Wielrennen of mountainbiken is niet moeilijk. Toch? Niets is minder waar en zeker voor degenen die net begonnen zijn met wielrennen of mountainbiken. Remmen, schakelen, in- en uitklikken op de pedalen en fietsen in een groep is toch echt anders dan op een gewone fiets. Met Start2Bike verbeter je je fietstechnieken in vier trainingen.
Wielrennen of mountainbiken is niet moeilijk. Toch? Niets is minder waar en zeker voor degenen die net begonnen zijn met wielrennen of mountainbiken. Remmen, schakelen, in- en uitklikken op de pedalen en fietsen in een groep is toch echt anders dan op een gewone fiets. Met Start2Bike verbeter je je fietstechnieken in vier trainingen.
Start2Bike is er voor iedereen die beter wil leren wielrennen of mountainbiken. In het voorbije jaar kende de sport – mede door de lockdowns – een forse groei in het aantal wielrenners en mountainbikers. Veel mensen begonnen met fietsen of pakten de sport weer op. Maar ook wielersporters die al enkele jaren op de fiets zitten, maar nog geen training hebben gevolgd, is Start2Bike interessant.
Wielrenners en mountainbikers die de Start2Bike-trainingen volgen, zitten na 4 weken zelfverzekerder op de fiets. Een ervaren instructeur leert de essentiële technieken als schakelen en remmen, klimmen, afdalen, bochten nemen en rijden in een groep. Ook is er volop aandacht voor veilig fietsen. In het weekend van 19 en 20 maart gaan op zo’n 60 locaties in het land de Start2Bike-trainingen van start.
Inmiddels is gravelbiken – naast wielrennen en mountainbiken – ook als discipline enorm gegroeid. Bij gravelbiken rijd je over onverharde fietspaden zoals grind- en bospaden. Dit jaar gaat daarom de eerste Start2Bike-graveltraining van start. Hier leren fietsers van een instructeur hoe ze een betere gravelbiker wordt. Op het programma staat fietsbeheersing, bochtentechniek, rijden in een groep en klim- en daaltraining.
Het laagdrempelige trainingsprogramma Start2Bike is een initiatief van wielersportbond NTFU, de Nederlandse Toer Fiets Unie. Lokale wielerclubs en fietsenzaken helpen wielrenners en mountainbikers om hun sport naar een hoger niveau te tillen. Doordat fietsers na afloop van Start2Bike meer techniek beheersen en hun fiets beter onder controle hebben, gaan ze beter voorbereid en veiliger de weg en trails op. Sinds 2011 heeft Start2Bike al meer dan 14.000 sportieve fietsers op weg geholpen.
Als club is het belangrijk om jouw vrijwilligers te bedanken. Hierdoor uit je je waardering voor hun harde werk! Wij geven 6 tips.
De eerste Brabantse Strade Bianche werd al georganiseerd toen de meeste fietsers bij gravel nog aan tennis dachten. “In 2015 zette Wielerclub Mill een tocht uit voor racefietsers die grotendeels over kiezelstroken, zandpaden en oude binnenwegen liep. Hiermee is onze Strade waarschijnlijk de oudste graveltocht van Nederland. Door het overweldigende succes van de laatste editie is het einde nog lang niet in zicht.”
In NTFU-regio 20: Oss-Uden en omgeving hebben tien NTFU-clubs zich verenigd in het Maashorst Veldtoertochten Overleg (MVTO). Dit overleg is vijf jaar geleden in het leven geroepen om zaken onderling beter met elkaar af te stemmen en om een centraal aanspreekpunt te vormen voor gemeenten, natuurbeheerders en andere sportverenigingen.
Discriminatie, (seksuele) intimidatie, pesten en agressie zijn helaas zaken die ook in de sport voorkomen. Het is belangrijk dat personen die te maken krijgen met bovenstaande zaken ergens terecht kunnen. De vertrouwenscontactpersoon (VCP) is daarom een belangrijke schakel in een sportvereniging; het geeft sporters de kans om melding te maken van onveilige situaties en ongewenst gedrag en steun te zoeken.
Ledenbinding is belangrijk binnen je vereniging. Wanneer je als bestuur veel aandacht aan ledenbinding besteed, blijven je leden langer lid. Maar hoe doe je dat in deze bijzondere tijd? Want hoewel je clubritten langzaam opstarten maar het clubweekend bijvoorbeeld niet door gaat, is het best lastig om binding met je leden te houden. Wij geven je 6 tips hoe je je leden bindt aan jouw vereniging.
Om MTB-routes veiliger te maken, introduceert wielersportbond NTFU een kleurensysteem. Net als op de skipistes, geeft elke kleur de moeilijkheidsgraad van de route aan. De MTB-routes in Twente hebben de primeur: de eerste bordjes hangen bij Het Hulsbeek in Oldenzaal.
Wielrennen, mountainbiken of gravelbiken is gezond. Maar de ongevallencijfers laten ook een keerzijde zien. Als het misgaat, is het letsel vaak ernstig. De NTFU, KNWU en het kenniscentrum letselpreventie VeiligheidNL gaan daarom samenwerken om fietsongevallen te voorkomen.
Per 25 september 2021 gaan er een aantal versoepelingen rondom de coronamaatregelen van kracht. Zo vervalt bijvoorbeeld de 1,5 meter maatregel en zijn grootschalige evenementen weer mogelijk. De versoepelingen hebben enkele gevolgen voor de fietssport en het verenigingsleven, we sommen ze voor je op in het onderstaande stuk
Fietsen over kilometers lange dijken is een feest voor iedereen die van oer-Hollandse landschappen houdt. Maar hoe veilig voelen fietsers zich eigenlijk, als ze zo'n dijkweg delen met andere fietsers, wandelaars, autorijders, motorrijders en landbouwverkeer.
Met gepaste trots kunnen we hier melden dat het fietskledingmerk