Afsluitdijk

De Afsluitdijk moet snel weer open voor fietsers en wandelaars. Dat het fiets- en wandelpad over de iconische dijk al sinds 1 april 2019 dicht is, valt niet uit te leggen.

Waarom is dit belangrijk

De NTFU protesteert samen met de Fietsersbond, Wandelnet, het Landelijk Fietsplatform en de ANWB sinds 2019 tegen de sluiting van de Afsluitdijk voor fietsers en wandelaars. De dijk ging op 1 april 2019 dicht vanwege de renovatiewerkzaamheden.

De Afsluitdijk is een populair traject voor wielrenners: er lopen diverse routes over de dijk én er worden regelmatig evenementen georganiseerd. Rijkswaterstaat zegt dat het vanwege de veiligheid niet mogelijk is om het fietspad open te houden. Inmiddels is een deel van de dijk te fietsen, maar fietsers en wandelaars zijn op een aantal trajecten aangewezen op busvervoer. Verwachting is dat dit nog tot 2025 zal duren. De dijk is in totaal dus zesenhalf jaar gesloten.

Wat we doen

Samen met Fietsersbond, Wandelnet, Fietsplatform en de ANWB vinden we dat er meer mogelijkheden moeten komen om fietsen en wandelen mogelijk te maken tijdens de renovatie van de Afsluitdijk. 

  • In een brief aan Rijkswaterstaat vroegen we de sluiting in te korten, het fietspad open te stellen op piekmomenten en in ieder geval te zorgen voor kwalitatief goede alternatieven. 
  • Meer dan 8.300 fietsers en wandelaars ondertekenden in 2019 een petitie, die overhandigd werd aan minister van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat.

Wat hebben we bereikt

Dankzij onze gezamenlijke lobby ging de Afsluitdijk in de zomer van 2019 vier keer open voor fietsers. Ook in 2023 ging het fiets- en wandelpad over de Afsluitdijk één weekend open, waar maar liefst 13.00 fietsers en wandelaars gebruik van maakten. Sinds de sluiting is er een gratis fietsbus, die - op aandringen van de fiets- en wandelcoalitie - in de zomerperiode extra rijdt.

Vanaf 2024 voegt Rijkswaterstaat extra haltes toe aan de fietsbus, maar we zien liever dat het fiets- en wandelpad vaker opengaat.

Met wie werken we samen

De NTFU zet zich samen met de Fietsersbond, Fietsplatform, Wandelnet en ANWB in voor het openstellen van de Afsluitdijk voor fietsers en wandelaars.

Misschien ook interessant...