NTFU zet wielerclubs in de schijnwerpers

Wielrennen, mountainbiken en gravelbiken zijn ongekend populair en dat snappen wij maar al te goed. Steeds meer mensen starten of overwegen na langere tijd opnieuw te beginnen met fietsen. Om deze mensen kennis te laten maken met wielerverenigingen, organiseerden we deze zomer de actie Welkom op de club. Zo’n 100 clubs ontvingen door deze ledenwerfactie aanmeldingen van wielrenners en mountainbikers graag eens mee wilden fietsen met de club.

Wielrennen, mountainbiken en gravelbiken zijn ongekend populair en dat snappen wij maar al te goed. Steeds meer mensen starten of overwegen na langere tijd opnieuw te beginnen met fietsen. Om deze mensen kennis te laten maken met wielerverenigingen, organiseerden we deze zomer de actie Welkom op de club. Zo’n 100 clubs ontvingen door deze ledenwerfactie aanmeldingen van wielrenners en mountainbikers graag eens mee wilden fietsen met de club.

Fietsers konden in de maand juli vier weken lang vrijblijvend meefietsen met verenigingen en waren automatisch aangemeld voor de introducéverzekering. Tijdens Welkom op de club zetten we via Fietssport onderstaande video uit om zoveel als mogelijk ‘ongebonden’ fietsers te bereiken. Met resultaat. In juli schreven ruim 181 fietsers zich in voor het introducélidmaatschap.

Na het introductielidmaatschap – dat speciaal voor de actie 6 i.p.v. 4 weken geldig was - besloot zo’n 25% daadwerkelijk lid te worden. Daarvan was 70% man en 30% vrouw en de gemiddelde leeftijd van deze nieuwe leden was 43 jaar.

Ook promootten we het XL-lidmaatschap, dat we voor deze actie op 1 juli lieten ingaan in plaats van 1 september. Zo konden fietsers langer genieten van de voordelen van het lidmaatschap. Maar liefst 430 fietsers sloten in juli het XL-lidmaatschap af, waarvan ruim 65% via de vereniging.

Mooie opsteker voor verenigingen

Verenigingen door het hele land profiteerden van de ledenwerfactie Welkom op de club. Zo’n 100 verenigingen ontvingen aanmeldingen van fietsers die graag een keer wilden meefietsen.

De 21 verenigingen die zich specifiek hadden aangemeld voor de actie, konden rekenen op extra support. Speciaal voor deze clubs, targetten we de video en de clubpagina op sociale media. Fietsers die in een straal van 15 kilometer rondom de club woonden, kregen zo de video in hun tijdlijn te zien. In totaal bereikten we met de video op sociale media ruim 42.000 fietsers en werd de video bijna 117.000 keer bekeken.

Wat deden we nog meer?

Ook stuurden we naar 16.400 individuele Fietssport-leden die geabonneerd zijn op de nieuwsbrief, een aparte mailing. Ruim 55% opende deze nieuwsbrief. Ook fietsers met een Basic-account – 34.400 stuks – werden via mail uitgenodigd vrijblijvend mee te fietsen bij een club in de buurt. Bijna 16.000 mensen bekeken deze servicemail.

Clubpagina’s op Fietssport goed bezocht

Via de video, nieuwsbrief en social-media-berichten, werden fietsers naar de clubpagina’s op Fietssport.nl geleid. Daar konden ze een club bij hen in de buurt uitzoeken. Het bezoek op de overzichtspagina vervijfvoudigde en de detailpagina’s per club werden twee maal zo vaak bezocht, als de maand ervoor.

Makkelijker om mee te rijden

Om het potentiële leden makkelijker te maken zich aan te melden voor een kennismakingsrit, verbeterden we de clubpagina’s op Fietssport. Via ‘Fiets een keer mee’ vullen potentiële leden hun gegevens in en worden ze direct aangemeld voor de introducéverzekering. De secretaris ontvangt automatisch melding van een nieuw introducélid. Nieuwe introducéleden vind je ook terug in de ledenlijst op NTFU.nl.

Opvang potentiële leden essentieel

Sociale contacten opdoen en onderhouden en motivatie om vaker te fietsen, zijn de belangrijkste redenen voor fietsers om in verenigingsverband te fietsen. Jaarlijks vinden zo’n 3.000 wielersporters* daarom hun weg naar een vereniging (*cijfers 2019).

Helaas neemt ook een vergelijkbaar aantal afscheid van de vereniging. Zij blijven echter wel fietsen. Opvallend is dat 20% van opzeggers, minder dan 2 jaar lid is geweest van de club. De voornaamste redenen om op te zeggen zijn dat ze geen aansluiting vinden bij een (snelheids)groep of dat zij de sfeer en cultuur niet prettig vinden. 

Heet potentiële leden van harte welkom op je club

Belangrijk dus dat je potentiële leden vanaf het begin goed opvangt. Dat begint al met het eerste contact per mail. Krijg je een aanmelding van een fietser, die graag eens met je club mee wil rijden? 
Stuur hem/haar direct een bevestigingsmail met data, tijdstippen, verzamellocatie en contactgegevens en heet hem/haar van harte welkom op jullie club. Willen jullie geen potentiële leden meenemen tijdens de clubrit? Wijzig dit dan via Mijn club op Fietssport.

Lees ook: 6x tips om leden welkom te heten op de club

Save-the-date: Welkom op de club 2022

Om te zorgen dat potentiële leden direct aansluiting vinden bij je vereniging, organiseren we in het voorjaar van 2022 opnieuw de ledenwerfactie Welkom op de club. Noteer daarom alvast maart/april 2022 in jullie jaarplanning:. Houd de website en nieuwsbrief goed in de gaten voor meer informatie.
 

Misschien ook interessant...

Cyql app vanaf nu beschikbaar voor verenigingen

Samen fietsen is leuker: de app Cyql maakt het makkelijker om een gezamenlijke rit te plannen. Met de app, ontwikkeld door Freed Mobile+Interactive, kun je eenvoudig (club)ritten aanmaken en iets afspreken met clubgenoten. Via Cyql vind je praktische informatie over een rit op een centrale en overzichtelijke plek. Wielersportbond NTFU werkt samen met Cyql waardoor NTFU verenigingen gratis gebruik maken van de app. De app is vanaf nu beschikbaar.

Toertochten, Vergunningen

NTFU en KWbN bundelen krachten met Vergunningenservice

NTFU en KWbN verwelkomen van harte Natasha Wijgerse in hun midden. Natasha gaat organisatoren van beide bonden helpen bij het aanvragen van vergunningen en het doorlopen van stikstofberekeningen.

Checklist: Behoorlijk bestuur van je vereniging

Op 1 juli 2021 ging de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) van kracht. De afgelopen maanden bereidden we de NTFU-verenigingen al voor op deze nieuwe wet met veel informatie en praktische handvatten. Een belangrijk onderdeel van de nieuwe wet heeft te maken met de aansprakelijkheid bij een faillissement van de vereniging. Iedere bestuurder wordt dan namelijk hoofdelijk aansprakelijk gesteld, indien het bestuur zijn taak kennelijk onbehoorlijk heeft vervuld en aannemelijk is dat dit een belangrijke oorzaak is van het faillissement. Nu is natuurlijk de vraag: wanneer vervul je je taak als bestuurder of als bestuur onbehoorlijk? Wat kan jouw bestuur nu al inregelen om dit risico zo veel mogelijk uit te sluiten?

Afsluitdijk

Duizenden fietsers op de Afsluitdijk

Na jaren wachten kon het 1 en 2 juli eindelijk weer: fietsen over de Afsluitdijk. Zo’n 13.000 fietsers gingen over de 32 kilometer lange dijk tussen Den Oever en Kornwerderzand. Wielrenners grepen hun kans en reden het populaire rondje IJsselmeer.

Beter wielrennen of mountainbiken met Start2Bike

Wielrennen of mountainbiken is niet moeilijk. Toch? Niets is minder waar en zeker voor degenen die net begonnen zijn met wielrennen of mountainbiken. Remmen, schakelen, in- en uitklikken op de pedalen en fietsen in een groep is toch echt anders dan op een gewone fiets. Met Start2Bike verbeter je je fietstechnieken in vier trainingen.

Afsluitdijk

Vanaf 26 juni fietsen en wandelen op de Afsluitdijk

Het nieuwe fiets- en wandelpad over de Afsluitdijk en langs de Waddenzee is vanaf 26 juni voor een groot deel open. Tussen de sluizen van Den Oever en Kornwerderzand kun je over een lengte van 24 kilometer fietsen en wandelen.

Trailcrews

Nog beter routes aanleggen en onderhouden centraal thema tijdens eerste landelijke Traildag

De NTFU wil dat mountainbikers over mooie en veilige routes rijden. De bond helpt daarom trailcrews die de tracks aanleggen. Ruim 30 van die crews kwamen naar de landelijke Traildag. Doel: leren van elkaar hoe je routes nóg beter aanlegt en onderhoudt.

Start2Bike

Start2Bike organiseren in 2024

Start2Bike is een trainingscursus voor beginnende wielrenners, mountainbikers en gravelbikers. In vier trainingen leren beginnende fietsers alles over remmen, schakelen, bochten, rijden in een groep en meer. Voor 2024 vinden er enkele wijzigingen plaats in het Start2Bike programma, in onderstaande bericht informeren we je hierover.

Goed voorbeeld: Een compleet overzicht van alle clubritten in Cyql

Sinds de lancering in september maken steeds meer clubs gebruik van de app Cyql. De app maakt het makkelijk om gezamenlijke ritten te plannen en informatie daarover met elkaar te delen. Voor GRTC Excelsior kwam Cyql precies op het juiste moment.

Toertochten, Verenigingen

Maak kans op kaarten voor de Tour de France Femmes toerversie voor jouw club

Op 12 augustus start de Tour de France Femmes in Rotterdam. Eén dag ervoor – zondag 11 augustus – kun je meedoen met de toerversie. NTFU mag aan twee clubs 5 startbewijzen weggeven. Enige wat je moet doen is laten weten waarom je met jouw club mee wilt doen.