Wielersportbond NTFU en Bosch eBike Systems kennen de eerste ronde van het Trailfund toe aan drie mountainbikeroutes: Netersel (Noord-Brabant), Marum (Groningen) en Anloo (Drenthe). Het Trailfund wordt uitgereikt aan de vrijwilligers van ATB Marum, TWC Het Snelle Wiel uit Bladel en FTC ’t Kamrad uit Assen.
“De NTFU en Bosch eBike Systems willen dat elke mountainbier over veilige en mooie mountainbikeroutes in Nederland kan rijden. Met het Trailfund helpen we daarom de vrijwilligers die de mountainbikeroutes aanleggen, onderhouden en beheren. Zij leveren fantastisch werk voor de mountainbikesport, want ze werken continue aan de routes en paden. Daarnaast moeten ze de financiering ervan ook zelf regelen. De NTFU is daarom blij met de support van Bosch eBike Systems voor het Trailfund. We kijken ernaar uit om samen de eerste drie projecten te ondersteunen”, zegt Troy Corsen, belangenbehartiger MTB bij de NTFU.
De eerste drie projecten die met steun van het Trailfund uitgevoerd worden, zijn naar verwachting in september klaar. “We zijn erg blij dat de sponsoring door het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund zo snel zijn vruchten afwerpt. Dankzij de vele vrijwilligers kunnen mountainbikers dit najaar al genieten van de nieuwe veilige paden. Dat betekent nog meer mogelijkheden om het plezier op de mountainbike en e-mountainbike te vergroten”, zegt Tamara Winograd, hoofd marketing en communicatie bij Bosch eBike Systems.
De mountainbikeroute van TWC Het Snelle Wiel is deze zomer het toneel voor een landelijke mountainbikewedstrijd voor jeugd. Om voor deze jonge fanatiekelingen én de vergevorderde mountainbiker voldoende aanbod te bieden, gaat de onderhoudsgroep met hulp van het Trailfund een rock garden, north shore- en boomwortelsectie bouwen.
De vrijwilligers van ATB Marum gebruiken het Trailfund om een droge-route-sectie aan te leggen. Een deel van de mountainbikeroute Marum dat langs de snelweg A7 loopt, is soms te nat om over te rijden. Daarom wil de onderhoudsgroep een nieuwe sectie van zo’n 1,5 kilometer langs het bestaande pad leggen. Zo kunnen mountainbikers de nieuwe snelle track in de zomer én winter rijden.
Mountainbikers weten de mountainbikeroute Anloo in Drenthe goed te vinden. Daardoor slijt de route uit en ontstaan er gaten en kuilen in de paden. FTC ’t Kamrad kan het Trailfund dus goed gebruiken om leemzand aan te schaffen. Daarmee willen ze de kuilen opvullen en de route weer verbeteren.
NTFU en Bosch eBike Systems stellen voor de tweede helft van 2022 opnieuw het Trailfund beschikbaar. Onderhoudsgroepen die een mountainbikeroute willen aanleggen, verbeteren of onderhouden kunnen via ntfu.nl een aanvraag indienen. Dat kan tot 15 november. Daarna wordt er een selectie gemaakt. In de aanvraag moet duidelijk zijn wat je precies wil aanleggen, bouwen of onderhouden. En het project moet haalbaar zijn, want uiteindelijk moeten mountainbikers er natuurlijk van kunnen profiteren.
De NTFU heeft in een brief de gemeente Vaals opgeroepen om maandag 19 februari niet in te stemmen met het voorstel om grote toertochten te verbieden. Toertochten zijn juist de oplossing om drukte tegen te gaan en niet het probleem, vindt de NTFU.
Veel wielerverenigingen fietsen in verschillende (snelheids)groepen, de planning van clubritten is vaak daarop afgestemd. De nieuwe functionaliteit 'subgroepen' in Cyql maakt het voor verenigingen nu nog eenvoudiger om ritten te plannen en op te splitsen op niveau of snelheid.
In
De fietssport is er voor iedereen: fietsen is wat ons verbindt. Toch voelt niet elke wielersporters zich welkom in de sport. Zo worden fietsers met een maatje meer niet door iedereen serieus genomen. Net als mensen met een goedkope fiets en kleding.
Een vereniging draait op vrijwilligers. Het bestuur, verschillende commissies, de uitpijlers van een tocht, de eventuele bardiensten: elke club is afhankelijk van een enthousiaste groep vrijwilligers. Toch blijft dit vaak een probleem. Wij geven je 6 tips hoe je de juiste vrijwilligers vindt voor jouw vereniging.
De wielervereniging is al jaar en dag een belangrijke pijler voor de fietssport. Daarom zetten we bij de NTFU in 2024 weer mooie stappen in de ontwikkeling van onze producten en diensten, speciaal voor clubs, trailcrews en bestuursleden. Met als doel: hun taak zo eenvoudig mogelijk te maken. Persoonlijk contact en een-op-een begeleiding van vrijwilligers vinden we daarbij belangrijk.
De NTFU krijgt steeds vaker berichten van wielerclubs die een boete krijgen voor illegaal gebruik van foto’s. De kosten lopen op van tot een paar honderd tot duizenden euro. Hoe los je dit op?
Op dinsdag 15 februari maakte het kabinet de volgende versoepelingen in de coronamaatregelen bekend. Ondanks dat veel regels al vervallen waren, bieden de nieuwe versoepelingen nog meer perspectief voor bijvoorbeeld de organisatie van toertochten. We zetten de versoepelingen, die in twee stappen plaatsvinden, en de consequenties voor de wielersport op een rij.
Vorig jaar startte de Vledderse race- en mountainbikeclub FietsZe met de aanleg van een 55 km lange mountainbikeroute rondom het Drentse dorp. Nu staat deze route onder druk. Gelukkig is voorzitter Pieter Bosma strijdbaar: “Wij geven niet op.”