15 september 2021

Alles wat je moet weten over het coronatoegangsbewijs

 

Alles wat je moet weten over het coronatoegangsbewijs

Per 25 september is het coronatoegangsbewijs bij evenementen verplicht. De gemeente bepaalt of je toertocht een evenement is en of je dus het coronatoegangsbewijs moet vragen. Waar moet je als organisator rekening mee houden als je het toegangsbewijs moet vragen?

De gemeente of veiligheidsregio kan het coronatoegangsbewijs als voorwaarde stellen om de vergunning toe te kennen.

Update 15 september 2021

Per 25 september zijn evenementen weer toegestaan, buiten en binnen. Ook het maximale aantal bezoekers is toegestaan. Er geldt één uitzondering, en dat is voor evenementen die binnen plaatsvinden en waar géén vaste zit- of staplaats voor bezoekers is. Daar is 75% van de bezoekerscapaciteit toegestaan. Per 25 september is het bij evenementen verplicht een coronatoegangsbewijs te gebruiken. Of dit ook voor je toertocht geldt, bepaalt de gemeente.

Update 16 augustus 2021

Meerdaagse evenementen zijn verboden tot in elk geval 19 september 2021.

Tot 25 september geldt voor eendaagse evenementen dat zij uitsluitend in de buitenlucht mogen plaatsvinden:

 • Zonder vaste zitplaats | Alleen mogelijk voor kleinschalige (max. 750 bezoekers) evenementen. Het evenement moet buiten plaatsvinden. Een coronatoegangsbewijs is verplicht. Bezoekers moeten in het bezit zijn van een inschrijfbewijs of ticket. Bezoekers hoeven géén 1,5 meter afstand te bewaren.
 • Met vaste zitplaats | Je evenement moet buiten of in een open tent plaatsvinden. Alleen als alle bezoekers een vaste zit- of staplaats buiten hebben, geldt een maximum van 750 bezoekers of indien hoger 2/3e van de bezoekerscapaciteit. Bezoekers hoeven dan geen 1,5 meter afstand te bewaren. Bied je geen vaste zit- of staplaats aan, dan moeten bezoekers wél 1,5 meter afstand bewaren en kun je dus minder bezoekers ontvangen. Naar schatting is dit circa 1/3e van de reguliere bezoekerscapaciteit. 

Lees meer op Rijksoverheid.nl.

Deelnemers versus bezoekers

Je tocht an sich – de route(s) die je van a naar b fietst – is een sportactiviteit, géén evenement. Fietsers waaieren individueel of in groepen uit over de route. Fietsers zijn op dat moment deelnemers.

Richt je de start- en/of finishlocatie als festivalterrein in? Bijvoorbeeld met kraampjes waar je eten en drinken of goodies als bidonnen en wielershirts verkoopt? En/of met live muziek en extra services als een reparatiepunt en sportmasseur? Dan worden deelnemers bezoekers van je start- en/of finishlocatie. 

Overweeg je het coronatoegangsbewijs te vragen? Dan moeten bezoekers bij de entree van de start- en/of finishlocatie het toegangsbewijs laten zien. Let op: dit moeten de deelnemers van je tocht, maar ook partners, vrienden of passanten die de start- en/of finishlocatie willen betreden.

Een geldig coronatoegangsbewijs is

 • een vaccinatiebewijs;
 • een herstelbewijs: een bewijs dat je minder dan 6 maanden geleden hersteld bent van corona;
 • een testbewijs: een negatieve testuitslag van minder dan 24 uur voor de toertocht.

Bezoekers moeten hun bewijs in de CoronaCheck-app laten zien.

Wanneer moet je je tocht aanmelden voor testcapaciteit?

Als je coronatoegangsbewijzen wilt gebruiken, moet je je tocht aanmelden bij Testen voor Toegang als:

 • voor je tocht een eenmalige vergunning van de gemeente(n) nodig is en er minimaal 1.000 bezoekers zijn, of
 • het evenement plaatsvindt in een grote eventlocatie met een doorlopende vergunning en er hieraan tenminste 3.000 bezoekers deelnemen.

Daarnaast moeten evenementen die worden aangemeld:

 • openbaar toegankelijk zijn voor publiek;
 • plaatsvinden op een bekende en afgebakende locatie; 
 • een tijdelijk of kortdurend karakter heeft.

De aanmelding van je evenement wordt gebruikt om in de planning van de beschikbare testcapaciteit zoveel mogelijk rekening te houden met je evenement. Zo is er - voordat je tocht plaatsvindt - voldoende testcapaciteit voor de bezoekers van jouw evenement.

Je hebt een bewijs van een vergunning of een vergunningsaanvraag van de gemeente nodig, om je aan te melden bij Testen voor Toegang.

Evenementen met minder dan 1.000 bezoekers hoeven zich niet aan te melden. Bij de berekeningen van de benodigde testcapaciteit is rekening gehouden met kleinschalige evenementen. 

Train je vrijwilligers

Je hebt voldoende vrijwilligers nodig om de coronatoegangsbewijzen te controleren. Je moet vrijwilligers van te voren trainen in het uitlezen van toegangsbewijzen met de CoronaCheck Scanner-app en het controleren van legitimatiebewijzen. Je scant bewijzen met een mobiele telefoon en de app ‘Scanner voor CoronaCheck’.

Gebruik de communicatietoolkit Coronatoegangsbewijs voor evenementen van de Rijksoverheid. Hierin vind je de factsheet ‘Informatie voor medewerkers’. Deze factsheet legt stap voor stap uit hoe vrijwilligers bezoekers kunnen controleren bij de entree. Ook vind je informatie over de CoronaCheck-app.

Bereid je vrijwilligers ook voor op weerstand. Niet elke deelnemer zal het toegangsbewijs kunnen/willen tonen en toch de start- en/of finishlocatie willen betreden. Dat kan leiden tot discussies bij de entree.

De Rijksoverheid adviseert vrijwilligers regelmatig een zelftest te laten afnemen, bij voorkeur direct voorafgaand aan de tocht, maar in ieder geval niet langer dan 24 uur voorafgaand.

Informeer je deelnemers over het coronatoegangsbewijs

Besluit je het coronatoegangsbewijs te vragen, informeer je deelnemers voor aanvang van de tocht.

 • Vermeld het duidelijk op je website en via sociale-media-kanalen.
 • Informeer deelnemers hoe zij aan een coronatoegangsbewijs kunnen komen.
 • Communiceer op de start-, rust- en/of finishlocatie dat je toegangsbewijzen vraagt voor toegang.

Gebruik ook hier de communicatietoolkit Coronatoegangsbewijs voor evenementen van de Rijksoverheid. Hier vind je informatie en communicatiemiddelen die je kunt gebruiken om bezoekers te informeren over de inzet van coronatoegangsbewijzen.

Vragen? Wij staan voor je klaar!

Kijk voor meer informatie op Rijksoverheid.nl. Of stuur je vraag naar verenigingen@ntfu.nl. Het team Verenigingsondersteuning staat voor je klaar. Toertochtcoördinator Caroline en verenigingsondersteuners Luuk en Jos zijn ook telefonisch bereikbaar: 0318-581300 (ma-do van 9.00 tot 17.00 uur en vrijdag van 9.00-12.00 uur).