In september 2021 lanceerde de NTFU de Cycl app. Met de Cyql app kunnen clubs eenvoudig gezamenlijke ritten plannen en met elkaar delen. Via Cyql vind je praktische informatie over een rit op een centrale en overzichtelijke plek. Naast de vele positieve geluiden vanuit de verenigingen, is er ook goed geluisterd naar de feedback van de clubs. In de afgelopen maanden is er dan ook hard gewerkt aan een aantal updates die de app nog completer moeten maken.
Vanaf nu kan er een rit worden gedeeld via bijvoorbeeld Whats’App of e-mail. Via deze optie deel je een berichtje met een link erin opgenomen die verwijst naar de details van de rit. De details van de rit zijn ook te bekijken via een webpagina (bijvoorbeeld via de pc), en dus niet alleen meer zichtbaar via de app. Met deze functionaliteit is het nog makkelijker om je ritten op andere kanalen onder de aandacht te brengen!
Waar leden zich voorheen alleen nog konden aanmelden via een activiatie-code van de club, is het nu ook mogelijk om iemand direct uit te nodigen bij de club. Beheerders van de fietsclub kunnen via ‘bekijk het peloton’ nu nog eenvoudiger andere fietsers uitnodigen. Indien men de Cyql app nog niet geïnstalleerd heeft, verwijst deze link direct door naar de appstore om de Cyql app te installeren. Tevens wordt na het aanmaken van een account automatisch een verzoek gedaan bij de betreffende vereniging. Dit alles zonder een QR code te scannen of activatiecode te hoeven invullen. Gemakkelijk toch? Toch liever een QR code scannen of de code handmatig invoeren, dit blijft uiteraard mogelijk.
Clubs kunnen per rit een wegkapitein aanwijzen in Cyql. De wegkapitein van de rit kan vanaf nu ook wijzigingen maken in de rit. Mocht er bijvoorbeeld een andere route worden gereden, dan kan hij/zij een nieuwe route uploaden. Is er een regenbui op komst? Dan is iets eerder of later vertrekken wellicht handig.
Naast bovenstaande updates zijn er verschillende optimalisaties doorgevoerd en bugs verholpen. We blijven de app uiteraard verder optimaliseren en proberen zoveel mogelijk grote en kleinere bugs te verhelpen die er nog in Cyql aanwezig zijn. Jullie feedback hierin is voor ons zeer belangrijk dus blijf ons vooral mailen en bellen!
Wil je als vereniging aan de slag met Cyql? Bekijk dan deze pagina voor alle praktische informatie.
Om mountainbikeroutes veiliger te maken, rolt wielersportbond NTFU een kleurensysteem uit. Net als op de skipistes, geeft elke kleur de moeilijkheidsgraad van de route aan. Groen is makkelijk, blauw gemiddeld, rood moeilijk en zwart zeer moeilijk. De kleurcode herken je aan een nieuw bordje dat onder de routepijl hangt. Om te laten zien wat er technisch van je gevraagd wordt bij elk niveau en hoe het kleurensysteem precies werkt, heeft de NTFU een video gemaakt.
Elke vereniging wil dat nieuwe leden zich direct thuis voelen op de club. Een club die hier in slaagt, zorgt voor een goede basis. Tevreden leden pakken bijvoorbeeld sneller vrijwilligerstaken op. Door nieuwe leden te verwelkomen, behoud je hen langer voor de club. Maar hoe kun je dit het beste doen? We geven 6 tips.
Als bestuur ben je verantwoordelijk voor een veilige sportvereniging. Dit is een vereniging waarin sportplezier centraal staat: er is geen ruimte voor agressie, intimidatie en seksueel grensoverschrijdend gedrag. De vraag is: hoe regel je dat als bestuur? Wij geven je een aantal tips:
Op zoek naar een nieuwe mountainbike-uitdaging? Je hoeft niet ver te kijken, want dankzij financiële steun uit het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund krijgen vier mountainbikeroutes een upgrade. Het gaat om de routes Alphen, Zoetermeer, Zeewolde en Sibculo.
Jaarlijks genieten zo'n 300.000 fietsers, samen goed voor ruim 1,5 miljoen inschrijvingen, van al het moois dat toertochten te bieden hebben. NTFU clubs organiseren jaarlijks ruim 1100 toertochten die samenkomen in de toertochtkalender in Fietssport Magazine en via Fietssport.nl. Naast het enorme bereik van Fietssport magazine en Fietssport.nl, zorgen we door de kalender ook voor afstemming en coördinatie tussen de verschillende tochten. Organiseren jullie in 2023 (weer) een toertocht (of tochten) en wil je deze publiceren in de
Als het aan de overheid ligt, zijn er in 2050 nul verkeersslachtoffers. Een onderzoek van kenniscentrum VeiligheidNL laat zien dat daarvoor eerst iets moet veranderen. Het aantal fietsers dat ernstig gewond raakte en op de Spoedeisende Hulp kwam, steeg in tien jaar met vijftien procent. Ook het aantal gewonde wielrenners steeg in die periode, met 44 procent. VeiligheidNL roept daarom op om samen in actie te komen. Wielersportbond NTFU sluit zich daarbij aan.
Goed nieuws voor iedereen die wel eens met de fiets op de trein stapt, bijvoorbeeld tijdens een bikepacking trip of naar de start van een toertocht of mountainbikeroute. Er komt dit jaar geen vervolg op de pilot voor het verplicht reserveren van de fiets in de trein.
De ideale wielrenroute is verkeersluw en gaat over goede wegen en paden. Met nadruk op ideaal, want recreatieve fietsers ergeren zich flink aan de vele hobbels, gaten en paaltjes, vooral in het buitengebied. Fietsplatform, NTFU, ANWB en Fietsersbond vinden het de taak van Provincies om die problemen aan te pakken. Daarom sturen ze verbeterpunten naar Provincies, waar zij snel winst voor de fiets mee kunnen behalen.
Hangen er op jouw toertochten nog oude NTFU-vlaggen? Dan kun je nu gratis nieuwe vlaggen aanvragen.
Sinds de lancering in september maken steeds meer clubs gebruik van