NTFU zet wielerclubs in de schijnwerpers

Wielrennen, mountainbiken en gravelbiken zijn ongekend populair en dat snappen wij maar al te goed. Steeds meer mensen starten of overwegen na langere tijd opnieuw te beginnen met fietsen. Om deze mensen kennis te laten maken met wielerverenigingen, organiseerden we deze zomer de actie Welkom op de club. Zo’n 100 clubs ontvingen door deze ledenwerfactie aanmeldingen van wielrenners en mountainbikers graag eens mee wilden fietsen met de club.

Wielrennen, mountainbiken en gravelbiken zijn ongekend populair en dat snappen wij maar al te goed. Steeds meer mensen starten of overwegen na langere tijd opnieuw te beginnen met fietsen. Om deze mensen kennis te laten maken met wielerverenigingen, organiseerden we deze zomer de actie Welkom op de club. Zo’n 100 clubs ontvingen door deze ledenwerfactie aanmeldingen van wielrenners en mountainbikers graag eens mee wilden fietsen met de club.

Fietsers konden in de maand juli vier weken lang vrijblijvend meefietsen met verenigingen en waren automatisch aangemeld voor de introducéverzekering. Tijdens Welkom op de club zetten we via Fietssport onderstaande video uit om zoveel als mogelijk ‘ongebonden’ fietsers te bereiken. Met resultaat. In juli schreven ruim 181 fietsers zich in voor het introducélidmaatschap.

Na het introductielidmaatschap – dat speciaal voor de actie 6 i.p.v. 4 weken geldig was - besloot zo’n 25% daadwerkelijk lid te worden. Daarvan was 70% man en 30% vrouw en de gemiddelde leeftijd van deze nieuwe leden was 43 jaar.

Ook promootten we het XL-lidmaatschap, dat we voor deze actie op 1 juli lieten ingaan in plaats van 1 september. Zo konden fietsers langer genieten van de voordelen van het lidmaatschap. Maar liefst 430 fietsers sloten in juli het XL-lidmaatschap af, waarvan ruim 65% via de vereniging.

Mooie opsteker voor verenigingen

Verenigingen door het hele land profiteerden van de ledenwerfactie Welkom op de club. Zo’n 100 verenigingen ontvingen aanmeldingen van fietsers die graag een keer wilden meefietsen.

De 21 verenigingen die zich specifiek hadden aangemeld voor de actie, konden rekenen op extra support. Speciaal voor deze clubs, targetten we de video en de clubpagina op sociale media. Fietsers die in een straal van 15 kilometer rondom de club woonden, kregen zo de video in hun tijdlijn te zien. In totaal bereikten we met de video op sociale media ruim 42.000 fietsers en werd de video bijna 117.000 keer bekeken.

Wat deden we nog meer?

Ook stuurden we naar 16.400 individuele Fietssport-leden die geabonneerd zijn op de nieuwsbrief, een aparte mailing. Ruim 55% opende deze nieuwsbrief. Ook fietsers met een Basic-account – 34.400 stuks – werden via mail uitgenodigd vrijblijvend mee te fietsen bij een club in de buurt. Bijna 16.000 mensen bekeken deze servicemail.

Clubpagina’s op Fietssport goed bezocht

Via de video, nieuwsbrief en social-media-berichten, werden fietsers naar de clubpagina’s op Fietssport.nl geleid. Daar konden ze een club bij hen in de buurt uitzoeken. Het bezoek op de overzichtspagina vervijfvoudigde en de detailpagina’s per club werden twee maal zo vaak bezocht, als de maand ervoor.

Makkelijker om mee te rijden

Om het potentiële leden makkelijker te maken zich aan te melden voor een kennismakingsrit, verbeterden we de clubpagina’s op Fietssport. Via ‘Fiets een keer mee’ vullen potentiële leden hun gegevens in en worden ze direct aangemeld voor de introducéverzekering. De secretaris ontvangt automatisch melding van een nieuw introducélid. Nieuwe introducéleden vind je ook terug in de ledenlijst op NTFU.nl.

Opvang potentiële leden essentieel

Sociale contacten opdoen en onderhouden en motivatie om vaker te fietsen, zijn de belangrijkste redenen voor fietsers om in verenigingsverband te fietsen. Jaarlijks vinden zo’n 3.000 wielersporters* daarom hun weg naar een vereniging (*cijfers 2019).

Helaas neemt ook een vergelijkbaar aantal afscheid van de vereniging. Zij blijven echter wel fietsen. Opvallend is dat 20% van opzeggers, minder dan 2 jaar lid is geweest van de club. De voornaamste redenen om op te zeggen zijn dat ze geen aansluiting vinden bij een (snelheids)groep of dat zij de sfeer en cultuur niet prettig vinden. 

Heet potentiële leden van harte welkom op je club

Belangrijk dus dat je potentiële leden vanaf het begin goed opvangt. Dat begint al met het eerste contact per mail. Krijg je een aanmelding van een fietser, die graag eens met je club mee wil rijden? 
Stuur hem/haar direct een bevestigingsmail met data, tijdstippen, verzamellocatie en contactgegevens en heet hem/haar van harte welkom op jullie club. Willen jullie geen potentiële leden meenemen tijdens de clubrit? Wijzig dit dan via Mijn club op Fietssport.

Lees ook: 6x tips om leden welkom te heten op de club

Save-the-date: Welkom op de club 2022

Om te zorgen dat potentiële leden direct aansluiting vinden bij je vereniging, organiseren we in het voorjaar van 2022 opnieuw de ledenwerfactie Welkom op de club. Noteer daarom alvast maart/april 2022 in jullie jaarplanning:. Houd de website en nieuwsbrief goed in de gaten voor meer informatie.
 

Misschien ook interessant...

De Nederlandse Loterij steunt de fietssport

De Nederlandse Loterij draagt elk jaar ongeveer een kwart van de opbrengsten af aan het NOC*NSF en 77 sportbonden, waaronder de NTFU. Daarmee is het naast contributies, subsidies en sponsoring een belangrijke financiële duw in de rug.

NTFU legt met video nieuwe kleurcodes voor MTB-routes uit

Om mountainbikeroutes veiliger te maken, rolt wielersportbond NTFU een kleurensysteem uit. Net als op de skipistes, geeft elke kleur de moeilijkheidsgraad van de route aan. Groen is makkelijk, blauw gemiddeld, rood moeilijk en zwart zeer moeilijk. De kleurcode herken je aan een nieuw bordje dat onder de routepijl hangt. Om te laten zien wat er technisch van je gevraagd wordt bij elk niveau en hoe het kleurensysteem precies werkt, heeft de NTFU een video gemaakt.

Sportlocaties dicht om 17 uur, afstand houden en mondmasker dragen op meer plekken

Tijdens de persconferentie van vrijdag 26 november werden nieuwe maatregelen aangekondigd. Ook voor de wielersport heeft dit gevolgen. Zo moeten sportlocaties binnen en buiten om 17.00 uur dicht. De 1,5-meter-maatregel gold al sinds 24 november, maar wordt uitgebreid naar plekken waar je ook een coronatoegangsbewijs nodig hebt. De maatregelen gelden tot in ieder geval 19 december.

Verenigingen

Voordelig helmen aanschaffen voor jouw vereniging

Wielersportbond NTFU en Ekoï gaan tot minstens 2025 samenwerken. De samenwerking tussen de twee partners uit zich als eerst via de cursus Wegkapitein. Deze cursus voor fietsverenigingen en -groepen zorgt dat zij veiliger op pad gaan. Sinds 2015 leidden we al meer dan 3.000 wegkapiteins en MTB-begeleiders op. Ekoï ondersteunt de cursus met materialen en budget.