NTFU reageert op anti-mountainbike-artikel in Trouw

Dagblad Trouw publiceerde 2 augustus een ingezonden brief met als onderwerp 'De fietser hoort niet in de natuur'. Trouw-lezer André Doorlag beweert dat mountainbikers niet in de natuur thuis horen. Daar is de NTFU het niet mee eens en stuurde daarom een reactie naar de krant.

De NTFU nodigde de redactie uit om van gedachten te wisselen over fietsen in de natuur:

"Niet alleen fietsen, álle menselijke activiteiten beïnvloeden de natuur en het milieu. Aldus Rein Zwaan, boswachter bij Staatsbosbeheer. Het sluiten van fietsroutes of weren van bijvoorbeeld mountainbikers uit de natuur is niet verstandig en ook niet nodig, concludeert de NTFU op basis van onderzoek dat Track Landscapes deed door Strava Metro-data te analyseren. Het verleiden van mountainbikers door het aanleggen van uitdagende en goed onderhouden routes is een betere manier om de balans tussen natuurbescherming en recreatie te bewaken."

De redactie van de Opinie-rubriek reageerde dezelfde dag nog:
"Leuk als Rein Zwaan wil reageren op het stuk over fietsers in de natuur. Als jullie een stuk insturen van 400 of 600 woorden kunnen wij het hier beoordelen. Het is een onderwerp dat onze lezers erg bezighoudt, dus we staan er zeker voor open."

Aan Trouw liet de NTFU daarop weten het verzoek aan Staatsbosbeheer te hebben doorgestuurd en dat de NTFU in ieder geval graag op het stuk reageert. We stuurden vrijdagochtend 4 augustus de volgende reactie:
 

Fietsers horen wél in de natuur

Nederland is een klein landje, met veel inwoners en weinig groen. We duiken met z’n allen graag de natuur in om even aan de dagelijkse beslommeringen te ontsnappen. Wandelend, fietsend, hardlopend, varend of te paard. Iedereen geniet op een eigen manier van de natuur. En iedereen verstoort daarmee op zijn of haar eigen manier de natuur. Menig onderzoek laat zien dat in de basis álle menselijke activiteiten de natuur beïnvloeden. Die impact neemt af als de voorspelbaarheid van het gedrag van mensen toeneemt. Wandel- en fietspaden helpen daarbij.

Het sluiten van fietsroutes of weren van bijvoorbeeld mountainbikers uit de natuur – zoals Andre Doorlag (Opinie, 2 augustus) voorstelt – is dus niet verstandig en ook niet nodig, concludeert wielersportbond NTFU op basis van onderzoek dat Track Landscapes deed door Strava Metro-data te analyseren.

Een aanzienlijk deel van de Nederlandse sportieve fietsers – waaronder veel mountainbikers – gebruikt Strava om fietsritten vast te leggen. In Nederland registreerden 675.000 unieke personen het afgelopen jaar een rit via de fietsapp. Track Landscapes bracht tussen 2018 en 2022 het aantal fietsbewegingen op en rondom aangelegde mountainbikeroutes in kaart. Het dataonderzoek van Track Landscapes laat zien dat in bijna alle gebieden waar mountainbikeroutes zijn aangelegd of vernieuwd er sprake is van een afname van gebruik van andere bospaden; het aantal ritten concentreerde zich op de nieuwe route. In gebieden waar routes niet nieuw of vernieuwd zijn, is geen afname van ritten buiten de routes te zien.

Plus, door ervoor te pleiten dat de natuur expliciet voor fietsers verboden gebied is, sluit je een specifieke groep mensen uit. We zijn allemaal welkom in de natuur en het is juist belangrijk dat we naar buiten kunnen blijven gaan. Buiten bewegen, ontspannen en sporten is goed voor onze gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Om dat in goede banen te leiden, hebben vrijwel alle natuurbeheerders toegangsregels en onderschrijven ze landelijk de Buitencode, waar onder andere de leden en natuursporters van LandschappenNL, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, de NTFU, Atletiekunie, KNHS, KWbN, Wandelnet en Sportvisserij Nederland achterstaan.

Wat André Doorlag waarschijnlijk ook niet weet, is dat veel mountainbikers zich samen met natuurbeheerders inzetten voor het behoud van de natuur. Zo helpen ze bij de aanplanting van nieuwe bomen of het in stand houden van uniek heidegebied, zodat dieren zoals de zandhagedis, de levendbarende hagedis, hazelworm en de nachtzwaluw meer ruimte krijgen. Om met de woorden van André Doorlag te spreken: de beestjes zijn er dus wél blij mee.


Ingestuurd op vrijdag 4 augustus 2023

Onvoldoende bewijs

Helaas is de redactie niet geïnteresseerd om onze reactie te publiceren: "Het nu gestuurde artikel overtuigt ons niet voldoende dat fietsers in de natuur geen schade opleveren. De data van Strava lijken ons niet voldoende bewijs."

Waarop de NTFU afsloot met: "Het stuk van André Doorlag was ook niet bepaald doordrenkt van onomstotelijk bewijs, maar dat terzijde."

Oproep: stuur een positief bericht aan Trouw

Het is natuurlijk onzin dat mountainbikers en gravelbikers niet van de natuur genieten. Laat daarom ook van je horen en stuur een positieve e-mail aan de redactie van Trouw via lezers@trouw.nl. Vertel waarom jij als mountainbiker of gravelbiker - net als wandelaars en vogelspotters - ook van de natuur geniet op de fiets.

Misschien ook interessant...