Blijf (verantwoord) bewegen!

Voor miljoenen Nederlanders is het vanwege de lockdown niet mogelijk om te sporten op hun vaste locatie of trainingstijdstip. Gelukkig zijn er mogelijkheden om toch in beweging te blijven. In dit artikel geven we informatie hoe je op een verantwoorde manier kan blijven bewegen en zo de kans op blessures verkleint als de sport weer helemaal open gaat. Door op een verantwoorde manier te blijven sporten en of bewegen blijf je fit en vitaal. Iets wat juist in deze tijd zo belangrijk is.

Voor miljoenen Nederlanders is het vanwege de lockdown niet mogelijk om te sporten op hun vaste locatie of trainingstijdstip. Gelukkig zijn er mogelijkheden om toch in beweging te blijven. In dit artikel geven we informatie hoe je op een verantwoorde manier kan blijven bewegen en zo de kans op blessures verkleint als de sport weer helemaal open gaat. Door op een verantwoorde manier te blijven sporten en of bewegen blijf je fit en vitaal. Iets wat juist in deze tijd zo belangrijk is.

Coronamaatregelen en sport

Georganiseerd sporten op buitenlocaties mag tijdens de huidige lockdown tussen 05:00 en 17:00. Volwassenen mogen dat met maximaal twee personen op in principe 1,5 meter afstand. Kinderen tot en met 17 jaar mogen ook in teamverband sporten. De binnensportlocaties zijn daarentegen volledig dicht. Dat betekent dat ruim 6 miljoen sporters op zoek moeten naar laagdrempelige alternatieven om in beweging te blijven. Dat kunnen zij bijvoorbeeld doen door te gaan wandelen, hardlopen of fietsen. Hoe je dit op een verantwoorde manier doet, leggen de Koninklijke Wandelbond Nederland (KWbN), de Atletiekunie en de wielersportbond NTFU uit.

Fietsen

Fietsen is bij uitstek een laagdrempelige buitensport die je tijdens de huidige lockdown kunt beoefenen. Naast het kiezen van de juiste fiets (racefiets, mountainbike of gravelbike), kleding en helm, geldt voor fietsen dat de opbouw belangrijk is. Begin met het maken van korte ritten: <30 kilometer. Dit geeft jouw lijf de tijd om aan de sportieve fietshouding te wennen. Met de huidige temperaturen verbrand je overigens veel calorieën. Neem daarom altijd voldoende eten en drinken mee. Vergeet ook niet reservemateriaal – binnenband, bandenlichters, pompje, minitool – mee te nemen. En last but not least: houd rekening met andere weg- en bosgebruikers én houd je in een natuurgebied aan de toegangsregels. 

Op Fietssport.nl vind je meer informatie over fietsen in coronatijd. 

Andere sporten

Hieronder vind je informatie over het verantwoord beoefenen van andere buitensporten. 

Wandelen

Wandelen is een eenvoudige manier om sportief in beweging te blijven in de openbare ruimte. Wandelen kan zowel individueel als in tweetallen en brengt je op nieuwe plekken. Dagelijks een halfuur wandelen maakt als een verschil voor onze gezondheid. Als je gaat wandelen, zoek dan naar rustige gebieden en bouw de afstand langzaam uit om blessures te voorkomen. Neem tijdens een langere wandeling voldoende eten en drinken mee en zorg voor voldoende herstel naderhand. 

Ga voor meer informatie over verantwoord wandelen in tijden van corona naar: Wandelen in tijden van corona: adviezen en tips - Wandel.nl

Hardlopen

Naast fietsen en wandelen is ook hardlopen een buitensport die je ongeacht locatie of tijdstip kunt beoefenen. Hardlopen is ook een sport die je goed moet opbouwen. Anders loop je snel het risico op blessures. Zeker als je overstapt vanuit een andere sport is het belangrijk te beseffen dat je lichaam niet is gewend aan de belasting van het hardlopen. Wissel hardlopen in het begin dus af met wandelen. Zo versterk je je spieren, pezen en gewrichten en behoud je plezier in het hardlopen.

Op de website www.hardlopen.nl van de Atletiekunie vind je veel informatie over verantwoord hardlopen. 

Meer over coronavirus en sport 

Voor informatie over welke maatregelen momenteel voor de sport gelden in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus vind je in het dossier ‘Coronavirus en sport’. NOC*NSF zet o.a. de actuele maatregelen voor de sport op een rij in het protocol Verantwoord Sporten, houdt een FAQ bij, heeft een helpdesk ingericht, biedt een tool aan die de mogelijkheden van financiële compensatie voor sportverenigingen in kaart brengt en biedt tot slot diverse praktische downloads voor sportverenigingen.

Misschien ook interessant...

Trailfund

Vier nieuwe toekenningen NTFU Bosch eBike Systems Trailfund

Op zoek naar een nieuwe mountainbike-uitdaging? Je hoeft niet ver te kijken, want dankzij financiële steun uit het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund krijgen vier mountainbikeroutes een upgrade. Het gaat om de routes Alphen, Zoetermeer, Zeewolde en Sibculo.

 

Trailfund

Trailfund NTFU en Bosch eBike Systems trapt succesvol af

Nederland beschikt sinds een paar dagen over drie geheel vernieuwde en gerenoveerde MTB-routes: recent werden in Netersel (Brabant), Marum (Groningen) en Anloo (Drenthe) de herboren trails feestelijk geopend. De drie gerenoveerde routes zijn het resultaat van de eerste inzet van het Trailfund van Wielersportbond NTFU en Bosch eBike Systems, een nieuw fonds waaruit vrijwilligersorganisaties kunnen putten voor het aanleggen en onderhouden van Nederlandse MTB-routes. Van het toevoegen van rock gardens tot het wegwerken van gevaarlijke gaten, met behulp van het extra geld is alles vanaf mei in drie maanden gereed gemaakt en kunnen mountainbikers zich nu uitleven op deze trails.

Sportlocaties dicht om 17 uur, afstand houden en mondmasker dragen op meer plekken

Tijdens de persconferentie van vrijdag 26 november werden nieuwe maatregelen aangekondigd. Ook voor de wielersport heeft dit gevolgen. Zo moeten sportlocaties binnen en buiten om 17.00 uur dicht. De 1,5-meter-maatregel gold al sinds 24 november, maar wordt uitgebreid naar plekken waar je ook een coronatoegangsbewijs nodig hebt. De maatregelen gelden tot in ieder geval 19 december.

Cyql, Verenigingen

Nieuwe functionaliteiten voor Cyql app na update

In september 2021 lanceerde de NTFU de Cycl app. Met de Cyql app kunnen clubs eenvoudig gezamenlijke ritten plannen en met elkaar delen. Via Cyql vind je praktische informatie over een rit op een centrale en overzichtelijke plek. Naast de vele positieve geluiden vanuit de verenigingen, is er ook goed geluisterd naar de feedback van de clubs. In de afgelopen maanden is er dan ook hard gewerkt aan een aantal updates die de app nog completer moeten maken.

Nieuw: e-learning over ledenwerving- en behoud

Bestuurders van wielerverenigingen die aan de slag willen met ledenwerving en -behoud kunnen vanaf nu gebruik maken van de online cursus ‘Een warm welkom op de club’.  Na een succesvolle pilot in 2020 is de e-learning verder ontwikkeld en aangevuld!

Jouw Bioracer clubtenue onderdeel van onze promovideo?

De samenwerking tussen de NTFU en kledingmerk Bioracer is verlengd! Hierdoor maken clubs ook de komende jaren gebruik van korting op de aanschaf van clubkleding. Om de samenwerking te vieren maken we een mooie video met Bioracer clubtenues. Krijgt jouw clubtenue ook een mooi plekje in de video? Lees dan hieronder wat je moet doen. 

Afsluitdijk

Op 1 en 2 juli gaat de Afsluitdijk eenmalig open voor fietsers

Zaterdag 1 en zondag 2 juli gaat de Afsluitdijk eenmalig open voor fietsers en wandelaars. Beide dagen kun je over het fonkelnieuwe fietspad langs de Waddenzee zoeven. Hét moment voor het roemruchte Rondje IJsselmeer, want daarna gaat 'ie weer dicht.

De Nederlandse Loterij steunt de fietssport

De Nederlandse Loterij draagt elk jaar ongeveer een kwart van de opbrengsten af aan het NOC*NSF en 77 sportbonden, waaronder de NTFU. Daarmee is het naast contributies, subsidies en sponsoring een belangrijke financiële duw in de rug.

Je toertocht opgeven voor 2023? Doorloop deze stappen!

Jaarlijks genieten zo'n 300.000 fietsers, samen goed voor ruim 1,5 miljoen inschrijvingen, van al het moois dat toertochten te bieden hebben. NTFU clubs organiseren jaarlijks ruim 1100 toertochten die samenkomen in de toertochtkalender in Fietssport Magazine en via Fietssport.nl. Naast het enorme bereik van Fietssport magazine en Fietssport.nl, zorgen we door de kalender ook voor afstemming en coördinatie tussen de verschillende tochten. Organiseren jullie in 2023 (weer) een toertocht (of tochten) en wil je deze publiceren in de Fietssport kalender? Doorloop dan vóór 26 november 2022 de eerste twee stappen van het onderstaande stappenplan. 

NTFU

Verkiezingen: waar let je als fietser op?

Op 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en voor de waterschappen. Met jouw stem heb je invloed op hoe jouw provincie omgaat met hete hangijzers als stikstof en wonen, maar ook op hoe de buitenruimte wordt ingericht voor fietsers.