Ondersteuning bij lokale lobby

De manier waarop het mountainbiken en gravelbiken in Nederland geregeld is, is het resultaat van tientallen jaren van belangenbehartiging door groepen en individuen in het hele land. Sinds kort staan mountainbiken en gravelbiken helaas weer onder druk, onder andere door conflicten en frustaties tussen gebruikers van het bos en door natuurorganisaties die zich richten op de routes. Waar nodig, ondersteunt de NTFU trailcrews en wieler- en mountainbikeverenigingen daarom op te komen voor hun belangen.

Waarom is dit belangrijk

Buiten bewegen, ontspannen en sporten is goed voor onze gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Helaas worden er op een aantal plekken in het land mountainbikeroutes en fietspaden voor gravelbikers afgesloten. De NTFU ziet dat een kleine groep belangenclubs via de rechter dit afdwingen. Ook de media die met enige regelmaat mountainbikers en gravelbikers in een negatief daglicht zetten, bepalen de publieke opinie. Sluiting van de fietsinfrastructuur treft sportieve fietsers zoals mountainbikers en gravelbikers hard. De openbare ruimte wordt afgesloten voor een specifieke groep fietsers. Terwijl iedereen welkom is in de natuur én het juist belangrijk is dat we naar buiten kunnen blijven gaan.

Wat we doen

Afhankelijk van wat zich er lokaal afspeelt, ondersteunt de NTFU trailcrews, mountainbikeverenigingen en tochtorganisatoren met:

  • Kennis en advies over het belang en de aanpak van lokale lobby voor trailcrews en mountainbikeverenigingen.
  • Kennis en advies over veilig en verantwoord aanlegen, onderhouden en ontwikkelen van mountainbikeroutes.
  • Brieven aan gemeenten en Provincies, waarin we duidelijk maken dat sluiting van paden mountainbikers en gravelbikers hard raakt. We wijzen de overheid erop dat ze zich aan de afspraken en maatregelen uit plannen, visiedocumenten en zoneringsplannen niet nakomen.
  • Sturen op en bemiddelen bij gesprekken tussen gemeenten/Provincies, terreineigenaren en de lokale trailcrews, mountainbikeverenigingen en/of toertochtorganisatoren.
  • Informatie en materialen beschikbaar stellen voor bijvoorbeeld een werkbezoek of een lokale actie.

Lokale lobby kun je leren

Weten hoe jouw trailcrew lokaal het verschil kan maken? In ons Kenniscentrum vind je een paar praktische tips.

Lees meer

Wat hebben we bereikt

In onder andere Nijmegen, Arnhem en Vledder hebben trailcrews, mountainbikeverenigingen en toertochtorganisaties de krachten gebundeld. Zij zijn de kartrekker als het gaat om de lokale belangenbehartiging, maar met ondersteuning van de NTFU zijn zij het gesprek aangegaan met de gemeente, Provincie en hebben ze mountainbikers en gravelbikers opgeroepen de clubs en mountainbikeroutes te steunen via een petitie, vrijwillige donatie om de juridische kosten te kunnen betalen en een vuist te maken tegen de sluiting van de routes.

Hulp nodig?

Heb je plannen voor een nieuwe route en kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Of loop je juist tegen problemen op je route aan? Neem dan contact op met Troy Corsen, belangenbehartiger mountainbiken bij de NTFU.

Team Belangenbehartiging

Troy Corsen

Mail Team