Hoe de NTFU verenigingen in de pedalen helpt

De wielervereniging is al jaar en dag een belangrijke pijler voor de NTFU. De vereniging voorziet wekelijks duizenden fietsers van mooie clubritten en toertochten.  De NTFU zet zich daarom in op het versterken van alle aangesloten wielerverenigingen.

Dat doen we door in te zetten op producten en diensten voor verenigingen en verenigingsbestuurders om hun taak zo eenvoudig mogelijk te maken. Ook persoonlijk contact en 1-op-1 begeleiding van vrijwilligers is een belangrijk onderdeel van de ondersteuning van de NTFU. In 2023 werden mooie stappen gezet op het gebied van verenigingen. Benieuwd wat er mogelijk is voor jouw vereniging?


Focus op persoonlijk contact en taak-verlichtende diensten

In 2023 werd op de Unieraad een nieuw meerjarenbeleid goedgekeurd. Ook in het nieuwe beleidsplan zijn verenigingen een belangrijke pijler. Dat is ook de reden dat de NTFU dagelijks met Team Verenigingsondersteuning bezig is met het ondersteunen en adviseren van aangesloten wielerverenigingen. 

“In 2023 hebben we de focus proberen te leggen op het persoonlijk contact met bestuursleden en het op-maat ondersteunen van de wielervereniging. Daarnaast hebben we een aantal mooie diensten gelanceerd die het werk van de bestuursleden makkelijker moet maken.” Aldus Jos van Schijndel, coördinator verenigingsondersteuning bij de NTFU.


Mooie resultaten in 2023

De vernieuwde werkwijze vond snel aansluiting bij de verenigingen. Een aantal mooie resultaten werd behaald:
 • Meer dan 180 verenigingen kregen advies op maat. Van veiligheid tot het creëren van nieuw beleid. Deze verenigingen werden 1-op-1 begeleid om aan de slag te gaan met het vraagstuk waar zij tegenaan liepen.
 • Er kwamen 500 bestuursleden bij elkaar op de NTFU regio-overleggen om workshops te volgen en kennis en ervaringen uit te wisselen.
 • In 2023 organiseerden we het congres 'De toekomst van toertochten' om organisatoren van toertochten te informeren en inspireren. Er kwamen 100 organisatoren op het congres af. 
 • 345 wegkapitens en mtb-begeleiders werden opgeleid, het totaal opgeleide begeleiders kwam uit op totaal van meer dan 3200. Samen zorgen deze nieuwe wegkapiteins en mtb-begeleiders voor veilige clubritten en wederzijds begrip op het fietspad en op de bospaden.
 • We hielpen 71 bestuursleden op weg op de vernieuwde website en in hun nieuwe rol als bestuurslid via diverse webinars. 
 • We vroegen 19 keer succesvol subsidie aan voor opleidingen en bijscholingen bij verenigingen.
 • Verenigingen beoordeelde de ondersteuning van de NTFU gemiddeld met een 8!
 • Bijna 1200 fietsers maakte, onder andere door de ledenwerfactie ‘Welkom op de Club’, kennis met een wielervereniging via een introducélidmaatschap.
 • Bijna 500 deelnemers aan Start2Bike stapten op de fiets om aan hun techniek te werken.
 • Verschillende diensten voor verenigingen en verenigingsbestuurders werden geïntroduceerd of verbeterd. Alle aangesloten verenigingen maken via het lidmaatschap gratis gebruik van alle diensten en producten. Over deze producten en diensten lees je hieronder meer.

 

Verlichten van taken door handige tools

Het besturen van een vereniging kan soms best wat tijd kosten. De NTFU zet daarom in op taakverlichtende diensten en tools, zo kun je als bestuurslid of commissielid meer tijd besteden aan de belangrijke zaken. Om je taak als bestuurslid zo eenvoudig mogelijk te maken introduceerden we in 2023 een aantal handige diensten:
 1. We vernieuwden ntfu.nl. Bestuursleden en vrijwilligers vinden na het inloggen op NTFU.nl een handig dashboard met alle tools en taken die zij kunnen uitvoeren, makkelijk in één overzicht. Los van het handige dashboard hebben we hard gewerkt om de processen rondom het opgeven van leden, beheren van toertochten en het versturen van facturen zo eenvoudig mogelijk te maken.
 2. Eenvoudig een promotionele tekst voor je toertocht. Enkele maanden na lancering van de website introduceerden we een handige tekstengenerator. Met jouw input (2 minuten tijd) schrijft de generator kant-en-klare promotionele teksten en social media berichten om de toertocht van jouw vereniging te promoten.
 3. Digitaal inschrijfformulier voor je vereniging. Het aanmelden van nieuwe leden kan soms een flinke taak zijn. Zeker als je als ledenadministrateur of secretaris alle gegevens nog moet overtypen. Via de Fietssport clubpagina stellen we nu een digitaal inschrijfformulier beschikbaar. Toekomstige leden vullen het formulier in, de gegevens worden automatisch verzameld als concept in jouw ledenlijst. Het enige wat je nog moet doen is het lidmaatschap bij de vereniging goedkeuren (en gezellig samen gaan fietsen natuurlijk).


Meer inzicht

In het begin van 2023 ging Team Verenigingsondersteuning voor het eerst werken met het nieuwe ‘dashboard leden en verenigingen’. Dit dashboard geeft de NTFU eenvoudig inzicht in de ontwikkeling van verenigingen op het gebied van leden, licenties en bijvoorbeeld toertochten. Aanvullend kunnen verenigingen de verenigingsmonitor invullen om dit beeld nog verder uit te breiden op het gebied van financiën, vrijwilligers en beleid. Team Verenigingsondersteuning zet het dashboard in om te signaleren waar het goed gaat en waar wellicht iets aan de hand is. Op deze manier probeert de NTFU er ook steeds meer pro-actief te zijn voor haar verenigingen. Benieuwd naar de cijfers van jouw vereniging? Neem gerust eens contact op via verenigingen@ntfu.nl, we lichten de cijfers graag een keer toe.


Waar ligt de focus van jouw vereniging voor 2024?

Is er een onderwerp of vraagstuk waar je mee aan de slag wilt in 2024? Team Verenigingsondersteuning denkt graag met je mee. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op via verenigingen@ntfu.nl, dan helpen we je zo snel mogelijk verder.

Misschien ook interessant...