14 december 2021

Alles wat je moet weten over het coronatoegangsbewijs

 

Alles wat je moet weten over het coronatoegangsbewijs

De informatie op deze pagina is geüpdated op 14 december 2021.

Waar moet je als fietser, tochtorganisator of als wielerclub rekening mee houden met het coronatoegangsbewijs?

Update 20 december 2021

Sinds 19 december geldt er in Nederland een lockdown. Deze duurt tot en met in ieder geval 14 januari 2022. Veel locaties waar het coronatoegangsbewijs nodig is, zijn hierdoor gesloten. Zodra de maatregelen versoepelen, passen we de informatie over het coronatoegangsbewijs op deze pagina aan.

Update 14 december 2021

De verscherpte coronamaatregelen die sinds 28 november gelden, zijn verlengd tot en met in ieder geval 14 januari 2022.

Update 29 november 2021

Sinds 28 november is het bij bij locaties waar een coronatoegangsbewijs nodig is en bij evenementen die binnen plaatsvinden, verplicht om een mondmasker te dragen bij verplaatsing. Bijvoorbeeld van toilet naar kleedkamer. Ook is het verplicht om 1,5 meter afstand te houden van elkaar.

Update 15 november 2021

Sinds 13 november gelden er op veel plekken beperkte openinstijden. Horeca, zoals restaurants, cafés en sportkantines, zijn open van 06:00 tot 20:00 uur. Een vaste zitplaats en het coronatoegangsbewijs zijn hier verplicht.

Update 4 november 2021

Per 6 november geldt het coronatoegangsbewijs op meer plekken. Het toegangsbewijs heb je dan ook nodig op onder andere buitenterrassen in de horeca, bij binnensportlocaties vanaf 18 jaar, zoals sportscholen, zwembaden en sportzalen en bij (doorstroom)eveementen. Dit geldt voor sporters en publiek en ook in sportkantines, kleedkamers en op terrassen wordt naar het toegangsbewijs gevraagd.

Update 15 september 2021

Per 25 september zijn evenementen weer toegestaan, buiten en binnen. Ook het maximale aantal bezoekers is toegestaan. Er geldt één uitzondering, en dat is voor evenementen die binnen plaatsvinden en waar géén vaste zit- of staplaats voor bezoekers is. Daar is 75% van de bezoekerscapaciteit toegestaan. Per 25 september is het bij evenementen verplicht een coronatoegangsbewijs te gebruiken. Of dit ook voor je toertocht geldt, bepaalt de gemeente.

Lees meer op Rijksoverheid.nl.

Voor fietsers

Om te fietsen, hoef je geen coronatoegangsbewijs te laten zien. Bij horeca, zoals restaurants, cafés en sportkantines heb je wel een coronatoegangsbewijs nodig. Neem ook voor de zekerheid een coronatoegangsbewijs mee als je een tocht gaat rijden. Of een toertocht een evenement is, bepaalt de gemeente en het verschilt dus per tocht of je een bewijs nodig hebt of niet.

Houd 1,5 meter afstand, ook op die plekken waar een coronatoegangsbewijs verplicht is. Ook is een mondmasker nodig, zowel op openbare plaatsen waar geen coronatoegangsbewijs gevraagd wordt als op locaties waar het bewijs wel gevraagd wordt. Bijvoorbeeld in het openbaar vervoer, op perrons en stations en in supermarkten, tankstations en winkels en in cafés, restaurants en sportkantines. Ook geldt de 1,5-meter-maatregel op plekken waar er naar het coronatoegangsbewijs gevraagd wordt.

Voor verenigingen

Op de weg, de MTB-trails en gravelstroken hoef je natuurlijk geen coronatoegangsbewijs te laten zien. Verzamelen jullie op de parkeerplaats bij jullie clubhuis, voor de deur van jullie hoofdsponsor? Of starten jullie altijd op de hoek van de straat? Geen QR-code verplicht.

Maar, drinken jullie voor vertrek eerst koffie in een horecagelegenheid? Stoppen jullie onderweg voor koffie of een biertje en pauzeren jullie binnen of op het verwarmde buitenterras? QR-code verplicht. Starten en/of finishen de clubritten in jullie clubhuis of in de horeca? QR-code verplicht, evenals het mondmasker en de 1,5 meter maatregel.

Voor toertochtorganisatoren

Coronatoegangsbewijs voor evenementen

Het kan zijn dat je een coronatoegangsbewijs moet vragen aan deelnemers van je tocht. Het verschilt per toertocht of en waar je het coronatoegangsbewijs moet controleren. Toertochten die door de gemeente als evenement worden aangemerkt, bijvoorbeeld omdat er live muziek en verkoop van eten en drinken is, kunnen CTB-plichtig zijn.

Raadpleeg je gemeente om er zeker van te zijn of je tocht wordt aangemerkt als (doorstroom)evenement.

Check ook de laatste coronaregels voor evenementen van de Rijksoverheid.

Coronatoegangsbewijs voor binnensportlocaties

Halen deelnemers het startbewijs op in de sportkantine? Is de pauzeplaats in een sportkantine of bij een horecagelegenheid, binnen of op een buitenterras? Ook dan is de QR-code verplicht, evenals het mondmasker en de 1,5-meter-maatregel.

Maar, kun je buiten op een parkeerplaats of buiten op een sportveld de startbewijzen scannen? Geen QR-code verplicht. Bied je op de pauzeplaats buiten coffee-to-go krijgen? Geen QR-code verplicht.

Het afhalen van eten en drinken bij een afhaalpunt binnen is wel toegestaan zonder coronatoegangsbewijs. Wel is het mondmasker dan verplicht. 

Vrijwilligers zijn ook vrijgesteld van de verplichte QR-code, zoals Scan & Go-vrijwilligers, verkeersregelaars en EHBO’ers.

Informeer je deelnemers over het coronatoegangsbewijs

Besluit je het coronatoegangsbewijs te vragen, informeer je deelnemers voor aanvang van de tocht.

 • Vermeld het duidelijk op je website en via sociale-media-kanalen.
 • Informeer de voorinschrijvers per e-mail.
 • Communiceer op de start-, rust- en/of finishlocatie dat je toegangsbewijzen vraagt voor toegang.

Gebruik ook hier de communicatietoolkit Coronatoegangsbewijs voor evenementen van de Rijksoverheid. Hier vind je informatie en communicatiemiddelen die je kunt gebruiken om bezoekers te informeren over de inzet van coronatoegangsbewijzen.

Wanneer moet je je tocht aanmelden voor testcapaciteit?

Als je coronatoegangsbewijzen wilt gebruiken, moet je je tocht aanmelden bij Testen voor Toegang als:

 • voor je tocht een eenmalige vergunning van de gemeente(n) nodig is en er minimaal 1.000 bezoekers zijn, of
 • het evenement plaatsvindt in een grote eventlocatie met een doorlopende vergunning en er hieraan tenminste 3.000 bezoekers deelnemen.

Daarnaast moeten evenementen die worden aangemeld:

 • openbaar toegankelijk zijn voor publiek;
 • plaatsvinden op een bekende en afgebakende locatie; 
 • een tijdelijk of kortdurend karakter heeft.

De aanmelding van je evenement wordt gebruikt om in de planning van de beschikbare testcapaciteit zoveel mogelijk rekening te houden met je evenement. Zo is er - voordat je tocht plaatsvindt - voldoende testcapaciteit voor de bezoekers van jouw evenement.

Je hebt een bewijs van een vergunning of een vergunningsaanvraag van de gemeente nodig, om je aan te melden bij Testen voor Toegang.

Evenementen met minder dan 1.000 bezoekers hoeven zich niet aan te melden. Bij de berekeningen van de benodigde testcapaciteit is rekening gehouden met kleinschalige evenementen. 

Wie controleert?

Overleg als toertochtorganisator of als bestuurder van je wielerclub met de eigenaar van bijvoorbeeld de sportkantine of horecagelegenheid wie verantwoordelijk is voor de controles. Heb je als wielerclub je eigen clubhuis? Dan zorg je zelf voor de controle. Deel je als tochtorganisator of wielerclub – samen met andere sportverenigingen – de faciliteiten in een sportcomplex, maak dan met de beheerder goede afspraken wie de controle uitvoert. Vraag ook voor de zekerheid na bij de eigenaar van de horecagelegenheid wie verantwoordelijk is voor de controle.

Train je vrijwilligers

Als je zelf voor de controle moet zorgen, heb je voldoende vrijwilligers nodig om de coronatoegangsbewijzen te scannen. Je kunt vrijwilligers van te voren trainen in het uitlezen van toegangsbewijzen met de CoronaCheck Scanner-app en het controleren van legitimatiebewijzen. Je scant bewijzen met een mobiele telefoon en de app ‘Scanner voor CoronaCheck’.

Gebruik de communicatietoolkit Coronatoegangsbewijs voor evenementen van de Rijksoverheid. Hierin vind je de factsheet ‘Informatie voor medewerkers’. Deze factsheet legt stap voor stap uit hoe vrijwilligers bezoekers kunnen controleren bij de entree. Ook vind je informatie over de CoronaCheck-app.

Bereid je vrijwilligers ook voor op weerstand. Niet elke deelnemer zal het toegangsbewijs kunnen/willen tonen en toch de start- en/of finishlocatie willen betreden. Dat kan leiden tot discussies bij de entree.

De Rijksoverheid adviseert vrijwilligers regelmatig een zelftest te laten afnemen, bij voorkeur direct voorafgaand aan de tocht, maar in ieder geval niet langer dan 24 uur voorafgaand.

Een geldig coronatoegangsbewijs is

 • een vaccinatiebewijs;
 • een herstelbewijs: een bewijs dat je minder dan 6 maanden geleden hersteld bent van corona;
 • een testbewijs: een negatieve testuitslag van minder dan 24 uur voor de toertocht.

Vragen? Wij staan voor je klaar!

Kijk voor meer informatie op Rijksoverheid.nl. Of stuur je vraag naar verenigingen@ntfu.nl. Het team Verenigingsondersteuning staat voor je klaar. Toertochtcoördinator Caroline en verenigingsondersteuners Luuk en Jos zijn ook telefonisch bereikbaar: 0318-581300 (ma-do van 9.00 tot 17.00 uur en vrijdag van 9.00-12.00 uur).