Hoe de NTFU verenigingen in de pedalen helpt

De wielervereniging is al jaar en dag een belangrijke pijler voor de NTFU. De vereniging voorziet wekelijks duizenden fietsers van mooie clubritten en toertochten.  De NTFU zet zich daarom in op het versterken van alle aangesloten wielerverenigingen.

Dat doen we door in te zetten op producten en diensten voor verenigingen en verenigingsbestuurders om hun taak zo eenvoudig mogelijk te maken. Ook persoonlijk contact en 1-op-1 begeleiding van vrijwilligers is een belangrijk onderdeel van de ondersteuning van de NTFU. In 2023 werden mooie stappen gezet op het gebied van verenigingen. Benieuwd wat er mogelijk is voor jouw vereniging?


Focus op persoonlijk contact en taak-verlichtende diensten

In 2023 werd op de Unieraad een nieuw meerjarenbeleid goedgekeurd. Ook in het nieuwe beleidsplan zijn verenigingen een belangrijke pijler. Dat is ook de reden dat de NTFU dagelijks met Team Verenigingsondersteuning bezig is met het ondersteunen en adviseren van aangesloten wielerverenigingen. 

“In 2023 hebben we de focus proberen te leggen op het persoonlijk contact met bestuursleden en het op-maat ondersteunen van de wielervereniging. Daarnaast hebben we een aantal mooie diensten gelanceerd die het werk van de bestuursleden makkelijker moet maken.” Aldus Jos van Schijndel, coördinator verenigingsondersteuning bij de NTFU.


Mooie resultaten in 2023

De vernieuwde werkwijze vond snel aansluiting bij de verenigingen. Een aantal mooie resultaten werd behaald:
 • Meer dan 180 verenigingen kregen advies op maat. Van veiligheid tot het creëren van nieuw beleid. Deze verenigingen werden 1-op-1 begeleid om aan de slag te gaan met het vraagstuk waar zij tegenaan liepen.
 • Er kwamen 500 bestuursleden bij elkaar op de NTFU regio-overleggen om workshops te volgen en kennis en ervaringen uit te wisselen.
 • In 2023 organiseerden we het congres 'De toekomst van toertochten' om organisatoren van toertochten te informeren en inspireren. Er kwamen 100 organisatoren op het congres af. 
 • 345 wegkapitens en mtb-begeleiders werden opgeleid, het totaal opgeleide begeleiders kwam uit op totaal van meer dan 3200. Samen zorgen deze nieuwe wegkapiteins en mtb-begeleiders voor veilige clubritten en wederzijds begrip op het fietspad en op de bospaden.
 • We hielpen 71 bestuursleden op weg op de vernieuwde website en in hun nieuwe rol als bestuurslid via diverse webinars. 
 • We vroegen 19 keer succesvol subsidie aan voor opleidingen en bijscholingen bij verenigingen.
 • Verenigingen beoordeelde de ondersteuning van de NTFU gemiddeld met een 8!
 • Bijna 1200 fietsers maakte, onder andere door de ledenwerfactie ‘Welkom op de Club’, kennis met een wielervereniging via een introducélidmaatschap.
 • Bijna 500 deelnemers aan Start2Bike stapten op de fiets om aan hun techniek te werken.
 • Verschillende diensten voor verenigingen en verenigingsbestuurders werden geïntroduceerd of verbeterd. Alle aangesloten verenigingen maken via het lidmaatschap gratis gebruik van alle diensten en producten. Over deze producten en diensten lees je hieronder meer.

 

Verlichten van taken door handige tools

Het besturen van een vereniging kan soms best wat tijd kosten. De NTFU zet daarom in op taakverlichtende diensten en tools, zo kun je als bestuurslid of commissielid meer tijd besteden aan de belangrijke zaken. Om je taak als bestuurslid zo eenvoudig mogelijk te maken introduceerden we in 2023 een aantal handige diensten:
 1. We vernieuwden ntfu.nl. Bestuursleden en vrijwilligers vinden na het inloggen op NTFU.nl een handig dashboard met alle tools en taken die zij kunnen uitvoeren, makkelijk in één overzicht. Los van het handige dashboard hebben we hard gewerkt om de processen rondom het opgeven van leden, beheren van toertochten en het versturen van facturen zo eenvoudig mogelijk te maken.
 2. Eenvoudig een promotionele tekst voor je toertocht. Enkele maanden na lancering van de website introduceerden we een handige tekstengenerator. Met jouw input (2 minuten tijd) schrijft de generator kant-en-klare promotionele teksten en social media berichten om de toertocht van jouw vereniging te promoten.
 3. Digitaal inschrijfformulier voor je vereniging. Het aanmelden van nieuwe leden kan soms een flinke taak zijn. Zeker als je als ledenadministrateur of secretaris alle gegevens nog moet overtypen. Via de Fietssport clubpagina stellen we nu een digitaal inschrijfformulier beschikbaar. Toekomstige leden vullen het formulier in, de gegevens worden automatisch verzameld als concept in jouw ledenlijst. Het enige wat je nog moet doen is het lidmaatschap bij de vereniging goedkeuren (en gezellig samen gaan fietsen natuurlijk).


Meer inzicht

In het begin van 2023 ging Team Verenigingsondersteuning voor het eerst werken met het nieuwe ‘dashboard leden en verenigingen’. Dit dashboard geeft de NTFU eenvoudig inzicht in de ontwikkeling van verenigingen op het gebied van leden, licenties en bijvoorbeeld toertochten. Aanvullend kunnen verenigingen de verenigingsmonitor invullen om dit beeld nog verder uit te breiden op het gebied van financiën, vrijwilligers en beleid. Team Verenigingsondersteuning zet het dashboard in om te signaleren waar het goed gaat en waar wellicht iets aan de hand is. Op deze manier probeert de NTFU er ook steeds meer pro-actief te zijn voor haar verenigingen. Benieuwd naar de cijfers van jouw vereniging? Neem gerust eens contact op via verenigingen@ntfu.nl, we lichten de cijfers graag een keer toe.


Waar ligt de focus van jouw vereniging voor 2024?

Is er een onderwerp of vraagstuk waar je mee aan de slag wilt in 2024? Team Verenigingsondersteuning denkt graag met je mee. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op via verenigingen@ntfu.nl, dan helpen we je zo snel mogelijk verder.

Misschien ook interessant...

Toertochten, Verenigingen

Maak kans op kaarten voor de Tour de France Femmes toerversie voor jouw club

Op 12 augustus start de Tour de France Femmes in Rotterdam. Eén dag ervoor – zondag 11 augustus – kun je meedoen met de toerversie. NTFU mag aan twee clubs 5 startbewijzen weggeven. Enige wat je moet doen is laten weten waarom je met jouw club mee wilt doen.

Verenigingen

Nieuwe mogelijkheden na update Cyql app

Deze Cyql app, die voor NTFU verenigingen gratis te gebruiken is, maakt het plannen van clubritten een stuk eenvoudiger. Wat je allemaal kunt met Cyql, lees je op deze pagina. Inmiddels maken meer dan de helft van de NTFU verenigingen gebruik van de app én werd de app onlangs nog beoordeeld met het rapportcijfer 8,1! Cyql heeft onlangs een update gekregen waardoor er enkele extra functionaliteiten beschikbaar zijn in de app. Welke dat zijn lees je in dit artikel. 

Verenigingen

Jouw clubritten uit Cyql publiceren op je clubwebsite

Maakt je vereniging gebruik van de Cyql app om clubritten te plannen? Dan is het ook mogelijk om alle geplande ritten eenvoudig te publiceren op jouw eigen clubwebsite.

Verenigingen

Kansen op het gebied van ledenwerving

Fietsen is populair! De afgelopen jaren kwamen meer dan 200.000 nieuwe sportieve fietsers bij. Aansluiten bij een vereniging was echter niet vanzelfsprekend. Toch zien we dat veel fietsers wel de behoefte hebben om in een groep te fietsen, en mooie kans voor jouw club dus! Waar liggen de kansen voor jouw vereniging? We geven met een aantal feiten en cijfers enkele suggesties.

Verenigingen

Goed voorbeeld: frisse wind en nieuwe leden voor RTC Rally

Er waait een nieuwe wind door RTC Rally en dat merken wielrenners uit Sneek en omgeving. Maar liefst 44 mensen sloten zich het afgelopen jaar bij de Friese club aan, waarvan een derde vrouw.

Verenigingen

Goed voorbeeld: deze clubs maakten een mooie comeback

Wat doe je als je club in onrustig vaarwater terechtkomt? De Tweewielers en WV Holten herrezen als een fenix uit de as, met een beetje hulp van de NTFU. Dit is hun verhaal.

Verenigingen

Tuchtrecht NTFU voor leden en vrijwilligers

Soms gebeuren er dingen op de sportvereniging die niet door de beugel kunnen. Wangedrag op de vereniging of bij een toertocht dient uiteraard aangepakt te worden. In de sportsector bestaat daarom het zogenaamde ‘Tuchtrecht’.

Verenigingen

Vebego Limburgs Mooiste zoekt vrijwilligers

Wil jij op een sportieve manier geld verdienen voor jouw vereniging? De organisatie van het fietsevenement Vebego Limburgs Mooiste is op zoek naar leden, die tegen een vergoeding voor hun club, mee wil werken tijdens een van de grootste fietsevenementen van Nederland.

NTFU, Verenigingen

NTFU en Cyql verlengen samenwerking voor 3 jaar

Na een succesvolle samenwerking, hebben de NTFU en Cyql de overeenkomst met nog eens drie jaar verlengd. Verenigingen die bij de NTFU zijn aangesloten maken daarom ook de komende drie jaar kosteloos gebruik van de Cyql-app.

Verenigingen

Voordelig helmen aanschaffen voor jouw vereniging

Wielersportbond NTFU en Ekoï gaan tot minstens 2025 samenwerken. De samenwerking tussen de twee partners uit zich als eerst via de cursus Wegkapitein. Deze cursus voor fietsverenigingen en -groepen zorgt dat zij veiliger op pad gaan. Sinds 2015 leidden we al meer dan 3.000 wegkapiteins en MTB-begeleiders op. Ekoï ondersteunt de cursus met materialen en budget.