Fiets 1 of 2 juli mee over de nieuwe Afsluitdijk!

Net als 4 jaar geleden gaat op 1 en 2 juli de Afsluitdijk eenmalig open voor fietsers en wandelaars. Na de openstelling is het iconische fiets- en wandelpad weer voor lange tijd gesloten. Dit willen de NTFU, Fietsplatform, Wandelnet ANWB en de Fietsersbond voorkomen.

De belangenorganisaties maken zich al sinds de afsluiting van de dijk hard voor meer fiets- en wandelmogelijkheden. Zoals het er nu naar uitziet, gaat het volledige fietspad na 2 juli helaas weer voor lange tijd dicht en is de bus nodig om een deel van de oversteek te maken. De organisaties roepen fietsers en wandelaars op om 1 en 2 juli naar de Afsluitdijk te komen en hun tocht op te nemen met de app Strava. Tips voor routes, zoals het Rondje Afsluitdijk vind je op ons platform Fietssport.nl. Wielrenners die van plan zijn om te komen fietsen, kunnen zich aanmelden op Strava.

Op zondag 2 juli is de Fietsersbond aanwezig met een stand aan beide kanten van de dijk. Fietsers kunnen bij de stands in Den Oever (restaurant de Zingende Wielen) en in Kornwerderzand (Afsluitdijk Wadden Center) een stempelkaart halen. Op vertoon van de gestempelde kaart ontvangen deelnemers een voucher voor een gratis bezoek aan het Wadden Center en een speciale herinnering aan hun tocht over de Afsluitdijk.
 

Rondje IJsselmeer of enkeltje Afsluitdijk

Zodra de openstelling bekend werd gemaakt, omcirkelden veel lange-afstands-wandelaars en fietsers het eerste weekend in juli in hun agenda. De belangenorganisaties verwachten beide dagen veel belangstelling. Het iconische pad is onderdeel van populaire fietsroutes zoals het rondje IJsselmeer, de LF Zuiderzeeroute, LF Kustroute (tevens onderdeel van de internationale EuroVelo12), de LF Ronde van Nederland en de bekende wandelroutes het Zuiderzeepad en het Nederlands Kustpad. Een enkeltje Afsluitdijk à 32 kilometer is voor wandelaars een echte sportieve uitdaging.
 

Al 6,5 jaar dicht

Dat fietsers en wandelaars staan te popelen, is niet zo gek. De dijk is al sinds 1 april 2019 gesloten vanwege de renovatiewerkzaamheden. Inmiddels is een deel van de dijk te fietsen of te bewandelen, maar zijn fietsers en wandelaars grotendeels nog altijd aangewezen op busvervoer. De verwachting is dat dit nog tot 2025 zal duren. De dijk is in totaal dus zesenhalf jaar gesloten, met uitzondering van vier weekenden in 2019 en dit eerste weekend in juli 2023, mede dankzij de inzet van de fiets- en wandelorganisaties.
 

Meer mogelijkheden voor fietsers en wandelaars

Fietsersbond, Fietsplatform, Wandelnet, NTFU en ANWB vinden dat er meer gedaan kan worden om fietsers en wandelaars tegemoet te komen. Eerder vroegen zij in een brief aan de leden van Tweede Kamer-commissie voor Infrastructuur en Waterstaat opnieuw hun oplossingen te bespreken met de minister. Zo worden er vanaf 2024 extra haltes toegevoegd aan de fietsbus, maar de organisaties vragen met klem om meer openstellingen van het fiets- en wandelpad.

Misschien ook interessant...

Trailcrews, Trailfund

Van kuilenpad naar flowtrail met het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund

De vijfde ronde van het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund gaat naar drie trailcrews die materiaal nodig hebben om de mountainbikeroutes te onderhouden. Het gaat om zand om kuilen te dichten en hout om wallrides en vlonders te vernieuwen.

NTFU

Verslag NTFU Unieraadsvergadering 17 juni

Op 17 juni 2023 was de jaarlijkse Unieraadsvergadering op Papendal. De Unieraad bestaat uit 25 vrijwillige afgevaardigden namens de verenigingen en 4 afgevaardigden namens de individuele leden. Zij geven tijdens de vergadering goedkeuring aan het beleid van het hoofdbestuur en uniebureau van de NTFU. 

Trailfund

Zand en grind voor mountainbikeroutes dankzij NTFU Bosch eBike Systems Trailfund

Een paar maanden geleden vroegen we welke MTB-route het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund kan gebruiken. Meer dan tachtig reacties kreeg de wielersportbond. Vooral routes waar je tot aan je assen in de blubber staat of door mul zand moet ploeteren, kwamen terug.

5x tips voor het opstellen van gedragsregels op je club

De manier waarop je leden zich gedragen binnen de vereniging, ligt vaak in de lijn van de cultuur van de club. De regels zijn vaak ongeschreven. Toch kan het heel nuttig zijn om deze gedragsregels op papier te zetten en er met je leden over te praten.

Gedrag, Gravel Code

Blef op ut pejke: Brabants Landschap en wielerclubs gaan fietsen in de natuur in goede banen leiden

Bij Goirle en Hilvarenbeek kun je kilometers lang fietsen langs heide, bossen en vennen. Dat wil Brabants Landschap graag zo houden, maar de natuur is kwetsbaar. Speciaal voor Brabantse fietsers, wielerclubs en natuurbeheerders lanceert de NTFU daarom een Brabantse versie van de Gravel Code.

6x tips voor een sociaal veilige vereniging

Als bestuur ben je verantwoordelijk voor een veilige sportvereniging. Dit is een vereniging waarin sportplezier centraal staat: er is geen ruimte voor agressie, intimidatie en seksueel grensoverschrijdend gedrag. De vraag is: hoe regel je dat als bestuur? Wij geven je een aantal tips:

Toertochten, Vergunningen

Minder mensen in beweging door toegenomen regeldruk

De NTFU en KWbN ondertekenen allebei een convenant waarin ze vastleggen samen tochtorganisaties te blijven ondersteunen en versterken. Dat is hard nodig, want door scherpere regels en extra kosten staan fiets- en wandeltochten onder druk.

Ondersteuning bij lokale lobby

FietsZe in actie voor behoud MTB-route Vledder

Vorig jaar startte de Vledderse race- en mountainbikeclub FietsZe met de aanleg van een 55 km lange mountainbikeroute rondom het Drentse dorp. Nu staat deze route onder druk. Gelukkig is voorzitter Pieter Bosma strijdbaar: “Wij geven niet op.”

Blijf (verantwoord) bewegen!

Voor miljoenen Nederlanders is het vanwege de lockdown niet mogelijk om te sporten op hun vaste locatie of trainingstijdstip. Gelukkig zijn er mogelijkheden om toch in beweging te blijven. In dit artikel geven we informatie hoe je op een verantwoorde manier kan blijven bewegen en zo de kans op blessures verkleint als de sport weer helemaal open gaat. Door op een verantwoorde manier te blijven sporten en of bewegen blijf je fit en vitaal. Iets wat juist in deze tijd zo belangrijk is.

Aan de slag met sociale veiligheid: volg de opleiding vertrouwenscontactpersoon!

Discriminatie, (seksuele) intimidatie, pesten en agressie zijn helaas zaken die ook in de sport voorkomen. Het is belangrijk dat personen die te maken krijgen met bovenstaande zaken ergens terecht kunnen. De vertrouwenscontactpersoon (VCP) is daarom een belangrijke schakel in een sportvereniging; het geeft sporters de kans om melding te maken van onveilige situaties en ongewenst gedrag en steun te zoeken.