Kennisdeling over en professionalisering van routes

Er is veel kennis over mountainbiken in Nederland. Bij ons in huis, bij onze Expertgroep Mountainbiken of bij onze relaties. We zorgen voor beschikbaarheid van deze kennis en geven regelmatig kennissessies over mountainbikeroutes. Met als doel mountainbikeroutes veiliger en uitdagender te maken, de ontwikkeling van mountainbikeroutes te professionaliseren en voldoende aanbod voor de mountainbiker.

Waarom is dit belangrijk

De aanleg en verbetering van mountainbikeroutes is de laatste jaren in een stroomversnelling gekomen. Er zijn veel partijen betrokken bij de ontwikkeling van mountainbikeroutes en elke organisatie heeft zijn of haar expertise en ideeën hierover. In plaats van ‘ieder voor zich’ is de NTFU voorstander van 'met elkaar’.  Door samen te werken en kennis en ervaringen uit te wisselen:

  • krijgen we goed inzicht in hoe mountainbikeroutes zich ontwikkelen;
  • kunnen we van elkaar leren;
  • versterken en verbeteren we de ontwikkeling van mountainbikeroutes.

Wat we doen

De NTFU heeft veel kennis in huis over mountainbiken:

  • We laten onderzoek doen naar het effect van mountainbikeroutes en analyseren bestaande onderzoeken.
  • We laten ons regelmatig adviseren door de Expertgroep Mountainbiken, die bestaat uit vertegenwoordigers van routebouwers, instructeurs, ervaren mountainbikers en terreineigenaren.
  • We adviseren over de aanleg, het onderhoud en ontwikkeling van mountainbikeroutes en geven regelmatig kennissessies over de mountainbikestructuur in Nederland.
  • We hebben een bemiddelende rol bij de ontwikkeling van mountainbikeroutes: we brengen gebruikersgroepen (clubs), terreineigenaren, beleidsmakers en toerismesector bij elkaar om tot een samenwerkingsverband te komen.
Daarnaast is de NTFU aangesloten bij IMBA Europe, de organisatie die zich inzet voor de ontwikkeling van het mountainbiken in Europa. De visie van IMBA Europe is om meer mensen op de fiets te krijgen door duurzaam mountainbiken te ontwikkelen. De NTFU bezoekt jaarlijks de IMBA Summit, waarbij kennisdeling en professionalisering van mountainbikeroutes centraal staat.

Mountainbiken in cijfers

We verzamelen, bundelen en delen cijfers over mountainbiken in Nederland.

Lees meer

Wat hebben we bereikt

De NTFU werkt intensief samen met regionale routebureaus, terreineigenaren en natuurbeheerders zoals Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Ook schuift de NTFU steeds vaker aan bij recreatiezoneringsplannen - zoals in de Provincie Gelderland - en schakelen sportservicebureaus, gemeenten en bedrijven ons in voor informatie en advies.

Meer weten?

Heb je vragen over de aanleg, het onderhoud of de verbetering van mountainbikeroutes of wil samen nadenken over hoe je het mountainbiken in jouw gebied het beste aan kunt pakken? Troy Corsen van de NTFU helpt je graag op weg.

Team Belangenbehartiging

Belangenbehartiger MTB

Mail Team