Per 19 mei krijgen sporters meer ruimte: sporten in groepjes is weer mogelijk. Sinds 5 juni hoef je tijdens het sporten onderling geen afstand meer te bewaren. De vraag van veel tochtorganisatoren blijft echter onbeantwoord: wanneer kan onze toertocht weer plaatsvinden? Goed nieuws: de gemeente kan het verlossende antwoord geven. Door de gezamenlijke lobby van de NTFU en andere buitensportbonden staat het ministerie van VWS toertochten toe, maar de tocht mag niet de vorm van een evenement aannemen. Met toestemming van de gemeente en onder voorwaarden, kunnen toertochten georganiseerd worden.
Het kabinet zette op 26 juni de vierde stap in het openingsplan. De meeste maatregelen zijn niet meer nodig en zijn versoepeld. Je kunt dus weer plannen maken voor je toertocht. Tenminste, als je toestemming hebt van de gemeente(n). Ook moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.
De NTFU heeft met de KWBN, NHB, KNSB, Atletiekunie, NTB en KNWU gepleit voor de uitzonderingspositie van toertochten. Tot op heden schakelden overheid, veiligheidsregio’s en gemeenten deze activiteiten - geheel ten onrechte - gelijk met publieke evenementen zoals popconcerten en cultuurfestivals. Dit terwijl de kenmerken en risico’s van toertochten totaal anders zijn.
De gemeente bepaalt of jouw tocht kan en mag plaatsvinden. We adviseren je daarom in overleg te gaan met de lokale overheid om de mogelijkheid van je toertocht te bespreken en de exacte uitvoering van je toertocht uit te leggen.
Stap 4 van het openingsplan, dat op 26 juni inging, maakt evenementen weer mogelijk. Door deze versoepeling kun je bijvoorbeeld side-events en verkoop van eten/drinken tijdens je tocht aanbieden. Het kabinet hanteert de volgende regels:
Het coronatoegangsbewijs vraag je aan bezoekers, niet aan deelnemers. Het toegangsbewijs vraag je als mensen een locatie bezoeken waar ze op één plek blijven en groepsvorming is. In het geval van een toertocht, gaat het bijvoorbeeld om de finishlocatie waar je een horecaplein of tribune hebt. Tijdens de tocht zelf, spreek je van deelnemers van een sportactiviteit. Fietsers die individueel of in groepsverband uitwaaieren over de route. Lees meer in het artikel Alles wat je moet wteen over het coronatoegangsbewijs.
De Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) roept op verzoek van de NTFU, Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) en NOC*NSF alle gemeentebesturen in Nederland op de loketten weer te openen, het gesprek aan te gaan met tochtorganisatoren en toertochten weer mogelijk te maken. Deze infographic maakt aan gemeentebesturen duidelijk waarom het veilig en verantwoord is toertochten toe te staan.
De NTFU heeft met de KWBN, de NHB, KNSB, Atletiekunie, NTB en KNWU gepleit voor de uitzonderingspositie van toertochten. Tot op heden schakelden overheid, veiligheidsregio’s en gemeenten deze activiteiten - geheel ten onrechte - gelijk met publieke evenementen zoals popconcerten en cultuurfestivals. Dit terwijl de kenmerken en risico’s van toertochten totaal anders zijn. Door onze gezamenlijke lobby ziet het ministerie VWS in dat wandel-, toerfiets- en (inline) skatetochten veilige buitensportactiviteiten zijn.
Daardoor kregen toertochten al per 5 juni toestemming, onder voorwaarde dat de sportbeoefening centraal staat en dat de tocht niet de vorm van een evenement aanneemt.
Onder een evenement wordt verstaan:
"Elke voor het publiek toegankelijke verrichting van vermaak, alsmede een herdenkingsplechtigheid, braderie, optocht op de weg, voorstelling of feest op een andere plaats dan in een woning of op een daarbij behorend erf of in een gebouw of op een plaats als bedoeld in artikel 6, tweede lid, van de Grondwet, wedstrijd, beurs of congres. Onder evenementen worden niet begrepen betogingen, vergaderingen en godsdienstige en levensbeschouwelijke samenkomsten als bedoeld in de Wet openbare manifestaties’’ (art. 58a lid 1 Wet publieke gezondheid)."
Wil je er zeker van zijn dat je tocht niet als evenement wordt aangemerkt, dan mag er bijvoorbeeld:
Ondertussen blijven wij ons inzetten om toertochten terug op de kaart te zetten. We hebben met de andere buitensportbonden contact met enkele breedtesportevenementen. De informatie die zij terugkrijgen, hoe zij het aanpakken en welke mogelijkheden er zijn, delen we met elkaar in de vorm van goede voorbeelden.
We horen graag hoe de herstart van je toertocht verloopt. Wat gaat goed, waar loop je tegenaan? Deze informatie is nuttig voor ons, collega-tochtorganisatoren, collega-buitensportbonden en voor onze lobby bij onder andere VSG en de Rijksoverheid.
Deel je ervaringen, vragen en feedback met de verenigingsondersteuners Luuk en Jos en toertochtcoördinator Caroline. Zij staan voor je klaar om je verder op weg te helpen:
Het
De samenwerking tussen de NTFU en kledingmerk Bioracer is verlengd! Hierdoor maken clubs ook de komende jaren gebruik van
‘Zet de fiets op 1’ in de nieuwe coalitieakkoorden die na de gemeenteraadsverkiezingen opgesteld gaan worden. Die oproep doet een brede coalitie van maatschappelijke organisaties namens Tour de Force aan de kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart. Ook de NTFU steunt deze oproep.
De Fietsersbond gaat actie voeren om onnodige paaltjes op het fietspad te laten verwijderen. Het zorgt nog te vaak voor valpartijen met ernstig letsel. De NTFU vindt dit een goed idee. Er belanden namelijk steeds meer fietsers op de Spoedeisende Hulp. Hoe zit dat met wielrenners? De NTFU dook in de cijfers van VeiligheidNL – dat het aantal verkeersslachtoffers op de Spoedeisende Hulp bijhoudt.
Bij Goirle en Hilvarenbeek kun je kilometers lang fietsen langs heide, bossen en vennen. Dat wil Brabants Landschap graag zo houden, maar de natuur is kwetsbaar. Speciaal voor Brabantse fietsers, wielerclubs en natuurbeheerders lanceert de NTFU daarom een Brabantse versie van de Gravel Code.
De NTFU wil dat mountainbikers over mooie en veilige routes rijden. De bond helpt daarom trailcrews die de tracks aanleggen. Ruim 20 van die crews kwamen naar de jaarlijkse Traildag in Mook. Doel: ervaringen uitwisselen, plannen bevragen, kennis delen en ambities bij elkaar stimuleren.
Wat doe je als je club in onrustig vaarwater terechtkomt? De Tweewielers en WV Holten herrezen als een fenix uit de as, met een beetje hulp van de NTFU. Dit is hun verhaal.
De NTFU en KWbN ondertekenen allebei een convenant waarin ze vastleggen samen tochtorganisaties te blijven ondersteunen en versterken. Dat is hard nodig, want door scherpere regels en extra kosten staan fiets- en wandeltochten onder druk.
EVA (Eenvoudig Vergunningen Aanvragen) is het systeem dat het voor organisatoren makkelijker maakt vergunningen aan te vragen. Elke gemeente, provincie of landeigenaar werkt met eigen protocollen en formulieren voor vergunningen. Aangezien een tocht door meerdere gemeenten gaat, moet je bij bijna elke gemeente een melding maken of vergunning aanvragen. Een ingewikkeld en tijdrovend proces. EVA geeft organisatoren de contactgegevens van alle terreineigenaren in één handig overzicht. Via het bijbehorende formulier maak je aansluitend een eerste melding bij gemeenten. Er wordt gewerkt aan een verbeterde EVA-versie, maar vanwege technische uitdagingen laat deze vernieuwing nog even op zich wachten. Omdat organisatoren weer druk zijn met de voorbereidingen voor hun toertochten, is de basisversie van EVA alsnog beschikbaar.
Mountainbiken is populair: het aantal beoefenaars steeg de afgelopen jaren naar 480.000. Ook het aantal nieuwe MTB-routes nam in die periode toe. Dat is maar goed ook, want aantrekkelijke routes voorkomen overlast.