Opleiding verenigingsinstructeur

Vind jij het leuk om training te geven op je vereniging? Wil jij de technische vaardigheden van jullie leden aanscherpen en hun conditie verbeteren? Dan is deze opleiding iets voor jou! De NTFU biedt basisinstructeursopleidingen aan voor de racefiets en mountainbike. Als verenigingsinstructeur zet je je niet alleen in voor persoonlijke doelen, maar houd je ook de verenigingsdoelen in de gaten. Je werkt in opdracht van het bestuur van je club en legt verantwoording af aan de commissie of functionaris die daartoe is aangewezen. Bovendien stuur je binnen jouw vereniging ook de actieve basisinstructeurs, wegkapiteins, MTB-begeleiders en jeugdbegeleiders aan.

Profiel verenigingsinstructeur

In het profiel van de verenigingsinstructeur zie je wat er van je verwacht wordt en wat jouw taken zijn. Bekijk hieronder de profielen:

De opleiding

Tijdens de opleiding tot verenigingsinstructeur leer je hoe je les geeft aan gevorderde fietsers op uitdagender terrein. Daarnaast leer je meer over fysiologie, trainingsleer, voeding en data. Deze theorie volg je in de Elektronische Leeromgeving van de NTFU. Tijdens de 7 praktijkdagen wordt de theorie besproken en ga je vooral oefenen in de praktijk. Aan de hand van praktijkgerichte opdrachten pas je de kennis en vaardigheden vervolgens toe bij de vereniging. 

De opleiding tot verenigingsinstructeur is ingeschaald in niveau 3 volgens Kwalificatiestructuur Sport (KSS) van NOC*NSF.

Wat je gaat leren

Als je de opleiding tot basisinstructeur hebt afgerond, of als je al ervaring hebt met lesgeven en gevorderd fietser bent kun je de opleiding Verenigingsinstructeur volgen. Daar komen naast lesgeven aan gevorderde fietsers de volgende onderwerpen aan bod.

 1. Didactiek.
 2. Veiligheid en tochtbegeleiding.
 3. Trainingsleer.
 4. EHB-fiets-O: Eerste Hulp Bij Fietsongevallen.
 5. Voeding.
 6. Aansturen en begeleiden.
 7. Reflecteren.
 8. MTB specifieke ontwikkelingen.
 9. Gebruik van data.

Voorwaarden voor deelname

 • Je bent minimaal 16 jaar.
 • Je bent lid van de NTFU.
 • Je hebt een praktijkbegeleider via je vereniging die je begeleidt tijdens jouw opleiding. Dit kan ook een andere instructeur zijn met minimaal een niveau-3-opleiding. Indien niet aanwezig, kan de NTFU een praktijkbegeleider aanstellen (hier zijn extra kosten aan verbonden). Dit heb je geregeld voor de start van de opleiding (praktijkdag 1)
 • Je hebt een goedgekeurde praktijksituatie. Dit betekent dat je op jouw vereniging onder begeleiding trainingen mag geven aan een groep (minimaal 8) renners/MTB’ers. Dit doe je structureel minimaal 2x per week gedurende de looptijd van de opleiding.
 • Je hebt een niveau-2-opleiding MTB of aantoonbare ervaring met les/training geven aan MTB’ers. Indien er geen basisinstructeursopleiding (niveau 2 opleiding KSS bij een andere sportbond) is kan er gekozen worden voor een directe Proeve van bekwaamheid op niveau 2 voorafgaand aan de start van de opleiding. Indien niet aan deze voorwaarden kan worden voldaan kan er niet gestart worden met de opleiding verenigingsinstructeur.
 • Beheersing eigen vaardigheden verenigingsinstructeur.

Programma

Aan de hand van een intakegesprek met jou, je praktijkbegeleider en een opleider wordt bepaald of je wordt toegelaten. Het programma bestaat uit 7 praktijkdagen. De praktijkdagen bereid je voor in de Elektronische Leeromgeving van de NTFU. Ook de opdrachten lever je hier in. De opleiding wordt afgesloten met een Proeve van Bekwaamheid (PvB). 

Kosten

De opleiding tot verenigingsinstructeur kost € 765,-. Dit is inclusief een certificaat en een NTFU-licentie voor 4 jaar. Een herkansing kost € 175,- per Proeve van Bekwaamheid. Het is vaak mogelijk om een financiële compensatie aan te vragen vanuit het lokale Sportakkoord. Benieuwd naar de mogelijkheden voor je vereniging? Vraag ons naar de mogelijkheden

Inschrijving voor een opleiding

Wil je deelnemen aan een opleiding? Bekijk dan snel welke opleidingen gepland zijn en schrijf je in. 

Inschrijven