De Nederlandse Loterij steunt de fietssport

De Nederlandse Loterij draagt elk jaar ongeveer een kwart van de opbrengsten af aan het NOC*NSF en 77 sportbonden, waaronder de NTFU. Daarmee is het naast contributies, subsidies en sponsoring een belangrijke financiële duw in de rug.

De Nederlandse Loterij draagt elk jaar ongeveer een kwart van de opbrengsten af aan sportkoepel NOC*NSF en 77 sportbonden, waaronder de NTFU. Daarmee is het naast contributies, subsidies en sponsoring een belangrijke financiële duw in de rug.

Door de financiële steun van de Loterij blijft de contributie laag én – nog veel belangrijker – kan de NTFU verenigingen helpen. Dat doet de bond door middel van verzekeringen en workshops, maar ook door de weg te wijzen in de wirwar van vergunningen of het onderhoud van mountainbikeroutes. En dat is nodig, want ook als je zelf niet bij een club fietst, profiteer je van de inzet van onze 520 verenigingen. Samen organiseren ze ruim 1.000 evenementen per jaar, steken ze ziel en zaligheid in het onderhoud van tientallen MTB-routes en verzorgen ze op ruim 50 locaties Start2Bike-trainingen.

Financiering

Sporten is gezond, dat weet iedereen wel: het voorkomt overgewicht, maar gaat ook eenzaamheid tegen. Uit onderzoek blijkt dat als iemand structureel blijft sporten en bewegen dit tot 75.000 euro aan maatschappelijke waarde kan opleveren voor de rest van iemands leven. Niet zo gek dus om te investeren in de sport. Dat doet de Nederlandse Loterij. Elk jaar ontvangen NOC*NSF en 77 sportbonden een deel van de opbrengsten van de Staatsloterij, Lotto, Eurojackpot, Miljoenenspel, Lucky Day, krasloten en Toto. In 2021 kwam dat bedrag op 50,4 miljoen euro. Uiteraard moeten bonden wel aan enkele eisen voldoen. Zo moet een bond voldoen aan een aantal kwaliteitseisen en verantwoording afleggen in een jaarverslag. 

Wat deed de NTFU met dit geld?

In 2021 ontving de NTFU 381.877 euro. Daarmee ondersteunden we dus verenigingen, maar zetten we ons ook in voor de belangen van alle wielrenners, mountainbikers en gravelbikers in Nederland. “De steun van de Nederlandse Loterij is ontzettend belangrijk,” zegt NTFU-directeur Arjan de Vries. “Het ondersteunen van verenigingen of bijwonen van overleggen over fietsinfrastructuur zijn belangrijke onderdelen van ons werk, maar blijven vaak onderbelicht. Dat terwijl ze cruciaal zijn voor onze sport. Dankzij de basisfinanciering van de Nederlandse Loterij kunnen wij ons werk goed uitvoeren.”

Een greep uit onze projecten:

Mogelijk maken van toertochten  

Jaarlijks worden er zo’n 2.500 toertochten georganiseerd. Waar je als fietser misschien niet bij stilstaat, is dat er maanden aan voorbereiding voorafgaat aan zo’n evenement. Wist je dat er voor de Jan Janssen Classic in Wageningen 35 vergunningen bij 10 gemeenten, 2 provincies en een tiental terreinbeheerders worden aangevraagd? Het uitpluizen van welk gebied van wie is, kost de organisator zo’n 15 avonden. Om organisatoren te helpen bij vergunningen ontwikkelde de NTFU een systeem dat met één klik op de knop laat zien bij wie ze moeten zijn voor een vergunning. Verder worden organisatoren ondersteund met verzekeringen, materiaal en advies. Zo kunnen verenigingen zich focussen op waar ze goed in zijn: het uitzetten van een mooie route.

Ondersteunen van mountainbike-vrijwilligers

Nederland telt ruim 330.000 mountainbikers, ruim 240 officiële MTB-routes en 2.750 vrijwilligers die samen meer dan 105.500 uur per jaar aan deze routes werken. Deze vrijwilligers zijn belangrijk voor de mountainbikesport. De NTFU ondersteunt deze ‘trail crews’ met contracten, verzekeringen en onderhoudsrichtlijnen.

Veilig fietsen

Jarenlang hebben we ons samen met VeiligheidNL en de KNWU ingezet voor het dragen van een fietshelm. En met succes: uit onderzoek blijkt dat 98,5% van de sportieve fietsers een helm draagt. Natuurlijk blijven we ons inzetten voor een veilige fietssport. Zo leren we beginnende fietsers basistechnieken via Start2Bike, leiden we instructeurs op en zorgen we dat verenigingen met een wegkapitein op pad gaan.

Lees hier meer over onze inzet.

Misschien ook interessant...