NTFU zet wielerclubs in de schijnwerpers

Wielrennen, mountainbiken en gravelbiken zijn ongekend populair en dat snappen wij maar al te goed. Steeds meer mensen starten of overwegen na langere tijd opnieuw te beginnen met fietsen. Om deze mensen kennis te laten maken met wielerverenigingen, organiseerden we deze zomer de actie Welkom op de club. Zo’n 100 clubs ontvingen door deze ledenwerfactie aanmeldingen van wielrenners en mountainbikers graag eens mee wilden fietsen met de club.

Wielrennen, mountainbiken en gravelbiken zijn ongekend populair en dat snappen wij maar al te goed. Steeds meer mensen starten of overwegen na langere tijd opnieuw te beginnen met fietsen. Om deze mensen kennis te laten maken met wielerverenigingen, organiseerden we deze zomer de actie Welkom op de club. Zo’n 100 clubs ontvingen door deze ledenwerfactie aanmeldingen van wielrenners en mountainbikers graag eens mee wilden fietsen met de club.

Fietsers konden in de maand juli vier weken lang vrijblijvend meefietsen met verenigingen en waren automatisch aangemeld voor de introducéverzekering. Tijdens Welkom op de club zetten we via Fietssport onderstaande video uit om zoveel als mogelijk ‘ongebonden’ fietsers te bereiken. Met resultaat. In juli schreven ruim 181 fietsers zich in voor het introducélidmaatschap.

Na het introductielidmaatschap – dat speciaal voor de actie 6 i.p.v. 4 weken geldig was - besloot zo’n 25% daadwerkelijk lid te worden. Daarvan was 70% man en 30% vrouw en de gemiddelde leeftijd van deze nieuwe leden was 43 jaar.

Ook promootten we het XL-lidmaatschap, dat we voor deze actie op 1 juli lieten ingaan in plaats van 1 september. Zo konden fietsers langer genieten van de voordelen van het lidmaatschap. Maar liefst 430 fietsers sloten in juli het XL-lidmaatschap af, waarvan ruim 65% via de vereniging.

Mooie opsteker voor verenigingen

Verenigingen door het hele land profiteerden van de ledenwerfactie Welkom op de club. Zo’n 100 verenigingen ontvingen aanmeldingen van fietsers die graag een keer wilden meefietsen.

De 21 verenigingen die zich specifiek hadden aangemeld voor de actie, konden rekenen op extra support. Speciaal voor deze clubs, targetten we de video en de clubpagina op sociale media. Fietsers die in een straal van 15 kilometer rondom de club woonden, kregen zo de video in hun tijdlijn te zien. In totaal bereikten we met de video op sociale media ruim 42.000 fietsers en werd de video bijna 117.000 keer bekeken.

Wat deden we nog meer?

Ook stuurden we naar 16.400 individuele Fietssport-leden die geabonneerd zijn op de nieuwsbrief, een aparte mailing. Ruim 55% opende deze nieuwsbrief. Ook fietsers met een Basic-account – 34.400 stuks – werden via mail uitgenodigd vrijblijvend mee te fietsen bij een club in de buurt. Bijna 16.000 mensen bekeken deze servicemail.

Clubpagina’s op Fietssport goed bezocht

Via de video, nieuwsbrief en social-media-berichten, werden fietsers naar de clubpagina’s op Fietssport.nl geleid. Daar konden ze een club bij hen in de buurt uitzoeken. Het bezoek op de overzichtspagina vervijfvoudigde en de detailpagina’s per club werden twee maal zo vaak bezocht, als de maand ervoor.

Makkelijker om mee te rijden

Om het potentiële leden makkelijker te maken zich aan te melden voor een kennismakingsrit, verbeterden we de clubpagina’s op Fietssport. Via ‘Fiets een keer mee’ vullen potentiële leden hun gegevens in en worden ze direct aangemeld voor de introducéverzekering. De secretaris ontvangt automatisch melding van een nieuw introducélid. Nieuwe introducéleden vind je ook terug in de ledenlijst op NTFU.nl.

Opvang potentiële leden essentieel

Sociale contacten opdoen en onderhouden en motivatie om vaker te fietsen, zijn de belangrijkste redenen voor fietsers om in verenigingsverband te fietsen. Jaarlijks vinden zo’n 3.000 wielersporters* daarom hun weg naar een vereniging (*cijfers 2019).

Helaas neemt ook een vergelijkbaar aantal afscheid van de vereniging. Zij blijven echter wel fietsen. Opvallend is dat 20% van opzeggers, minder dan 2 jaar lid is geweest van de club. De voornaamste redenen om op te zeggen zijn dat ze geen aansluiting vinden bij een (snelheids)groep of dat zij de sfeer en cultuur niet prettig vinden. 

Heet potentiële leden van harte welkom op je club

Belangrijk dus dat je potentiële leden vanaf het begin goed opvangt. Dat begint al met het eerste contact per mail. Krijg je een aanmelding van een fietser, die graag eens met je club mee wil rijden? 
Stuur hem/haar direct een bevestigingsmail met data, tijdstippen, verzamellocatie en contactgegevens en heet hem/haar van harte welkom op jullie club. Willen jullie geen potentiële leden meenemen tijdens de clubrit? Wijzig dit dan via Mijn club op Fietssport.

Lees ook: 6x tips om leden welkom te heten op de club

Save-the-date: Welkom op de club 2022

Om te zorgen dat potentiële leden direct aansluiting vinden bij je vereniging, organiseren we in het voorjaar van 2022 opnieuw de ledenwerfactie Welkom op de club. Noteer daarom alvast maart/april 2022 in jullie jaarplanning:. Houd de website en nieuwsbrief goed in de gaten voor meer informatie.
 

Misschien ook interessant...

Opleidingen

Start2Bike: leer beter fietsen

Beginnende wielrenners, mountainbikers of gravelaars kunnen binnenkort weer deelnemen aan Start2Bike. In 4 lessen leren zij hoe je beter fietst, verbeteren ze hun conditie en ontmoeten ze andere fietsers. 

Vrijwilligers werven lastig? Volg deze online cursus en krijg tips!

Is bij jullie het werven van vrijwilligers een ingewikkelde taak? Krijg je vaak weinig respons op oproepjes om te helpen bij een training of is het ingewikkeld om die openstaande bestuursfunctie te vullen? Volg dan de gratis online module Vrijwilligersmanagement.

Alliantie Samen Fietsen

Alliantie Samen Fietsen grijpt lente aan voor meer begrip op het fietspad

Dit weekend lijkt het mooi fietsweer te worden. Veel mensen pakken dan de fiets. Bij de Alliantie Samen Fietsen grijpen ze daarom de lente aan om fietsers en andere weggebruikers op te roepen rekening met elkaar te houden: “Fiets vriendelijk, dan gebruikt iedereen het fietspad veilig en met plezier.”

Verenigingen

Nieuwe mogelijkheden na update Cyql app

Deze Cyql app, die voor NTFU verenigingen gratis te gebruiken is, maakt het plannen van clubritten een stuk eenvoudiger. Wat je allemaal kunt met Cyql, lees je op deze pagina. Inmiddels maken meer dan de helft van de NTFU verenigingen gebruik van de app én werd de app onlangs nog beoordeeld met het rapportcijfer 8,1! Cyql heeft onlangs een update gekregen waardoor er enkele extra functionaliteiten beschikbaar zijn in de app. Welke dat zijn lees je in dit artikel. 

6x tips om je vrijwilligers te bedanken

Als club is het belangrijk om jouw vrijwilligers te bedanken. Hierdoor uit je je waardering voor hun harde werk! Wij geven 6 tips.

Top 10 Recreatief fietsen

Snelle winst te behalen voor de fiets in landelijk gebied

De ideale wielrenroute is verkeersluw en gaat over goede wegen en paden. Met nadruk op ideaal, want recreatieve fietsers ergeren zich flink aan de vele hobbels, gaten en paaltjes, vooral in het buitengebied. Fietsplatform, NTFU, ANWB en Fietsersbond vinden het de taak van Provincies om die problemen aan te pakken. Daarom sturen ze verbeterpunten naar Provincies, waar zij snel winst voor de fiets mee kunnen behalen. 

Verenigingen

Tuchtrecht NTFU voor leden en vrijwilligers

Soms gebeuren er dingen op de sportvereniging die niet door de beugel kunnen. Wangedrag op de vereniging of bij een toertocht dient uiteraard aangepakt te worden. In de sportsector bestaat daarom het zogenaamde ‘Tuchtrecht’.

Nog meer ruimte voor de wielersport door versoepeling coronamaatregelen

Op dinsdag 15 februari maakte het kabinet de volgende versoepelingen in de coronamaatregelen bekend. Ondanks dat veel regels al vervallen waren, bieden de nieuwe versoepelingen nog meer perspectief voor bijvoorbeeld de organisatie van toertochten. We zetten de versoepelingen, die in twee stappen plaatsvinden, en de consequenties voor de wielersport op een rij.

Tropische temperaturen: Bereid je goed voor!

Deze zomer hebben we af en toe te maken met tropische temperaturen. Heerlijk toch? Voor een dagje strand wel. Als je wil fietsen in deze hitte, moet je je goed voorbereiden! 

Kleurcode

Flevoland kleurt alle mountainbikeroutes in één keer veilig

Alle mountainbikeroutes in Flevoland hebben een kleurcode die aangeeft hoe makkelijk of moeilijk de route is. Flevoland is daarmee de eerste provincie die dit voor alle routes in één keer laat doen. Mountainbikers kunnen zo beter inschatten of een route past bij hun niveau.

Gedrag, Gravel Code

Blef op ut pejke: Brabants Landschap en wielerclubs gaan fietsen in de natuur in goede banen leiden

Bij Goirle en Hilvarenbeek kun je kilometers lang fietsen langs heide, bossen en vennen. Dat wil Brabants Landschap graag zo houden, maar de natuur is kwetsbaar. Speciaal voor Brabantse fietsers, wielerclubs en natuurbeheerders lanceert de NTFU daarom een Brabantse versie van de Gravel Code.

Top 10 Recreatief fietsen

Tien aanbevelingen voor Provincies om de fietser meer ruimte te geven

We fietsen niet alleen méér, we doen dat ook op steeds meer verschillende soorten fietsen. Denk aan elektrische fietsen, hybride fietsen, speed pedelecs, racefietsen en gravelbikes. Dat is positief, maar het zorgt ook voor overlast en onveilige situaties. Veel fietspaden zijn niet berekend op de toenemende drukte en snelheidsverschillen. De overheid kan daar wat aan doen. Om ze daar op te wijzen, heeft Koepelorganisatie Fietsplatform met de NTFU, ANWB en Fietsersbond tien verbeterpunten naar alle Provincies gestuurd.