Beter wielrennen of mountainbiken met Start2Bike

Wielrennen of mountainbiken is niet moeilijk. Toch? Niets is minder waar en zeker voor degenen die net begonnen zijn met wielrennen of mountainbiken. Remmen, schakelen, in- en uitklikken op de pedalen en fietsen in een groep is toch echt anders dan op een gewone fiets. Met Start2Bike verbeter je je fietstechnieken in vier trainingen.

Wielrennen of mountainbiken is niet moeilijk. Toch? Niets is minder waar en zeker voor degenen die net begonnen zijn met wielrennen of mountainbiken. Remmen, schakelen, in- en uitklikken op de pedalen en fietsen in een groep is toch echt anders dan op een gewone fiets. Met Start2Bike verbeter je je fietstechnieken in vier trainingen.

Start2Bike is er voor iedereen die beter wil leren wielrennen of mountainbiken. In het voorbije jaar kende de sport – mede door de lockdowns – een forse groei in het aantal wielrenners en mountainbikers. Veel mensen begonnen met fietsen of pakten de sport weer op. Maar ook wielersporters die al enkele jaren op de fiets zitten, maar nog geen training hebben gevolgd, is Start2Bike interessant.

In 4 weken beter leren wielrennen of mountainbiken

Wielrenners en mountainbikers die de Start2Bike-trainingen volgen, zitten na 4 weken zelfverzekerder op de fiets. Een ervaren instructeur leert de essentiële technieken als schakelen en remmen, klimmen, afdalen, bochten nemen en rijden in een groep. Ook is er volop aandacht voor veilig fietsen. In het weekend van 19 en 20 maart gaan op zo’n 60 locaties in het land de Start2Bike-trainingen van start.

Nieuw: Start2Bike Gravel

Inmiddels is gravelbiken – naast wielrennen en mountainbiken – ook als discipline enorm gegroeid. Bij gravelbiken rijd je over onverharde fietspaden zoals grind- en bospaden. Dit jaar gaat daarom de eerste Start2Bike-graveltraining van start. Hier leren fietsers van een instructeur hoe ze een betere gravelbiker wordt. Op het programma staat fietsbeheersing, bochtentechniek, rijden in een groep en klim- en daaltraining. 

Over Start2Bike 

Het laagdrempelige trainingsprogramma Start2Bike is een initiatief van wielersportbond NTFU, de Nederlandse Toer Fiets Unie. Lokale wielerclubs en fietsenzaken helpen wielrenners en mountainbikers om hun sport naar een hoger niveau te tillen. Doordat fietsers na afloop van Start2Bike meer techniek beheersen en hun fiets beter onder controle hebben, gaan ze beter voorbereid en veiliger de weg en trails op. Sinds 2011 heeft Start2Bike al meer dan 14.000 sportieve fietsers op weg geholpen.

 

 

Misschien ook interessant...

Lessen uit de IMBA Europe Summit: leave a positive track

In juni kwam mountainbikend Europa bij elkaar in Italië. Tijdens de IMBA Europe Summit wisselden routebouwers, vrijwilligers en mountainbikers drie dagen lang ideeën uit hoe we onze mountainbikesport toekomstbestendig kunnen maken. Ook de NTFU was aanwezig. Troy Corsen vertelt wat hij uit Val di Sole meenam voor het mountainbiken in Nederland.

Goed voorbeeld: Het beleidsplan van TC de Pedaleurs Malden: voor leden, door leden

Hoe ontwikkel je een beleidsplan dat de behoeften van leden weerspiegelt en verenigingsbreed gedragen wordt? TC de Pedaleurs Malden nam haar kernwaarden in overweging en stelde in overleg met haar leden een nieuwe toekomstvisie op.

Aan de slag met sociale veiligheid: volg de opleiding vertrouwenscontactpersoon!

Discriminatie, (seksuele) intimidatie, pesten en agressie zijn helaas zaken die ook in de sport voorkomen. Het is belangrijk dat personen die te maken krijgen met bovenstaande zaken ergens terecht kunnen. De vertrouwenscontactpersoon (VCP) is daarom een belangrijke schakel in een sportvereniging; het geeft sporters de kans om melding te maken van onveilige situaties en ongewenst gedrag en steun te zoeken. 

Opleidingen

Zeeuwse wielerclubs volgen samen cursus Wegkapitein

Om veiliger en beter georganiseerd als groep te fietsen, volg je de cursus Wegkapitein. Dat kan vanaf acht deelnemers. Niet elke vereniging heeft voldoende deelnemers. In Zeeland besluiten de clubs daarom samen de cursus te volgen. Extra voordeel: het ROVZ subsidieert de cursus.