Mountainbiken in een groep

Samen mountainbiken is leuker: je passie delen, nieuwe routes ontdekken en elkaar uitdagen. Ga je met een groep op pad dan is het verstandig om vooraf een aantal afspraken te maken. Op deze manier voorkom je ongelukken. Bovendien draag je zo bij aan een positief imago van onze sport. Andere bosgebruikers ergeren zich aan grote groepen. Vaak onterecht.

Groepsgrootte

Laat zien dat mountainbikers juist rekening houden met anderen en denk goed na over de groepsgrootte en je eigen gedrag als je de weg opgaat. Ons advies is maximaal 12 personen op de mountainbikeroute, maar splits op in kleinere groepen als dat nodig is. Kijk voor vertrek daarom naar:

  • De route: mountainbike je over populaire paden, zijn er veel wandel- en ruiterroutes in de buurt, zijn er momenten waarbij je moet wachten, zoals bij gevaarlijke oversteekpunten, et cetera?
  • De weg: rijd je over smalle, slingerende singletracks en door dichtbegroeid bos?
  • Het tijdstip: fiets je op momenten waarop je veel andere bosgebruikers tegenkomt, zoals in het weekend?
  • Ervaring: zijn er mensen nieuw in de groep, rijd je zelden met elkaar in een groep of fietsen er mensen mee die voor het eerst mountainbiken?
Eén of meerdere keren 'ja' geantwoord? Ga dan met een kleinere groep op pad. Zo kun je anderen de ruimte geven als je inhaalt of passeert, wachten bij een gevaarlijk oversteekpunt, op de verzamel- of startplaats van je rit en langs de kant van de route als je een lekke band hebt.

Afspraken

Spreek met elkaar af wat je normaal vindt. Zo is het niet dragen van een helm not-done en je houden aan de verkeersregels een absolute must. Fiets alleen op de mountainbikeroute of aangewezen bos(fiets)pad, wees vriendelijk naar andere bosgebruikers, respecteer de natuur en laat geen afval slingeren. Gebeurt dit toch? Spreek elkaar er dan op aan. Dan kunnen we namelijk allemaal blijven genieten van onze favoriete sport.

Communicatie

In het bos is het onmogelijk om voor elk obstakel te waarschuwen. Zorg dat je 3-5 fietslengtes afstand houdt van de mountainbiker voor je, zodat de zelf de situatie goed kunt inschatten. Bij gevaarlijke secties of obstakels waarschuw je uiteraard wel. Het is belangrijk dat iedereen in de groep op de hoogte is van deze tekens. Overdrijf niet met tekens en blijf consequent. Anders gebeuren er ongelukken.

Gebruik een bel om aan anderen kenbaar te maken dat je wil inhalen. Ga bij pech, zoals een lekke band, van de route af zodra daar genoeg ruimte voor is. Kijk dus goed waar je stopt, zodat je niet onnodig flora en fauna vernield.

Ruimte geven

Met name op de singletracks kan het snel druk worden. Op deze smalle en slingerende paden kun je elkaar lastig inhalen. Voor beginnende mountainbikers het advies: laat je niet opjagen door iemand die achter je fietst. Blijf rustig, maar ga wel aan de kant waar dat kan zodat andere mensen je kunnen passeren. Wil je iemand inhalen? Ga niet in het wiel rijden. Houd ruim voldoende afstand, wees geduldig tot je ruimte hebt en bedank vriendelijk.

Geef (en gun) ook andere natuursporters de ruimte, zoals ruiters, wandelaars en fietsers. Kijk ver vooruit. Zo heb je voldoende tijd en ruimte om je snelheid aan te passen en je positie op het pad te kiezen als je andere bosgebruikers ziet. Haal alleen in als er voldoende ruimte is. Als dat betekent dat je even moet wachten, fiets dan op gepaste afstand achter de ander.

Tips om een ruiter veilig te passeren

  • Kondig jezelf aan. Niet door te bellen, maar gewoon even te roepen. Het paard zal je mensenstem herkennen en weten dat je geen bedreiging vormt.
  • Minder vaart. Als je een paard met hoge snelheid nadert, kan het zich bedreigd voelen en op de vlucht slaan.
  • Geef het paard ruimte. Ook als je het dier langszij passeert, kan het tijdens een schrikreactie schoppen. Houd tijdens het passeren dus zo mogelijk twee meter of meer afstand.

Buitencode

Nederland heeft prachtige bossen. Ideaal om al mountainbikend van te genieten. Maar ook wandelaars, hardlopers en ruiters vinden het fijn om de natuur in te trekken. Dus kom je elkaar wel eens tegen. Voorkom irritaties, houd je aan de Buitencode.

Lees meer

Route

Kies een route die past bij het niveau van de groep. Langs steeds meer mountainbikeroutes zie je bordjes met een kleurcode hangen: groen is makkelijk, blauw is gemiddeld, rood is moeilijk en zwart zeer moeilijk. Net als op de skipistes. Deze gekleurde bordjes hangen ónder de routepijl (het internationale MTB-teken, de driehoek met twee rondjes). Net als op de skipistes, kun je door deze kleurcodes beter inschatten of het technisch niveau van de mountainbikeroute past bij jouw vaardigheden en ervaringen. Verschilt het niveau in de groep erg, splits dan de groep op en zoek voor elke groep een geschikte route.

Op MTBroutes.nl vind je per route de kleurcode.

Techniek

Mountainbiken wordt nóg leuker als je de technieken goed onder de knie bent. Plus, weten hoe je remt, schakelt, klimt, daalt, bochten maakt en obstakels neemt verkleint de kans op een ongeval. En in een groep is dat nóg belangrijker: je bent dan niet alleen verantwoordelijk voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van anderen.

Werken aan je techniek? Volg dan de 4 Start2Bike-trainingen op een locatie bij jou in de buurt

Samen uit, samen thuis

Je fietst (als het goed is) niet alleen in een groep om elkaar naar ongekende hoogte te stuwen, maar juist omdat je geniet van elkaars gezelschap. Een veelgehoord cliché maar daardoor niet minder waar is 'samen uit, samen thuis.' Houd het leuk voor elkaar zodat je in de toekomst samen op pad blijft gaan.