Wielrennen of mountainbiken is niet moeilijk. Toch? Niets is minder waar en zeker voor degenen die net begonnen zijn met wielrennen of mountainbiken. Remmen, schakelen, in- en uitklikken op de pedalen en fietsen in een groep is toch echt anders dan op een gewone fiets. Met Start2Bike verbeter je je fietstechnieken in vier trainingen.
Wielrennen of mountainbiken is niet moeilijk. Toch? Niets is minder waar en zeker voor degenen die net begonnen zijn met wielrennen of mountainbiken. Remmen, schakelen, in- en uitklikken op de pedalen en fietsen in een groep is toch echt anders dan op een gewone fiets. Met Start2Bike verbeter je je fietstechnieken in vier trainingen.
Start2Bike is er voor iedereen die beter wil leren wielrennen of mountainbiken. In het voorbije jaar kende de sport – mede door de lockdowns – een forse groei in het aantal wielrenners en mountainbikers. Veel mensen begonnen met fietsen of pakten de sport weer op. Maar ook wielersporters die al enkele jaren op de fiets zitten, maar nog geen training hebben gevolgd, is Start2Bike interessant.
Wielrenners en mountainbikers die de Start2Bike-trainingen volgen, zitten na 4 weken zelfverzekerder op de fiets. Een ervaren instructeur leert de essentiële technieken als schakelen en remmen, klimmen, afdalen, bochten nemen en rijden in een groep. Ook is er volop aandacht voor veilig fietsen. In het weekend van 19 en 20 maart gaan op zo’n 60 locaties in het land de Start2Bike-trainingen van start.
Inmiddels is gravelbiken – naast wielrennen en mountainbiken – ook als discipline enorm gegroeid. Bij gravelbiken rijd je over onverharde fietspaden zoals grind- en bospaden. Dit jaar gaat daarom de eerste Start2Bike-graveltraining van start. Hier leren fietsers van een instructeur hoe ze een betere gravelbiker wordt. Op het programma staat fietsbeheersing, bochtentechniek, rijden in een groep en klim- en daaltraining.
Het laagdrempelige trainingsprogramma Start2Bike is een initiatief van wielersportbond NTFU, de Nederlandse Toer Fiets Unie. Lokale wielerclubs en fietsenzaken helpen wielrenners en mountainbikers om hun sport naar een hoger niveau te tillen. Doordat fietsers na afloop van Start2Bike meer techniek beheersen en hun fiets beter onder controle hebben, gaan ze beter voorbereid en veiliger de weg en trails op. Sinds 2011 heeft Start2Bike al meer dan 14.000 sportieve fietsers op weg geholpen.
Hoe ontwikkel je een beleidsplan dat de behoeften van leden weerspiegelt en verenigingsbreed gedragen wordt? TC de Pedaleurs Malden nam haar kernwaarden in overweging en stelde in overleg met haar leden een nieuwe toekomstvisie op.
Wielrennen, mountainbiken of gravelbiken is gezond. Maar de ongevallencijfers laten ook een keerzijde zien. Als het misgaat, is het letsel vaak ernstig. De NTFU, KNWU en het kenniscentrum letselpreventie VeiligheidNL gaan daarom samenwerken om fietsongevallen te voorkomen.
NTFU clubs organiseren jaarlijks ruim 1100 toertochten die samenkomen op de toertochtkalender in Fietssport Magazine en via Fietssport.nl. Naast het enorme bereik van Fietssport magazine en Fietssport.nl, zorgen we door de kalender ook voor afstemming en coördinatie tussen de verschillende tochten. Organiseren jullie in 2024 (weer) een toertocht (of tochten) en wil je deze publiceren in de
Elk seizoen melden zich enthousiaste beginnende fietsers bij ATV Ruiten Drie. Zowel in het voor- als najaar kan de vereniging rekenen op twee volle groepen Start2Bike-deelnemers, wat op haar beurt weer zorgt voor een continue aanwas van nieuwe leden.
Sinds 28 november gelden er weer strengere coronamaatregelen. Zo zijn de 1,5 meter afstand en het mondmasker weer verplicht en is publiek niet toegestaan. Dat betekent dat je als organisator ook maatregelen moet nemen om bijvoorbeeld drukte te verminderen. Hoe doe je dit?
Discriminatie, (seksuele) intimidatie, pesten en agressie zijn helaas zaken die ook in de sport voorkomen. Het is belangrijk dat personen die te maken krijgen met bovenstaande zaken ergens terecht kunnen. De vertrouwenscontactpersoon (VCP) is daarom een belangrijke schakel in een sportvereniging; het geeft sporters de kans om melding te maken van onveilige situaties en ongewenst gedrag en steun te zoeken.
Steeds meer mensen stoppen met sporten, omdat ze geblesseerd raken. Bijvoorbeeld na een valpartij. Dat komt naar voren uit sportblessurecijfers van VeiligheidNL. Zonde, want vaak is zo'n blessure te voorkomen. Hoe? Door techniektrainingen te volgen.
Een paar maanden geleden vroegen we welke MTB-route het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund kan gebruiken. Meer dan tachtig reacties kreeg de wielersportbond. Vooral routes waar je tot aan je assen in de blubber staat of door mul zand moet ploeteren, kwamen terug.
Jaarlijks genieten zo'n 300.000 fietsers, samen goed voor ruim 1,5 miljoen inschrijvingen, van al het moois dat toertochten te bieden hebben. NTFU clubs organiseren jaarlijks ruim 1100 toertochten die samenkomen in de toertochtkalender in Fietssport Magazine en via Fietssport.nl. Naast het enorme bereik van Fietssport magazine en Fietssport.nl, zorgen we door de kalender ook voor afstemming en coördinatie tussen de verschillende tochten. Organiseren jullie in 2023 (weer) een toertocht (of tochten) en wil je deze publiceren in de
In 2021 kwam de Cyql app gratis beschikbaar voor NTFU-verenigingen. Met Cyql is samen fietsen makkelijker en veiliger te organiseren. Maar dat is niet het enige voordeel, we sommen 6x de voordelen van Cyql voor jouw club op.