Vrijwilligers

Onderhoud MTB-routes

Beheer van MTB-routes: wat komt daar bij kijken?

De NTFU behartigt de belangen van mountainbikers en zet zich in voor kwaliteit en veiligheid binnen de mountainbikesport. Zo ondersteunt de NTFU verenigingen en stichtingen met informatie over de aanleg en onderhoud van MTB-paden en faciliteren we organisaties met een modelcontract, onderhoudsrichtlijn, online logboek en verzekeringen. 

Goede afspraken maken

Het regelmatig onderhouden van MTB-routes is een behoorlijke opgave. Een taak die steeds meer vrijwilligers van mountainbikeclubs en -verenigingen op zich nemen. Deze trailcrews zijn onmisbaar om kwalitatief goede, uitdagende en duurzame routes te garanderen. Daarom is het belangrijk goede afspraken over het onderhoud met de terreinbeheerder te maken. Daarom heeft de NTFU een modelcontract opgesteld die je kunt gebruiken om de afspraken met de terreinbeheerder vast te leggen.

Goed verzekerd

Maar, waar gehakt wordt, vallen spaanders. Dan is het goed te weten dat MTB-onderhoudsgroepen die lid zijn van de NTFU, zijn verzekerd voor het vrijwilligerswerk op MTB-routes. In combinatie met het modelcontract geeft de aansprakelijkheidsverzekering van de NTFU een uitstekende dekking op een mogelijke aanspraak. Naast de aansprakelijkheidsverzekering voor de NTFU-organisaties zijn de vrijwilligers zelf ook verzekerd tegen ongevallen tijdens bouw en onderhoud.

Inspectie en onderhoud

Om te zorgen dat de route voldoet aan de eisen van het modelcontract en de aansprakelijkheidsverzekering heeft de NTFU samen met IMBA Europe de onderhoudsrichtlijn opgesteld. Regelmatige inspecties van de route bepalen welk onderhoud aan de route nodig is. De werkzaamheden worden bijgehouden in een logboek. Het logboek is het bewijs van de staat van het onderhoud van een route.