14 september 2021

Mountainbikers ruimen met wandelaars, ruiters en vissers afval op in de natuur

 

Mountainbikers ruimen met wandelaars, ruiters en vissers afval op in de natuur

Wij ‘mountainbikers’ maken met wandelaars, ruiters en vissers regelmatig gebruik van dezelfde natuur. Om iets terug te doen voor de natuur én elkaar, deden zaterdag 11 september mountainbikers mee met Natuurlijk Opgeruimd. In onder andere Zoetermeer, Schoorl, Herpen, Drunen en Lelystad staken ze – samen met wandelaars, vissers en ruiters – de handen uit de mouwen.

In Zoetermeer trokken de leden van MTB Zoetermeer, GHV Groene Hart en Sportief Wandelgroep Zoetermeer samen door het Buytenpark. Hier zijn veel fiets-, wandel- en ruiterpaden, maar je kunt er ook terecht voor skiën, snowboarden en klimmen. Niet zo gek dus, dat de vrijwilligers vuilniszakken vol plastic, glaswerk en blikjes én vijf paar ski’s vonden.

Buitencode

De actie Natuurlijk Opgeruimd is een initiatief van wielersportbond NTFU, KNHS, Sportvisserij Nederland en de KWBN. Samen met natuurorganisaties, Wandelnet en de Atletiekunie staan zij achter de Buitencode. Die roept buitensporters met vijf regels op respectvol met elkaar én de natuur om te gaan. Met de actie Natuurlijk Opgeruimd brengen de sportverenigingen de regels in de praktijk en laten ze zien dat buitensporters óók natuurliefhebbers zijn.

Samen werken aan een schone omgeving

In MTB-outfit, visvest of op wandelschoenen, trokken de leden van de Zoetermeerse verenigingen zij aan zij door het park. Arjan Blok van MTB Zoetermeer zag wel het effect van samenwerking: “Het is fijn om dit samen te doen: goed voor het wederzijds begrip. Samen verminderen we zwerfafval én vergroten het positief imago van onze sport."

Support van gemeente en gebiedsbeheerder

De gemeente Zoetermeer zorgde voor opruimmaterialen. Onder de 40 vrijwilligers, was ook wethouder Jakobien Groeneveld, die namens de gemeente een handje kwam helpen. Het afvoeren van de volle vuilniszakken nam SnowWorld voor zijn rekening en trakteerde de vrijwilligers op koffie en thee. 

Handen uit de mouwen op verschillende locaties

Ook op andere locaties in het land gingen mountainbikers, wandelaars en ruiters vrijwillig aan de slag. De leden van MTB Noord West zorgde voor schonen paden langs de MTB-route Geestmerambacht. Het resultaat: ruim 30 kilo afval. In Lelystad werkten mountainbikers van MTB Lelystad met de ruiters samen om het bosgebied Overijsselse Hout op te ruimen. De schoonmaakploeg van Toerclub Presto uit Drunen kreeg door hun enthousiasme al snel de bijnaam ‘de Troep Sisters’. En de leden van CycleSchik namen een deel van het Herperduin voor hun rekening. 

Van boven naar beneden: MTB Noord West, Stichting MTB Lelystad, Toerclub Presto en CycleSchik