Dagblad Trouw publiceerde 2 augustus een ingezonden brief met als onderwerp 'De fietser hoort niet in de natuur'. Trouw-lezer André Doorlag beweert dat mountainbikers niet in de natuur thuis horen. Daar is de NTFU het niet mee eens en stuurde daarom een reactie naar de krant.
De NTFU nodigde de redactie uit om van gedachten te wisselen over fietsen in de natuur:
"Niet alleen fietsen, álle menselijke activiteiten beïnvloeden de natuur en het milieu. Aldus Rein Zwaan, boswachter bij Staatsbosbeheer. Het sluiten van fietsroutes of weren van bijvoorbeeld mountainbikers uit de natuur is niet verstandig en ook niet nodig, concludeert de NTFU op basis van onderzoek dat Track Landscapes deed door Strava Metro-data te analyseren. Het verleiden van mountainbikers door het aanleggen van uitdagende en goed onderhouden routes is een betere manier om de balans tussen natuurbescherming en recreatie te bewaken."
De redactie van de Opinie-rubriek reageerde dezelfde dag nog:
"Leuk als Rein Zwaan wil reageren op het stuk over fietsers in de natuur. Als jullie een stuk insturen van 400 of 600 woorden kunnen wij het hier beoordelen. Het is een onderwerp dat onze lezers erg bezighoudt, dus we staan er zeker voor open."
Aan Trouw liet de NTFU daarop weten het verzoek aan Staatsbosbeheer te hebben doorgestuurd en dat de NTFU in ieder geval graag op het stuk reageert. We stuurden vrijdagochtend 4 augustus de volgende reactie:
Door een enorme berg zand dreigen de fietspaden in de Noord-Hollandse duinen te verdwijnen. Tussen Bergen en Schoorl en de strandopgang Kattendel bij Bloemendaal ploeg je al door het zand. Fietsersbond, NTFU, Fietsplatform en ANWB luiden de noodklok.
Na jaren wachten kon het 1 en 2 juli eindelijk weer: fietsen over de Afsluitdijk. Zo’n 13.000 fietsers gingen over de 32 kilometer lange dijk tussen Den Oever en Kornwerderzand. Wielrenners grepen hun kans en reden het populaire rondje IJsselmeer.
Rijkswaterstaat moet meer doen om fietsen en wandelen mogelijk te maken op de Afsluitdijk. De 32 kilometer lange dijk blijft tot 2025 gesloten voor fietsers en wandelaars omdat de dijk versterkt en vernieuwd wordt. Fietsplatform, Wandelnet, de NTFU en Fietsersbond zijn teleurgesteld en sturen daarom een brief aan de Tweede Kamer. Daarin vragen ze opnieuw aandacht voor de adviezen die ze begin 2020 al gaven aan Rijkswaterstaat.
Dit weekend lijkt het mooi fietsweer te worden. Veel mensen pakken dan de fiets. Bij de Alliantie Samen Fietsen grijpen ze daarom de lente aan om fietsers en andere weggebruikers op te roepen rekening met elkaar te houden: “Fiets vriendelijk, dan gebruikt iedereen het fietspad veilig en met plezier.”