Gravel Code

Gravelen is hot. Lekker op eigen houtje door op avontuur gaan. Toch gelden ook voor gravelbikers bepaalde regels. Om ervoor te zorgen dat je in de toekomst van onverharde paden kunt blijven genieten, hebben we de Gravel Code gelanceerd.

Niet elk pad is een fietspad

Gravelen is hot. Lekker op eigen houtje op avontuur gaan. Wie wil dit nu niet? Toch heb je bij fietsen over onverharde paden te maken met meerdere grondeigenaren, zoals natuurorganisaties en particulieren, met ieder hun eigen regels. “Waar mountainbikers veelal speciaal aangelegde singletracks volgen, zoekt de gravelbiker vaker een eigen weg,” zegt Bart van de Vossenberg van wielersportbond NTFU. “Dat levert af en toe ingewikkelde situaties op met andere recreanten.”

Rein Zwaan, boswachter bij Staatsbosbeheer en zelf enthousiast fietser, herkent dit: “Hoewel fietsers van harte welkom zijn in onze gebieden, wil dat niet zeggen dat je op ieder pad mag fietsen. Ook al beweert je GPS-toestel soms het tegendeel.”

Om te zorgen dat gravelaars ook in de toekomst van onverharde paden kunnen blijven genieten, hebben wielersportbond NTFU, Staatsbosbeheer, Bicycling en Fiets de handen ineen geslagen en de Gravel Code gelanceerd.

3x regels van de Gravel Code

1. Be nice, say hi

Minder vaart en groet elke ruiter, wandelaar en fietser vriendelijk. Een bedankje kost weinig moeite en levert veel goodwill op.

2. Enjoy nature

Neem afval terug mee naar huis en maak geen lawaai; laat dieren en andere natuurliefhebbers genieten van de rust.

3. Stay on track

Niet elk pad is een fietspad. Controleer je gedownloade route en check - voordat je een strook induikt - of er verbodsborden staan.

Wie staan er achter de Gravel Code?

De Gravel Code is een initiatief van wielersportbond NTFU, Fietssport, Staatsbosbeheer, Bicycling en Fiets Magazine. Onder andere Gijs Bruinsma, Erwin Sikkens, Christiaan Warger en Rein Zwaan (Staatsbosbeheer) zetten zich actief om de Gravel Code te promoten.

Daarbij kan de Gravel Code op de steun van meer dan 56 organisaties uit de fiets-, recreatie- en natuursector rekenen. Ook zetten +5.100  gravelbikers hun handtekening onder onze Gravel Code en die teller loopt nog steeds door.

Signeer de Gravel Code

Als lid van de gravel community sta jij natuurlijk achter de Gravel Code. Signeer de Code en unlock legale gravelroutes van onze routemeester Gijs Bruinsma.

Zet je handtekening

Meer weten?

Heb je vragen over het gedrag of het imago van gravelbikers? Neem dan contact op met Ellen Stoffels, communicatiemedewerker bij de NTFU.

Ellen Stoffels

Communicatiemedewerker

Mail Ellen