NTFU, terreineigenaren en routebureaus starten verkenning naar landelijk vignet voor MTB-routes

De betaalbaarheid van steeds meer mountainbikeroutes staat onder druk. De routes bedruipen zichzelf veelal met een eigen vignet of lokale gelden. Vertegenwoordigers van mountainbikers, terreinbeheerders, particuliere grondeigenaren en lokale overheden gaan daarom samen de mogelijkheden voor een landelijk mountainbikevignet verkennen.

Nederland telt een half miljoen mountainbikers en ruim 280 officiële mountainbikeroutes. De manier waarop de kosten voor aanleg en onderhoud van deze routes worden betaald, verschilt per gebied. In sommige gebieden moeten mountainbikers verplicht een vignet aanschaffen, op andere locaties is dat vrijwillig. Op andere routes is er geen vignet, maar springen commerciële partijen bij of verstrekken gemeenten en provincies geld.

Dit baart steeds meer organisaties en mountainbikers zorgen. De lappendeken aan vignetten, donaties, subsidies en sponsoring zet de toekomst van mountainbikeroutes onder druk.
 

Samenwerking belangrijke eerste stap

Wielersportbond NTFU neemt daarom het initiatief om tot een landelijk mountainbikevignet te komen. De bond brengt betrokken partijen bij elkaar om te bekijken wat mogelijk is.

Zo willen NTFU, NOC*NSF, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Achterhoek Toerisme, Routenetwerken Twente, Routebureau Veluwe, Geldersch Landschap en Kastelen, Recreatie Noord-Holland, Federatie Particulier Grondbezit en Coöperatie Centroïde laten onderzoeken of een landelijk MTB-vignet haalbaar is. Zij doen mee aan een gezamenlijke verkenning naar de mogelijkheden. In een convenant dat de genoemde organisaties ondertekenen, leggen ze vast hoe dat eruit moet gaan zien.
 

Structureel geld voor mountainbikers en natuur

Uitgangspunt tijdens het hele proces is dat een landelijk vignet onderdeel wordt van een grotere beweging waarin mountainbikesport en natuurbeheer hand in hand gaan. 

Zo moet er structureel voldoende geld komen om mountainbikeroutes aan te leggen en te onderhouden en moet het voor vrijwilligers die aan de routes werken makkelijker én beter worden dit uit te voeren. Voor mountainbikers moet het duidelijker en makkelijker worden een vignet aan te schaffen. De landelijke aanpak moet ook bijdragen aan projecten voor natuurbehoud en -versterking en dat recreatie gespreid wordt in gebieden waar dat nodig is.
 

Onafhankelijke verkenner

De organisaties stellen een onafhankelijk verkenner aan, die eerst alle voors en tegens in kaart gaat brengen. Deze verkenner moet inzichtelijk maken wat alle belangen, wensen en behoeften zijn van onder andere mountainbikers, terreinbeheerders, lokale overheden en particuliere grondeigenaren. Vervolgens brengt de verkenner dit bij elkaar in een gezamenlijke visie.

Verwachting is dat de verkenning in maart 2026 klaar is. Daarna volgt een definitieve beslissing of het plan voortgezet kan worden.

Misschien ook interessant...

Trailfund

Drie mountainbikeroutes krijgen flinke boost met NTFU Bosch eBike Systems Trailfund

Mountainbikers kunnen zich opnieuw verheugen op een flinke boost op de routes. Het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund gaat dit keer naar mountainbikeroutes in Deventer, Eersel en Meijel.

Toertochten

Goed voorbeeld: oudste graveltocht

De eerste Brabantse Strade Bianche werd al georganiseerd toen de meeste fietsers bij gravel nog aan tennis dachten. “In 2015 zette Wielerclub Mill een tocht uit voor racefietsers die grotendeels over kiezelstroken, zandpaden en oude binnenwegen liep. Hiermee is onze Strade waarschijnlijk de oudste graveltocht van Nederland. Door het overweldigende succes van de laatste editie is het einde nog lang niet in zicht.”

Cyql, Verenigingen

Jouw clubritten uit Cyql publiceren op je clubwebsite

Maakt je vereniging gebruik van de Cyql app om clubritten te plannen? Dan is het ook mogelijk om alle geplande ritten eenvoudig te publiceren op jouw eigen clubwebsite.

Goed voorbeeld: Een compleet overzicht van alle clubritten in Cyql

Sinds de lancering in september maken steeds meer clubs gebruik van de app Cyql. De app maakt het makkelijk om gezamenlijke ritten te plannen en informatie daarover met elkaar te delen. Voor GRTC Excelsior kwam Cyql precies op het juiste moment.

ATV Ruiten Drie profiteert van het succes van Start2Bike

Elk seizoen melden zich enthousiaste beginnende fietsers bij ATV Ruiten Drie. Zowel in het voor- als najaar kan de vereniging rekenen op twee volle groepen Start2Bike-deelnemers, wat op haar beurt weer zorgt voor een continue aanwas van nieuwe leden.

Toertochten

Tour of Holland: 6 dagen koers, 6 toertochten

Nederland is een profkoers rijker: Tour of Holland (14-19 oktober). Voorafgaand aan dit wielerspektakel kun jij ook je lol op Hoe? Door mee te doen aan één of meerdere van de zes toffe tochten die je het mooiste van ons landje laten zien.

Doe mee met Welkom op de Club

Naar schatting zijn er 60.500 fietsers (bron: Wielersportmonitor 2019) die niet lid zijn van een vereniging, maar dat wél graag willen. Voor jouw vereniging de kans om nieuwe leden aan te trekken. Zeker nu fietsen steeds populairder wordt. Maar, hoe maak je hen enthousiast om lid te worden? De NTFU helpt je hierbij tijdens de actie ‘Welkom op de Club’. In juli kunnen potentiële leden kennismaken met het fietsen bij een club. Doet jouw vereniging ook mee?

6x tips om je vrijwilligers te bedanken

Als club is het belangrijk om jouw vrijwilligers te bedanken. Hierdoor uit je je waardering voor hun harde werk! Wij geven 6 tips.

Kleurcode

Kleurcodes geven aan hoe makkelijk of moeilijk de mountainbikeroutes op de Utrechtse Heuvelrug zijn

Alle mountainbikeroutes op de Utrechtse Heuvelrug hebben sinds kort een kleurcode die aangeeft hoe makkelijk of moeilijk de route is. Te herkennen aan nieuwe borden die langs de hele route hangen. Mountainbikers kunnen zo beter inschatten of een route past bij hun technisch niveau.

Alliantie Samen Fietsen

Alliantie Samen Fietsen grijpt lente aan voor meer begrip op het fietspad

Dit weekend lijkt het mooi fietsweer te worden. Veel mensen pakken dan de fiets. Bij de Alliantie Samen Fietsen grijpen ze daarom de lente aan om fietsers en andere weggebruikers op te roepen rekening met elkaar te houden: “Fiets vriendelijk, dan gebruikt iedereen het fietspad veilig en met plezier.”