Wielrennen of mountainbiken is niet moeilijk. Toch? Niets is minder waar en zeker voor degenen die net begonnen zijn met wielrennen of mountainbiken. Remmen, schakelen, in- en uitklikken op de pedalen en fietsen in een groep is toch echt anders dan op een gewone fiets. Met Start2Bike verbeter je je fietstechnieken in vier trainingen.
Wielrennen of mountainbiken is niet moeilijk. Toch? Niets is minder waar en zeker voor degenen die net begonnen zijn met wielrennen of mountainbiken. Remmen, schakelen, in- en uitklikken op de pedalen en fietsen in een groep is toch echt anders dan op een gewone fiets. Met Start2Bike verbeter je je fietstechnieken in vier trainingen.
Start2Bike is er voor iedereen die beter wil leren wielrennen of mountainbiken. In het voorbije jaar kende de sport – mede door de lockdowns – een forse groei in het aantal wielrenners en mountainbikers. Veel mensen begonnen met fietsen of pakten de sport weer op. Maar ook wielersporters die al enkele jaren op de fiets zitten, maar nog geen training hebben gevolgd, is Start2Bike interessant.
Wielrenners en mountainbikers die de Start2Bike-trainingen volgen, zitten na 4 weken zelfverzekerder op de fiets. Een ervaren instructeur leert de essentiële technieken als schakelen en remmen, klimmen, afdalen, bochten nemen en rijden in een groep. Ook is er volop aandacht voor veilig fietsen. In het weekend van 19 en 20 maart gaan op zo’n 60 locaties in het land de Start2Bike-trainingen van start.
Inmiddels is gravelbiken – naast wielrennen en mountainbiken – ook als discipline enorm gegroeid. Bij gravelbiken rijd je over onverharde fietspaden zoals grind- en bospaden. Dit jaar gaat daarom de eerste Start2Bike-graveltraining van start. Hier leren fietsers van een instructeur hoe ze een betere gravelbiker wordt. Op het programma staat fietsbeheersing, bochtentechniek, rijden in een groep en klim- en daaltraining.
Het laagdrempelige trainingsprogramma Start2Bike is een initiatief van wielersportbond NTFU, de Nederlandse Toer Fiets Unie. Lokale wielerclubs en fietsenzaken helpen wielrenners en mountainbikers om hun sport naar een hoger niveau te tillen. Doordat fietsers na afloop van Start2Bike meer techniek beheersen en hun fiets beter onder controle hebben, gaan ze beter voorbereid en veiliger de weg en trails op. Sinds 2011 heeft Start2Bike al meer dan 14.000 sportieve fietsers op weg geholpen.
Op dinsdag 15 februari maakte het kabinet de volgende versoepelingen in de coronamaatregelen bekend. Ondanks dat veel regels al vervallen waren, bieden de nieuwe versoepelingen nog meer perspectief voor bijvoorbeeld de organisatie van toertochten. We zetten de versoepelingen, die in twee stappen plaatsvinden, en de consequenties voor de wielersport op een rij.
Als club is het belangrijk om jouw vrijwilligers te bedanken. Hierdoor uit je je waardering voor hun harde werk! Wij geven 6 tips.
Om MTB-routes veiliger te maken, introduceert wielersportbond NTFU een kleurensysteem. Net als op de skipistes, geeft elke kleur de moeilijkheidsgraad van de route aan. De MTB-routes in Twente hebben de primeur: de eerste bordjes hangen bij Het Hulsbeek in Oldenzaal.
Op 12 augustus start de Tour de France Femmes in Rotterdam. Eén dag ervoor – zondag 11 augustus – kun je meedoen met de toerversie. NTFU mag aan twee clubs 5 startbewijzen weggeven. Enige wat je moet doen is laten weten waarom je met jouw club mee wilt doen.
Als het aan de overheid ligt, zijn er in 2050 nul verkeersslachtoffers. Een onderzoek van kenniscentrum VeiligheidNL laat zien dat daarvoor eerst iets moet veranderen. Het aantal fietsers dat ernstig gewond raakte en op de Spoedeisende Hulp kwam, steeg in tien jaar met vijftien procent. Ook het aantal gewonde wielrenners steeg in die periode, met 44 procent. VeiligheidNL roept daarom op om samen in actie te komen. Wielersportbond NTFU sluit zich daarbij aan.
De vijfde ronde van het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund gaat naar drie trailcrews die materiaal nodig hebben om de mountainbikeroutes te onderhouden. Het gaat om zand om kuilen te dichten en hout om wallrides en vlonders te vernieuwen.
Er is grote behoefte aan meer fietsplaatsen en betere voorzieningen voor fietsen in de trein, komt naar voren uit de enquête van de Fietsersbond onder 3.073 respondenten. Sportieve fietsers willen vooral fietshaken zodat ze hun fiets veilig kunnen stallen.
Organiseer je binnenkort een tocht? Sinds dit jaar zijn alle fietsen in jouw fietsenstalling verzekerd voor diefstal, een mooie service voor je deelnemers! Lees hier hoe je een fietsenstalling kunt faciliteren en aan welke voorwaarden deze moet voldoen.
Driekwart van de fietsers vindt het onveilig op de dijk. Vooral door te hard rijden en te krap inhalend gemotoriseerd verkeer en als het druk is op mooie dagen. Dat komt naar voren uit onderzoek van ANWB, Fietsersbond, Fietsplatform, NTFU en VVN.
NTFU clubs organiseren jaarlijks ruim 1100 toertochten die samenkomen op de toertochtkalender in Fietssport Magazine en via Fietssport.nl. Naast het enorme bereik van Fietssport magazine en Fietssport.nl, zorgen we door de kalender ook voor afstemming en coördinatie tussen de verschillende tochten. Organiseren jullie in 2024 (weer) een toertocht (of tochten) en wil je deze publiceren in de