Blijf (verantwoord) bewegen!

Voor miljoenen Nederlanders is het vanwege de lockdown niet mogelijk om te sporten op hun vaste locatie of trainingstijdstip. Gelukkig zijn er mogelijkheden om toch in beweging te blijven. In dit artikel geven we informatie hoe je op een verantwoorde manier kan blijven bewegen en zo de kans op blessures verkleint als de sport weer helemaal open gaat. Door op een verantwoorde manier te blijven sporten en of bewegen blijf je fit en vitaal. Iets wat juist in deze tijd zo belangrijk is.

Voor miljoenen Nederlanders is het vanwege de lockdown niet mogelijk om te sporten op hun vaste locatie of trainingstijdstip. Gelukkig zijn er mogelijkheden om toch in beweging te blijven. In dit artikel geven we informatie hoe je op een verantwoorde manier kan blijven bewegen en zo de kans op blessures verkleint als de sport weer helemaal open gaat. Door op een verantwoorde manier te blijven sporten en of bewegen blijf je fit en vitaal. Iets wat juist in deze tijd zo belangrijk is.

Coronamaatregelen en sport

Georganiseerd sporten op buitenlocaties mag tijdens de huidige lockdown tussen 05:00 en 17:00. Volwassenen mogen dat met maximaal twee personen op in principe 1,5 meter afstand. Kinderen tot en met 17 jaar mogen ook in teamverband sporten. De binnensportlocaties zijn daarentegen volledig dicht. Dat betekent dat ruim 6 miljoen sporters op zoek moeten naar laagdrempelige alternatieven om in beweging te blijven. Dat kunnen zij bijvoorbeeld doen door te gaan wandelen, hardlopen of fietsen. Hoe je dit op een verantwoorde manier doet, leggen de Koninklijke Wandelbond Nederland (KWbN), de Atletiekunie en de wielersportbond NTFU uit.

Fietsen

Fietsen is bij uitstek een laagdrempelige buitensport die je tijdens de huidige lockdown kunt beoefenen. Naast het kiezen van de juiste fiets (racefiets, mountainbike of gravelbike), kleding en helm, geldt voor fietsen dat de opbouw belangrijk is. Begin met het maken van korte ritten: <30 kilometer. Dit geeft jouw lijf de tijd om aan de sportieve fietshouding te wennen. Met de huidige temperaturen verbrand je overigens veel calorieën. Neem daarom altijd voldoende eten en drinken mee. Vergeet ook niet reservemateriaal – binnenband, bandenlichters, pompje, minitool – mee te nemen. En last but not least: houd rekening met andere weg- en bosgebruikers én houd je in een natuurgebied aan de toegangsregels. 

Op Fietssport.nl vind je meer informatie over fietsen in coronatijd. 

Andere sporten

Hieronder vind je informatie over het verantwoord beoefenen van andere buitensporten. 

Wandelen

Wandelen is een eenvoudige manier om sportief in beweging te blijven in de openbare ruimte. Wandelen kan zowel individueel als in tweetallen en brengt je op nieuwe plekken. Dagelijks een halfuur wandelen maakt als een verschil voor onze gezondheid. Als je gaat wandelen, zoek dan naar rustige gebieden en bouw de afstand langzaam uit om blessures te voorkomen. Neem tijdens een langere wandeling voldoende eten en drinken mee en zorg voor voldoende herstel naderhand. 

Ga voor meer informatie over verantwoord wandelen in tijden van corona naar: Wandelen in tijden van corona: adviezen en tips - Wandel.nl

Hardlopen

Naast fietsen en wandelen is ook hardlopen een buitensport die je ongeacht locatie of tijdstip kunt beoefenen. Hardlopen is ook een sport die je goed moet opbouwen. Anders loop je snel het risico op blessures. Zeker als je overstapt vanuit een andere sport is het belangrijk te beseffen dat je lichaam niet is gewend aan de belasting van het hardlopen. Wissel hardlopen in het begin dus af met wandelen. Zo versterk je je spieren, pezen en gewrichten en behoud je plezier in het hardlopen.

Op de website www.hardlopen.nl van de Atletiekunie vind je veel informatie over verantwoord hardlopen. 

Meer over coronavirus en sport 

Voor informatie over welke maatregelen momenteel voor de sport gelden in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus vind je in het dossier ‘Coronavirus en sport’. NOC*NSF zet o.a. de actuele maatregelen voor de sport op een rij in het protocol Verantwoord Sporten, houdt een FAQ bij, heeft een helpdesk ingericht, biedt een tool aan die de mogelijkheden van financiële compensatie voor sportverenigingen in kaart brengt en biedt tot slot diverse praktische downloads voor sportverenigingen.

Misschien ook interessant...

Belangenbehartiging

NTFU reageert op anti-mountainbike-artikel in Trouw

Dagblad Trouw publiceerde 2 augustus een ingezonden brief met als onderwerp 'De fietser hoort niet in de natuur'. Trouw-lezer André Doorlag beweert dat mountainbikers niet in de natuur thuis horen. Daar is de NTFU het niet mee eens en stuurde daarom een reactie naar de krant.

Hoe je als vereniging om kunt gaan met stijgende prijzen en inflatie

De prijzen van consumentengoederen en -diensten stijgen. In juni 2022 waren goederen en diensten 8,6 procent duurder dan een jaar daarvoor, in juli ging het zelfs om 10,3 procent. Ook verenigingen kunnen te maken krijgen met stijgende kosten voor bijvoorbeeld accommodaties, inkoop voor toertochten of voor clubkleding en uitjes. Daarom geven we in het onderstaande artikel enkele tips hoe je hier als vereniging mee om kunt gaan. 

6x tips voor een sociaal veilige vereniging

Als bestuur ben je verantwoordelijk voor een veilige sportvereniging. Dit is een vereniging waarin sportplezier centraal staat: er is geen ruimte voor agressie, intimidatie en seksueel grensoverschrijdend gedrag. De vraag is: hoe regel je dat als bestuur? Wij geven je een aantal tips:

Sportlocaties dicht om 17 uur, afstand houden en mondmasker dragen op meer plekken

Tijdens de persconferentie van vrijdag 26 november werden nieuwe maatregelen aangekondigd. Ook voor de wielersport heeft dit gevolgen. Zo moeten sportlocaties binnen en buiten om 17.00 uur dicht. De 1,5-meter-maatregel gold al sinds 24 november, maar wordt uitgebreid naar plekken waar je ook een coronatoegangsbewijs nodig hebt. De maatregelen gelden tot in ieder geval 19 december.