Verzet tegen verbod op wielertochten in Vaals groot: NTFU stuurt brandbrief

De NTFU heeft in een brief de gemeente Vaals opgeroepen om maandag 19 februari niet in te stemmen met het voorstel om grote toertochten te verbieden. Toertochten zijn juist de oplossing om drukte tegen te gaan en niet het probleem, vindt de NTFU.

De NTFU is het niet eens met het voorgenomen besluit van de gemeente Vaals om grote toertochten te verbieden. De wielersportbond zet zich in voor toertochten en wielerclubs en behartigt de belangen van wielrenners, mountainbikers en gravelbikers. De bond stuurde daarom vrijdag een brandbrief naar de gemeenteraad.

“Limburg is een voorloper als het gaat om gezamenlijk beleid voor wielertoertochten”, vindt de NTFU. Sinds 2013 hebben gemeenten daar samen afspraken over grote en kleine toertochten in Zuid-Limburg. Zo spreiden de gemeenten alle wielerevenementen beter uit over het hele jaar en kijken ze samen goed hoe de routes door het gebied lopen. Ook hebben ze een maximum gesteld aan het aantal evenementen én het aantal deelnemers.

Onder leiding van Limburg Cycling houden de gemeenten zich aan deze afspraken en met succes. Het aantal tochten en deelnemers is sindsdien afgenomen. “Het voorgenomen besluit van de gemeente Vaals is een breuk met die gezamenlijke aanpak en brengt ons terug naar de situatie van voor 2013”, schrijft NTFU in de brief aan de gemeente.

Geen toertochten, geen regie

Maandag 19 februari om 19.30 uur bespreekt de gemeenteraad in Vaals het voorstel om het wielerbeleid voor toertochten aan te passen. Arjan de Vries, directeur van de NTFU, is aanwezig bij die raadsvergadering. De NTFU rekent erop dat de raadsleden van de gemeente Vaals een verstandig besluit gaan nemen.

“Zonder wielertoertochten zal een aanzienlijk deel van de wielrenners juist individueel of in kleinere groepen naar Zuid-Limburg komen”, waarschuwt de NTFU in haar brief aan de gemeente. “We verwachten een toename van kleine evenementen die zich niet officieel aanmelden, waardoor de gemeente niet meer kan reguleren.”

Hoe dan wel

De NTFU vindt dat toertochten dus onderdeel van de oplossing zijn, niet van het probleem. De gemeente Vaals moet daarom met Limburg Cycling om tafel om samen te kijken hoe het wel kan. De gemeente kan wielersporters ook beter spreiden en overlast tegengaan door te zorgen voor betere infrastructuur, zoals fietspaden en routes. 

Veel verzet en media-aandacht

De NTFU riep vorige week organisaties op die het ook niet eens zijn met de plannen van de gemeente Vaals, van zich te laten horen. Zo verzetten Limburg Cycling, HISWA-RECRON, de organisatie van de Amstel Gold Race en Limburgs Mooiste en de KNWU zich. Net als de NTFU, stuurden zij een brief aan de gemeenteraad.

Daardoor was er veel aandacht in de media voor de onzekere toekomst van toertochten. Zo besteedde de NOS in het 20.00 uur journaal, RTL Nieuws (vanaf minuut 6.45) en Hart van Nederland aandacht aan de problemen in Zuid-Limburg.
 

Misschien ook interessant...

Toertochten

Goed voorbeeld: oudste graveltocht

De eerste Brabantse Strade Bianche werd al georganiseerd toen de meeste fietsers bij gravel nog aan tennis dachten. “In 2015 zette Wielerclub Mill een tocht uit voor racefietsers die grotendeels over kiezelstroken, zandpaden en oude binnenwegen liep. Hiermee is onze Strade waarschijnlijk de oudste graveltocht van Nederland. Door het overweldigende succes van de laatste editie is het einde nog lang niet in zicht.”

Toertochten

Deze nieuwe functionaliteiten maken het organiseren van je toertocht makkelijker

Het organiseren van een toertocht kan veel tijd in beslag nemen. De NTFU probeert organisatoren daarom te helpen met het vereenvoudigen van sommige taken. Zo kun je vanaf nu bijvoorbeeld gebruikmaken van een handige digitale communicatiehulp die jouw promotionele of social media teksten schrijft. Daarnaast zorgen we dat je minder vrijwilligers nodig hebt bij de inschrijftafel door de nieuwe functionaliteit rondom het digitaal dag-inschrijven. 

Toertochten

Nieuw kwaliteitssysteem voor NTFU-toertochten: beleving centraal

Op onze kalender vind je zo’n 2.000 toertochten die onder de vlag van wielersportbond NTFU worden georganiseerd. De NTFU helpt organisatoren en bewaakt de kwaliteit van deze tochten. In het nieuwe kwaliteitssysteem staat de beleving van deelnemers centraal.

Toertochten

Veiligheidspunten opgeven bij organisatie toertocht

Toertochten zijn voor veel wielersporters een prachtige manier om van onze mooie sport te genieten. Om ook in de toekomst alles in goede banen te blijven leiden, vraagt dit extra aandacht op het gebied van veiligheid en aansprakelijkheid. Vanwege een wijziging in de aansprakelijkheidsverzekering via de NTFU is het voor toertochten die vanaf 1 februari 2023 plaatsvinden noodzakelijk om een aantal zaken te registreren.

Toertochten, Vergunningen

NTFU en KWbN bundelen krachten met Vergunningenservice

NTFU en KWbN verwelkomen van harte Natasha Wijgerse in hun midden. Natasha gaat organisatoren van beide bonden helpen bij het aanvragen van vergunningen en het doorlopen van stikstofberekeningen.

Toertochten

Er kan en mag geen streep door Limburgse toertochten

Er kan en mag géén streep gezet worden door toertochten als Limburgs Mooiste, Mergelheuvelland 2-Daagse en de vele kleinschalige toertochten die door én voor fietsliefhebbers georganiseerd worden. De NTFU wil daarom een vuist maken.

Toertochten

Toertochten in Zuid-Limburg veilig: verbod in Vaals komt er niet

De toekomst van grote toertochten in Zuid-Limburg leek op het spel te staan, maar het plan van de gemeente Vaals om grote tochten op hun grondgebied te verbieden, is afgeketst. De NTFU verzette zich tegen dit omstreden voorstel.

Toertochten

Meld je toertocht vóór 27 november aan

NTFU clubs organiseren jaarlijks ruim 1100 toertochten die samenkomen op de toertochtkalender in Fietssport Magazine en via Fietssport.nl. Naast het enorme bereik van Fietssport magazine en Fietssport.nl, zorgen we door de kalender ook voor afstemming en coördinatie tussen de verschillende tochten. Organiseren jullie in 2024 (weer) een toertocht (of tochten) en wil je deze publiceren in de Fietssport kalender? Doorloop dan vóór 27 november 2023 de stappen uit het onderstaande stappenplan.