De Echte Wielrenner

De Echte Wielrenner rijdt veilig en vriendelijk. De NTFU geeft daarom goede voorbeelden hoe wielrenners verantwoord deelnemen aan het verkeer. Enerzijds zetten we in op het gedrag van de wielrenners zelf, anderzijds proberen we medeweggebruikers te informeren hoe te handelen als ze wielrenners tegenkomen op het fietspad of op de weg.

Laat zien hoe het hoort

Door rood rijden, afval laten slingeren, agressief inhalen en op kop te hard rijden; het zijn voorbeelden van gedrag waar het grootste deel van wielrennend Nederland zich aan stoort bij andere wielrenners. En toch komt het voor. Er is een klein groepje wielrenners dat zich niet gedraagt zoals het hoort. Zij verpesten het imago van de wielrenner en daar hebben alle wielrenners last van, onterecht. Om te zorgen dat elke wielrenner veilig én vriendelijk deelneemt aan het verkeer, zijn er de vier gedragsregels van De Echte Wielrenner.

 

4x regels van De Echte Wielrenner

De Echte Wielrenner houdt zich aan vier simpele regels en geldt voor elke wielrenner, of je nu alleen fietst, samen of in een groep.

1. Houd je aan de regels

Je houd je aan de verkeersregels. Je scoort geen punten als je door rood rijdt én draagt zeker niet bij aan een positief imago van de wielrenner. Wil je toch vol op de pedalen staan? Zoek dan een traject met weinig verkeer en doe dat dan op een rustig moment.

2. Gebruik je fietsbel

Een fietsbel kost en weegt tegenwoordig haast niets en scheelt ergernis bij andere weggebruikers. Gewoon even bellen als je in wilt halen en een vriendelijk ‘dank je wel’ bij het inhalen. Hoe moeilijk kan het zijn?

3. Neem je afval mee

Steek die bananenschil of de verpakking van je sportgelletje in je achterzakje? Het duurt minstens een jaar voordat een bananenschil is afgebroken. De verpakking van je sportreep zal nooit volledig worden afgebroken.

4. Samen uit, samen thuis

Samen uit, samen thuis is het credo bij veel wielerclubs. En terecht. Spreek een gemiddelde snelheid af, wijs een wegkapitein aan en luister naar elkaar. En sprint alleen op een geschikt stuk als je kijken wie de beste benen heeft.

Wie staan er achter De Echte Wielrenner

De Echte Wielrenner is een initiatief van wielersportbond NTFU en Fietssport. Om zoveel als mogelijk wielrenners te bereiken, delen de NTFU en Fietssport met zoveel als mogelijk verenigingen, toertochten en fietsplatforms de gedragsregels van De Echte Wielrenner.

Veilig en vriendeijk

Gevaarlijke situaties tussen wielrenners en andere weggebruikers ontstaan door snelheidsverschillen en omdat beide partijen van elkaar niet weten wat ze gaan doen. In een animatie laat de NTFU daarom zien hoe je elkaar veilig en vriendelijk inhaalt en passeert.
 

Bekijk de video

Meer weten?

Heb je vragen over het gedrag of het imago van wielrenners? Neem dan contact op met Ellen Stoffels, communicatiemedewerker bij de NTFU.

Ellen Stoffels

Communicatiemedewerker

Mail Ellen