Lessen uit de IMBA Europe Summit: leave a positive track

In juni kwam mountainbikend Europa bij elkaar in Italië. Tijdens de IMBA Europe Summit wisselden routebouwers, vrijwilligers en mountainbikers drie dagen lang ideeën uit hoe we onze mountainbikesport toekomstbestendig kunnen maken. Ook de NTFU was aanwezig. Troy Corsen vertelt wat hij uit Val di Sole meenam voor het mountainbiken in Nederland.

In juni kwam mountainbikend Europa bij elkaar in Italië. Tijdens de IMBA Europe Summit wisselden routebouwers, vrijwilligers en mountainbikers drie dagen lang ideeën uit hoe we onze mountainbikesport toekomstbestendig kunnen maken. Ook de NTFU was aanwezig. Troy Corsen vertelt wat hij uit Val di Sole meenam voor het mountainbiken in Nederland.

Reframing Mountain Biking

IMBA Europe zet zich in voor de ontwikkeling van mountainbikeroutes in heel Europa. De organisatie wil dat meer mensen op de mountainbike stappen en iedereen toegang heeft tot veilige en mooie routes.

Eén keer per jaar organiseert IMBA Europe daarom een conferentie – de IMBA Europe Summit. In het prachtige Italiaanse Val di Sole kwamen 150 vrijwilligers van onderhoudsgroepen, routebouwers, mountainbikers, terreineigenaren en belangenbehartigers drie dagen bij elkaar.

Thema was Reframing Mountain Biking. Deelnemers discussiëren over de trends en uitdagingen van het mountainbiken. De mountainbikesport ontwikkelt zich van een niche tot één die toegankelijk is, kan en moet zijn voor een breder publiek. Iedereen wisselt tijdens de IMBA Summit daarom ideeën uit, vertelt voor welke uitdagingen ze staan en hoe ze dit oplossen. Allemaal met hetzelfde doel: mountainbiken toekomstbestendig maken.

Leave a positive track

Ook de NTFU was in Val di Sole. Troy Corsen, belangenbehartiger MTB bij de NTFU, schoof aan bij de presentaties maar ging vooral mee op pad. “Je komt toch tot de beste inzichten op de fiets”, aldus Troy.

Wat neemt hij mee uit Italië voor het mountainbiken in Nederland? “Leave a positive track”, laat Troy meteen weten. “De uitdaging van veel problemen bij de aanleg en het beheer van routes valt vaak preventief op te lossen. Hoe? Door belanghebbenden bij elkaar te brengen en samen tot een plan te komen. Voorkomen is beter dan genezen”, licht hij toe.

Mountainbiken verankeren in de samenleving

Niet alleen in Nederland, ook in andere landen kijken terreineigenaren en natuurbeheerders kritischer naar natuurbescherming versus natuurbeleving. In Nederland wordt er ook steeds vaker een juridische strijd over mountainbikeroutes gevoerd.

“Het hoeft helemaal niet zover te komen”, weet Troy. “Als iedereen op tijd met elkaar in gesprek gaat én blijft. De NTFU zit regelmatig aan tafel bij gesprekken tussen gemeenten, terreineigenaren, routebureaus en onderhoudsgroepen. Wij zien dat partijen juist in goed overleg prachtige routes aanleggen.”

Hoe zorgt de NTFU er dan voor dat we met elkaar praten en niet tegen elkaar strijden? “Het wordt steeds belangrijker om de positieve waarde van mountainbikeroutes onder de aandacht te brengen bij het grote publiek en overheden. Denk aan inkomsten in de recreatiesector, de positieve effecten op gezondheid en welzijn door te mountainbiken, de gemeenschap die een actieve rol neemt in route- en natuurbeheer en de kans op banen in de mountainbikesector, zoals clinics, routebouw, routebeheer, enzovoorts. Op deze manier kunnen we mountainbiken verankeren in de samenleving, dat is toch een stuk gezonder dan verketteren!?”

Trash Free Trails

Wat kan de NTFU meteen toepassen uit de IMBA Summit? “Afvalvrije trails”, antwoordt Troy direct. “In Nederland is het al vanzelfsprekend dat onderhoudsgroepen vrijwillig afval langs de routes opruimen. De NTFU begon daarom met Natuurlijk Opgeruimd. Dit is een landelijke opruimactie waarmee we het werk van de onderhoudsgroepen zichtbaar maken. Een aantal onderhoudsgroepen doen al mee. In Engeland zijn al een stuk verder. Onderhoudsgroepen zijn daar aangesloten bij Trash Free Trails. Dit initiatief bundelt alle opruimacties, houdt bij hoeveel kilometer er schoon is en blijft, hoeveel kilo afval is geruimd en hoeveel vrijwilligers zich inzetten. Zo maken ze zichtbaar dat de mountainbike community eigen verantwoordelijkheid voor de natuur neemt.”

Het triggerde Troy na te denken over hoe duurzaam onze sport is. “Duurzaamheid gaat verder dan afval opruimen. Het is ook: hoe zorg je dat er géén afval meer op de route komt? Denk aan al die bidons die we gebruiken. Ik zag op de Summit ook ander materiaal voor routebordjes en -palen. Benieuwd of er in Nederland al onderhoudsgroepen of mountainbikers zijn die hiermee bezig zijn. Ik kom graag in contact met ze.”

Wat is IMBA Europe?

IMBA staat voor International Mountain Bicycling Association. De van oorsprong Amerikaanse organisatie heeft in Europa een aparte tak: IMBA Europe. Het is de paraplu voor iedereen die zich inzet voor de mountainbikesport in Europa. Denk aan onderhoudsgroepen, routebouwers, mountainbikers, terreineigenaren en sportbonden. Ook de NTFU is lid van IMBA Europe. Zo komen we in contact met gelijkgestemden uit de Europese mountainbikewereld en wisselen we kennis en ervaringen uit hoe andere landen het mountainbiken aanpakken. Die inzichten, ideeën en ontwikkelingen gebruiken we weer om het mountainbiken in Nederland verder op de kaart te zetten.

Misschien ook interessant...

Tweede editie van Week van de Wielervereniging

Na een succesvolle eerste editie in het voorjaar, biedt de NTFU eind september opnieuw de Week van de Wielervereniging aan. In deze week staat het versterken van verenigingen centraal. Bestuursleden van wielerverenigingen kunnen zes interessante workshops volgen.

Hoe spreid je de drukte tijdens je toertocht?

Sinds 28 november gelden er weer strengere coronamaatregelen. Zo zijn de 1,5 meter afstand en het  mondmasker weer verplicht en is publiek niet toegestaan. Dat betekent dat je als organisator ook maatregelen moet nemen om bijvoorbeeld drukte te verminderen. Hoe doe je dit?

6x tips voor ledenbinding

Ledenbinding is belangrijk binnen je vereniging. Wanneer je als bestuur veel aandacht aan ledenbinding besteed, blijven je leden langer lid. Maar hoe doe je dat in deze bijzondere tijd? Want hoewel je clubritten langzaam opstarten maar het clubweekend bijvoorbeeld niet door gaat, is het best lastig om binding met je leden te houden. Wij geven je 6 tips hoe je je leden bindt aan jouw vereniging. 

Verenigingen

Nieuwe mogelijkheden na update Cyql app

Deze Cyql app, die voor NTFU verenigingen gratis te gebruiken is, maakt het plannen van clubritten een stuk eenvoudiger. Wat je allemaal kunt met Cyql, lees je op deze pagina. Inmiddels maken meer dan de helft van de NTFU verenigingen gebruik van de app én werd de app onlangs nog beoordeeld met het rapportcijfer 8,1! Cyql heeft onlangs een update gekregen waardoor er enkele extra functionaliteiten beschikbaar zijn in de app. Welke dat zijn lees je in dit artikel.