Goed voorbeeld: frisse wind en nieuwe leden voor RTC Rally

Er waait een nieuwe wind door RTC Rally en dat merken wielrenners uit Sneek en omgeving. Maar liefst 44 mensen sloten zich het afgelopen jaar bij de Friese club aan, waarvan een derde vrouw.

Het begon allemaal tijdens een bestuursvergadering. Het bestuur zag het ledenaantal terugvallen en de nieuwe leden waren allemaal mannen van een zekere leeftijd.

RTC Rally merkt dat dit ook bij andere clubs speelt, zoals tijdens een toertocht in de Achterhoek. “Daar kwamen we andere clubs tegen en onderweg hadden we het erover hoe lastig het is om mensen bij de club te krijgen en dan vooral vrouwen”, vertelt Marcel van der Molen, secretaris bij RTC Rally. “Belangrijkste stappen voor ons waren een visie, Start2Bike en Instagram. Daardoor is het aantal leden de laatste jaren flink gestegen.”

 

Andere uitstraling

Eerst moest de uitstraling van de club anders: niet meer die oubollige, maar een stoere club. “We stonden bekend als een gezapige club oude mannen. Als je jong bent, wil je daar niet bij horen.” Om goed over te brengen wat de club dan wél graag wilde zijn, zette het bestuur een visie op papier. “Die boodschap herhalen we sindsdien continue – tijdens clubritten, toertochten en op onze ledenvergadering. De gemiddelde leeftijd is nog hoog, maar door telkens te benoemen dat we een ander soort club zijn, zijn we dat met z’n allen ook echt.”

De club laat ook aan de buitenwereld zien dat ze veranderd zijn. “We rijden nu rond in een clean shirt dat mensen aanspreekt, Onze uitstraling is ook: we zijn een sociale club. Samen uit, samen thuis, onderweg passen we op elkaar en we stoppen altijd voor koffie met appelgebak. Zo ontstaat er ruimte om in contact met elkaar te komen. We zijn een club waar mensen met elkaar praten. Die zorgzaamheid valt nieuwe leden ook op. Als iemand is gevallen, bellen we altijd even op. Er rijden ook racers mee en dat kan prima. We hebben drie snelheidsgroepen met wegkapitein.”

 

Laagdrempelige instap

In 2022 begon RTC Rally met een variant op Start2Bike. “Onze Elfmerentocht is een goede training voor de Elfstedentocht. Kun je onze 150 kilometer aan, dan kun je die monstertocht ook rijden. Wil je die tocht rijden? Volg dan Start2Bike, word lid en rijd samen de Elfmerentocht als generale repetitie.”

Op de eerste training verschenen meteen een aantal vrouwen. “Wat mij opviel, was de drempel om niet mee te gaan. Ze waren bang niet in een groep te kunnen fietsen, of de snelheid niet aan te kunnen”, vertelt Marcel. “Na Start2Bike dachten ze gelukkig zelf ook: dit valt reuze mee”, lacht Marcel. Daarna ging het hard. “Het gaf vriendinnen en kennissen die ook fietsten weer vertrouwen om een keer mee te gaan en lid te worden.”
 

Instagram

Een van de vrouwen beheert het Instagram-account Fryske Fyts Famkes. “Een clubje van tien dames die ook weer vriendinnen en kennissen hebben. Ons eigen Instagram-account zetten we ook veel vaker in. We plaatsen elke week foto’s van onze clubrit, met mannen én vrouwen. Zo zien mannen en vrouwen uit de buurt van Sneek hoe er bij ons gefietst wordt.” De nieuwe wind die door de Friese club waait, pikt ook Omrop Fryslân op. “Twee nieuwe leden – zussen van elkaar – hebben een heel leuk interview over RTC Rally en de Elfmerentocht gegeven. Dat heeft ons uiteraard ook geen windeieren gelegd!”.
 

 

Aan de slag?

Wil je voor jouw vereniging ook aan de slag met deze onderwerpen? Of wil je een keer in contact komen met RTC Rally? Neem dan contact op met team verenigingsondersteuning van de NTFU via verenigingen@ntfu.nl.

Misschien ook interessant...

Verenigingen

Tuchtrecht NTFU voor leden en vrijwilligers

Soms gebeuren er dingen op de sportvereniging die niet door de beugel kunnen. Wangedrag op de vereniging of bij een toertocht dient uiteraard aangepakt te worden. In de sportsector bestaat daarom het zogenaamde ‘Tuchtrecht’.

Verenigingen

Vebego Limburgs Mooiste zoekt vrijwilligers

Wil jij op een sportieve manier geld verdienen voor jouw vereniging? De organisatie van het fietsevenement Vebego Limburgs Mooiste is op zoek naar leden, die tegen een vergoeding voor hun club, mee wil werken tijdens een van de grootste fietsevenementen van Nederland.

Verenigingen

Voordelig helmen aanschaffen voor jouw vereniging

Wielersportbond NTFU en Ekoï gaan tot minstens 2025 samenwerken. De samenwerking tussen de twee partners uit zich als eerst via de cursus Wegkapitein. Deze cursus voor fietsverenigingen en -groepen zorgt dat zij veiliger op pad gaan. Sinds 2015 leidden we al meer dan 3.000 wegkapiteins en MTB-begeleiders op. Ekoï ondersteunt de cursus met materialen en budget.

NTFU, Verenigingen

NTFU en Cyql verlengen samenwerking voor 3 jaar

Na een succesvolle samenwerking, hebben de NTFU en Cyql de overeenkomst met nog eens drie jaar verlengd. Verenigingen die bij de NTFU zijn aangesloten maken daarom ook de komende drie jaar kosteloos gebruik van de Cyql-app.

Verenigingen

Goed voorbeeld: deze clubs maakten een mooie comeback

Wat doe je als je club in onrustig vaarwater terechtkomt? De Tweewielers en WV Holten herrezen als een fenix uit de as, met een beetje hulp van de NTFU. Dit is hun verhaal.

Verenigingen

Hoe de NTFU verenigingen in de pedalen helpt

De wielervereniging is al jaar en dag een belangrijke pijler voor de NTFU. De vereniging voorziet wekelijks duizenden fietsers van mooie clubritten en toertochten.  De NTFU zet zich daarom in op het versterken van alle aangesloten wielerverenigingen.

Verenigingen

Kansen op het gebied van ledenwerving

Fietsen is populair! De afgelopen jaren kwamen meer dan 200.000 nieuwe sportieve fietsers bij. Aansluiten bij een vereniging was echter niet vanzelfsprekend. Toch zien we dat veel fietsers wel de behoefte hebben om in een groep te fietsen, en mooie kans voor jouw club dus! Waar liggen de kansen voor jouw vereniging? We geven met een aantal feiten en cijfers enkele suggesties.

Verenigingen

Jouw clubritten uit Cyql publiceren op je clubwebsite

Maakt je vereniging gebruik van de Cyql app om clubritten te plannen? Dan is het ook mogelijk om alle geplande ritten eenvoudig te publiceren op jouw eigen clubwebsite.

Verenigingen

Nieuwe mogelijkheden na update Cyql app

Deze Cyql app, die voor NTFU verenigingen gratis te gebruiken is, maakt het plannen van clubritten een stuk eenvoudiger. Wat je allemaal kunt met Cyql, lees je op deze pagina. Inmiddels maken meer dan de helft van de NTFU verenigingen gebruik van de app én werd de app onlangs nog beoordeeld met het rapportcijfer 8,1! Cyql heeft onlangs een update gekregen waardoor er enkele extra functionaliteiten beschikbaar zijn in de app. Welke dat zijn lees je in dit artikel.