6x tips voor een sociaal veilige vereniging

Als bestuur ben je verantwoordelijk voor een veilige sportvereniging. Dit is een vereniging waarin sportplezier centraal staat: er is geen ruimte voor agressie, intimidatie en seksueel grensoverschrijdend gedrag. De vraag is: hoe regel je dat als bestuur? Wij geven je een aantal tips:

Als bestuur ben je verantwoordelijk voor een veilige sportvereniging. Dit is een vereniging waarin sportplezier centraal staat: er is geen ruimte voor agressie, intimidatie en seksueel grensoverschrijdend gedrag. De vraag is: hoe regel je dat als bestuur? Wij geven je een aantal tips:

  1. Zet het standaard op de agenda van het bestuur. Reserveer tijd tijdens de bestuursvergadering om te praten over het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag. Inventariseer hoe de bestuursleden tegen dit onderwerp aankijken. 
  2. Stel een visie en doelen op. Zo maak je als bestuur duidelijk waarom jullie een veilige vereniging willen zijn. Kijk hier voor een format.
  3. Maak je beleid bekend. Geef bekendheid aan het beleid om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen. Door maatregelen te bespreken op je algemene ledenvergadering zorg je voor draagvlak voor je beleid. Met deze powerpoint kun je jouw leden informeren over het beleid.
  4. Stel een vertrouwenscontactpersoon aan. Een vertrouwenscontactpersoon (VCP) biedt leden de mogelijkheid om in vertrouwen te praten over grensoverschrijdend gedrag. Voor een vertrouwenscontactpersoon is een functieprofiel opgesteld. Je kunt aanvullend de training Vertrouwenscontactpersoon volgen. 
  5. Vraag een VOG aan voor je trainers en begeleiders. Overweeg om voor je trainers, begeleiders en bestuursleden een VOG (verklaring omtrent gedrag) aan te vragen. Voor verenigingen is het aanvragen van een VOG gratis.
  6. Bekijk het stappenplan van Centrum voor Veilige Sport. High 5! Op naar een veilige sportcultuur is een tool voor sportbestuurders en helpt op een laagdrempelige en eenvoudige manier inzicht te krijgen in wat een vereniging kan doen om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen. 

Gratis e-learning Integriteit

Het NOC*NSF biedt de gratis e-learning Integriteit aan. Deze e-learning bestaat uit verschillende modules, waaronder Discriminatie, Seksuele intimidatie en Pesten. De modules maken je bewust van wat jij kunt doen en hoe je leert herkennen wat er in je eigen sportomgeving gebeurt. Alle modules zijn afzonderlijk van elkaar te volgen en na inschrijving geheel gratis.

Wij staan voor je klaar

Heb je vragen over een sociaal veilige vereniging? Neem contact met ons op via verenigingen@ntfu.nl of 0318-581308. We helpen jouw vereniging graag op weg.

Misschien ook interessant...

De voordelen van Fietssport voor clubleden

In 2016 lanceerde de NTFU het platform Fietssport. In Fietssport Magazine, de Fietssport-app en op Fietssport.nl vinden wielrenners, mountainbikers en gravelbikers alle informatie die zij nodig hebben om hun sport te beoefenen. Steeds meer fietsers gebruiken Fietssport voor het downloaden van een route, inschrijven voor een toertocht of het vinden van een vereniging. Daarnaast kunnen leden op Fietssport.nl eenvoudig hun gegevens wijzigen, extra dekking aanvragen en schade melden. 

Aan de slag met sociale veiligheid: volg de opleiding vertrouwenscontactpersoon!

Discriminatie, (seksuele) intimidatie, pesten en agressie zijn helaas zaken die ook in de sport voorkomen. Het is belangrijk dat personen die te maken krijgen met bovenstaande zaken ergens terecht kunnen. De vertrouwenscontactpersoon (VCP) is daarom een belangrijke schakel in een sportvereniging; het geeft sporters de kans om melding te maken van onveilige situaties en ongewenst gedrag en steun te zoeken. 

Nieuw: e-learning over ledenwerving- en behoud

Bestuurders van wielerverenigingen die aan de slag willen met ledenwerving en -behoud kunnen vanaf nu gebruik maken van de online cursus ‘Een warm welkom op de club’.  Na een succesvolle pilot in 2020 is de e-learning verder ontwikkeld en aangevuld!

Gedrag, Gravel Code

Blef op ut pejke: Brabants Landschap en wielerclubs gaan fietsen in de natuur in goede banen leiden

Bij Goirle en Hilvarenbeek kun je kilometers lang fietsen langs heide, bossen en vennen. Dat wil Brabants Landschap graag zo houden, maar de natuur is kwetsbaar. Speciaal voor Brabantse fietsers, wielerclubs en natuurbeheerders lanceert de NTFU daarom een Brabantse versie van de Gravel Code.