NTFU gaat extra praktijkbegeleiders opleiden

Steeds meer verenigingen zien het belang en de mogelijkheden van goed opgeleide instructeurs in. De NTFU ziet dat aan het groeiend aantal aanmeldingen voor de opleiding basisinstructeur. Om te zorgen dat alle cursisten gecoacht worden door een praktijkbegeleider, gaat de NTFU nieuwe praktijkbegeleiders opleiden. Daarvoor ontwikkelden we een nieuwe cursus, die praktijkbegeleiders klaarstoomt om instructeurs in spé goed te coachen.

Wat doet een praktijkbegeleider?

Een praktijkbegeleider geeft cursisten feedback tijdens opdrachten en trainingen die ze uitvoeren bij een vereniging. Dat doet hij of zij op een coachende manier. Vaak is een praktijkbegeleider een hoger opgeleide instructeur of iemand met een onderwijsachtergrond, maar dat is zeker geen vereiste.

Waaruit bestaat de cursus?

De cursus Praktijkbegeleider bestaat uit:

  • een theoriegedeelte, via een e-learning;
  • één praktijkdag, om ideeën uit te wisselen met praktijkbegeleiders van andere verenigingen en andere sporten;
  • een korte opdracht.

Na de cursus krijgt de deelnemer de praktijkbegeleiderslicentie. Hiermee mag je cursisten van de opleiding basisinstructeur en verenigingsinstructeur (MTB en Race) opleiden namens de NTFU. Dit gebeurt op basis van vraag vanuit de verenigingen en de beschikbaarheid van de praktijkbegeleider. 

Info en aanmelden

In november 2021 starten de eerste cursussen Praktijkbegeleider. Voor NTFU-leden is deelname gratis. Aanmelden kan via opleidingen@ntfu.nl.

Cursus samen met NHV, KNSB en NKBV ontwikkeld

De NTFU ontwikkelde de cursus Praktijkbegeleider met het Nederlands Handbal Verbond (NHV), de Koninklijke Nederlandse Schaatsenrijdersbond (KNSB) en Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV). Ook zij gaan extra praktijkbegeleiders opleiden, om te voldoen aan het toenemend aantal aanmeldingen voor hun instructeurstrainingen. 
 

Misschien ook interessant...