Arnhem praat met fietsers na protest tegen sluiting bospaden

Arnhemse wielerverenigingen praten tóch mee over de bospaden bij Arnhem. Ze protesteerden met de NTFU tegen sluiting voor fietsers. De clubs maken nu een voorstel waarbij fietsers wél welkom zijn. Of de gemeente écht akkoord gaat met het plan, moet nog blijken. 

Door te protesteren, konden MTB Zuid Veluwe, Wielervereniging RETO, Airborne MTB, Roelofs Mountainbike Club, gravelspecialist/routebouwer/influencer Erwin Sikkens en de NTFU toch praten met beleidsmakers en boswachters. De gemeente Arnhem nodigde hen hiervoor uit. 

Lees ook: NTFU tegen sluiting van bospaden Arnhem voor fietsers

Arnhemse Bos Fiets Coalitie 

Samen hebben ze zich verenigd in de Arnhemse Bos Fiets Coalitie (ABFC). Ook het wielercollectief de Gele Rijders heeft zich bij dit ABFC aangesloten. Op die manier maken ze zich samen sterk voor mountainbikers en gravelbikers uit Arnhem en omstreken én daarbuiten. “Het is positief dat liefhebbers van bosfietsen nu verenigd zijn in het ABFC. Zo hebben we een belangrijke stem gekregen richting de gemeente, namens duizenden Arnhemse fietsers”, zegt Jack Boumeester, vice-voorzitter bij RETO.

Lees ook: Maashorst Veldtoertochten Overleg is centraal aanspreekpunt voor natuurbeheerders en gemeenten

Niet gekeken naar de fietsers

In het plan staat dat bospaden voor ruim 70 procent dichtgaan voor fietsers. En dit geldt niet voor wandelaars en ruiters. Dit is in het bos Schaarsbergen, tussen de Schelmseweg, Deelenseweg, Koningsweg en de Kemperbergerweg.

De ABFC heeft duidelijk gemaakt dat fietsers onterecht harder geraakt worden door de plannen. “Ze hebben vooral naar omwonenden geluisterd die vervelende gebeurtenissen met fietsers in het bos ervaren. Terwijl ze helemaal niet hebben gekeken naar cijfers over het fietsen en waar die incidenten dan zijn. Ook is er niet goed nagedacht over de gevolgen voor bestaande fietsroutes, het vrije bosfietsen, verbindingsroutes, enzovoorts. Gelukkig heeft de gemeente dat nu onderkend”, zegt Jack Boumeester, vice-voorzitter bij RETO.

Tot 1 maart geen afsluitingen

De ideeën van de ABFC en die van de boswachters en beleidsmaker liggen nog ver uit elkaar, toch is Jack Boumeester positief. “Het is duidelijk dat we één gezamenlijk doel hebben en dat is respectvol en samen genieten in het bos.”

Gemeente Arnhem heeft de ABFC ook gevraagd zelf met een voorstel te komen voor het padenplan. De Arnhemse wielerclubs en de gemeente praten daar binnenkort verder over. “In hoeverre er een uitkomst mogelijk is die op steun van de fietsers kan rekenen zal moeten blijken”, legt Jack uit. “Maar in ieder geval worden de borden met fietsafsluitingen deze maand niet opgehangen. Dat is voorlopig uitgesteld tot uiterlijk 1 maart 2023”. 

Buitencode blijft belangrijk

Ons eigen gedrag tijdens een rondje mountainbiken of gravelbiken blijft ondertussen belangrijk. Want, hoewel het om een kleine groep gaat, kan ongewenst gedrag z’n weerslag hebben op de hele fietssport. Zo komen we bijvoorbeeld negatief in het nieuws en andere recreanten krijgen - onterecht - een negatief beeld van ons. Niet alleen in Arnhem, maar ook in Nijmegen en Vledder bijvoorbeeld, dreigen mountainbikeroutes en gravel- en bospaden gesloten te worden. 

Houd je daarom aan de 5 praktische regels van de Buitencode:

1. Respecteer de natuur.
Maak geen lawaai en neem je afval mee.

2. Houd je aan de toegangsregels.
Ga niet zonsondergang het bos in, check de toegangsborden en blijf op de voor jou bestemde paden.

3. Geef elkaar de ruimte.
Maak plaats voor een ander en minder vaart bij drukte.

4. Wees vriendelijk.
Groet elkaar vriendelijk en heb begrip voor de natuurbeleving van de ander.

5. Spreek elkaar aan.
Spreek een ander vriendelijk en respectvol aan op zijn of haar gedrag.

Misschien ook interessant...