om in een groep te fietsen, en mooie kans voor jouw club dus! Waar liggen de kansen voor jouw vereniging? We geven met een aantal feiten en cijfers enkele suggesties.

Betere fietspaden kunnen het aantal ongelukken verkleinen

Als het aan de overheid ligt, zijn er in 2050 nul verkeersslachtoffers. Een onderzoek van kenniscentrum VeiligheidNL laat zien dat daarvoor eerst iets moet veranderen. Het aantal fietsers dat ernstig gewond raakte en op de Spoedeisende Hulp kwam, steeg in tien jaar met vijftien procent. Ook het aantal gewonde wielrenners steeg in die periode, met 44 procent. VeiligheidNL roept daarom op om samen in actie te komen. Wielersportbond NTFU sluit zich daarbij aan.

Kleurcode

NTFU legt met video nieuwe kleurcodes voor MTB-routes uit

Om mountainbikeroutes veiliger te maken, rolt wielersportbond NTFU een kleurensysteem uit. Net als op de skipistes, geeft elke kleur de moeilijkheidsgraad van de route aan. Groen is makkelijk, blauw gemiddeld, rood moeilijk en zwart zeer moeilijk. De kleurcode herken je aan een nieuw bordje dat onder de routepijl hangt. Om te laten zien wat er technisch van je gevraagd wordt bij elk niveau en hoe het kleurensysteem precies werkt, heeft de NTFU een video gemaakt.

Hoe spreid je de drukte tijdens je toertocht?

Sinds 28 november gelden er weer strengere coronamaatregelen. Zo zijn de 1,5 meter afstand en het  mondmasker weer verplicht en is publiek niet toegestaan. Dat betekent dat je als organisator ook maatregelen moet nemen om bijvoorbeeld drukte te verminderen. Hoe doe je dit?

Steeds vaker juridische strijd over mountainbikeroutes

Wielersportbond NTFU merkt dat mountainbikeroutes onder druk komen te staan. Tegenstanders van de routes voeren steeds vaker een juridische strijd. Daarmee willen ze voorkomen dat nieuwe mountainbikeroutes worden aangelegd of bestaande routes gesloten worden. In Twente luidt nu ook de politiek de noodklok: organisaties moeten met elkaar praten, geen strijd voeren, vindt de CDA-fractie. Dat vindt ook de NTFU, die zelf regelmatig met onderhoudsgroepen, terreineigenaren, natuurbeheerders en routebureaus aan tafel zit.

NTFU zet wielerclubs in de schijnwerpers

Wielrennen, mountainbiken en gravelbiken zijn ongekend populair en dat snappen wij maar al te goed. Steeds meer mensen starten of overwegen na langere tijd opnieuw te beginnen met fietsen. Om deze mensen kennis te laten maken met wielerverenigingen, organiseerden we deze zomer de actie Welkom op de club. Zo’n 100 clubs ontvingen door deze ledenwerfactie aanmeldingen van wielrenners en mountainbikers graag eens mee wilden fietsen met de club.

Fiets in de trein

Problemen op het spoor: fietsorganisaties vragen fietsers hun ervaringen te delen

Deze zomer wordt er veel aan het spoor gewerkt. Dat betekent extra reistijd of vervangend vervoer. Fietsers die tegen problemen aanlopen, kunnen zich melden bij de NTFU, Fietsersbond, Fietsplatform en Rover.

Veiligheid

Woensdag 13 september: Dag van de Fietsbel

Op woensdag 13 september vindt de eerste Dag van de Fietsbel plaats. Het doel van deze dag is om het belang van de fietsbel onder de aandacht te brengen bij wielrenners, mountainbikers en gravelbikers om zo veiliger en vriendelijker te fietsen.

Afsluitdijk

Fietsorganisaties teleurgesteld over mogelijkheden voor fietsen en wandelen op de Afsluitdijk

Rijkswaterstaat moet meer doen om fietsen en wandelen mogelijk te maken op de Afsluitdijk. De 32 kilometer lange dijk blijft tot 2025 gesloten voor fietsers en wandelaars omdat de dijk versterkt en vernieuwd wordt. Fietsplatform, Wandelnet, de NTFU en Fietsersbond zijn teleurgesteld en sturen daarom een brief aan de Tweede Kamer. Daarin vragen ze opnieuw aandacht voor de adviezen die ze begin 2020 al gaven aan Rijkswaterstaat.

6x tips om leden welkom te heten op de club

Elke vereniging wil dat nieuwe leden zich direct thuis voelen op de club. Een club die hier in slaagt, zorgt voor een goede basis. Tevreden leden pakken bijvoorbeeld sneller vrijwilligerstaken op. Door nieuwe leden te verwelkomen, behoud je hen langer voor de club. Maar hoe kun je dit het beste doen? We geven 6 tips.