Gebruik je kop, helm op

Voor de meeste wielrenners, mountainbikers en gravelbikers is het heel normaal: een fietshelm op. Toch blijft de NTFU het dragen van een fietshelm stimuleren. Er zijn altijd mensen die net beginnen met sportief fietsen en nog niet weten welke bescherming ze nodig hebben bijvoorbeeld.

Wat we doen

Een fietshelm voorkomt geen ongelukken, maar verkleint wel de kans op hoofd- en hersenletsel. Uit cijfers van VeiligheidNL blijkt dat de meeste wielrenners en mountainbikers die op de Spoedeisende Hulp binnen kwamen, een helm droegen tijdens het ongeval. Van de fietsers die geen helm hadden, is het merendeel na het ongeval wél een helm gaan dragen.

We stimuleren wielrenners, mountainbikers en gravelbikers een fietshelm te dragen. Dat doen we door te laten zien hoe je je helm goed draagt en het goede voorbeeld te geven:

  • Alle deelnemers van Start2Bike en cursisten van onze opleiding tot wegkapitein en basis- en verenigingsinstructeur krijgen informatie over het dragen van een fietshelm.
  • We adviseren verenigingen en tochtorganisatoren een helmplicht op te nemen, zodat het dragen van een helm een voorwaarde is om mee te doen aan de clubrit of toertocht.
  • We delen informatie en kennis over de fietshelm met individuele fietsers.

 

Dag van de Fietshelm

De NTFU ondersteunt de Dag van de Fietshelm, die jaarlijks in april plaatsvindt. Een dag die in het leven is geroepen om aandacht te vragen voor het belang van het dragen van een fietshelm.

Standpunten NTFU

Lees hoe wij over verschillende onderwerpen zoals de helmplicht denken.

Lees meer

Samen voor een veilige fietssport

De NTFU vindt het dragen van een fietshelm belangrijk. Daarom werken we samen met organisaties die staan voor een veilige fietssport. Zo kunnen NTFU-verenigingen bijvoorbeeld voordelig fietshelmen aanschaffen bij Ekoï.

Lees meer