Trainers

Verenigingsinstructeur

Verenigingsinstructeur

Vind jij het leuk om training te geven op je vereniging? Wil jij de technische vaardigheden van jullie leden aanscherpen en hun conditie verbeteren? Dan is deze opleiding iets voor jou! De NTFU biedt basisinstructeursopleidingen aan voor de racefiets en mountainbike (MTB).

Als verenigingsinstructeur zet je je niet alleen in voor persoonlijke doelen, maar houd je ook de verenigingsdoelen in de gaten. Je werkt in opdracht van het bestuur van je club en legt verantwoording af aan de commissie of functionaris die daartoe is aangewezen. Bovendien stuur je binnen jouw vereniging ook de actieve basisinstructeurs, wegkapiteins, MTB-begeleiders en jeugdbegeleiders aan.

Profiel vereniginginstructeur

In het profiel van de verenigingsinstructeur zie je wat er van je verwacht wordt en wat jouw taken zijn. Bekijk hieronder de profielen:

De opleiding

Tijdens de opleiding tot verenigingsinstructeur leer je hoe je les geeft aan gevorderde MTB’ers op uitdagender terrein. Daarnaast leer je meer over fysiologie, trainingsleer, voeding en data. Deze theorie volg je in de Elektronische Leeromgeving van de NTFU. Tijdens de 7 praktijkdagen wordt de theorie besproken en ga je vooral oefenen in de praktijk. Aan de hand van praktijkgerichte opdrachten pas je de kennis en vaardigheden vervolgens toe bij de vereniging. 

De opleiding tot verenigingsinstructeur is ingeschaald in niveau 3 volgens Kwalificatiestructuur Sport (KSS) van NOC*NSF.

Wat je gaat leren

Als je de opleiding tot basisinstructeur MTB hebt afgerond, of als je al ervaring hebt met lesgeven en gevorderd MTB’er bent kun je de opleiding Verenigingsinstructeur volgen. Daar komen naast lesgeven aan gevorderde MTB’ers de volgende onderwerpen aan bod.

 1. Didactiek.
 2. Veiligheid en tochtbegeleiding.
 3. Trainingsleer.
 4. EHB-fiets-O: Eerste Hulp Bij Fietsongevallen.
 5. Voeding.
 6. Aansturen en begeleiden.
 7. Reflecteren.
 8. MTB specifieke ontwikkelingen.
 9. Gebruik van data.

Voorwaarden voor deelname

 • Je bent minimaal 16 jaar.
 • Je bent lid van de NTFU.
 • Je hebt een praktijkbegeleider via je vereniging die je begeleidt tijdens jouw opleiding. Dit kan ook een andere instructeur zijn met minimaal een niveau-3-opleiding. Indien niet aanwezig, kan de NTFU een praktijkbegeleider aanstellen (hier zijn extra kosten aan verbonden).
 • Je hebt een goedgekeurde praktijksituatie. Dit betekent dat je op jouw vereniging onder begeleiding van een praktijkbegeleider trainingen mag geven aan een groep renners/MTB’ers.
 • Je hebt tijdens de opleiding een trainingsgroep waar je training aan kan geven.
 • Je hebt een niveau-2-opleiding MTB of aantoonbare ervaring met les/training geven aan MTB’ers. 

Programma

Aan de hand van een intakegesprek met jou, je praktijkbegeleider en een opleider wordt bepaald of je wordt toegelaten. Het programma bestaat uit 7 praktijkdagen. De praktijkdagen bereid je voor in de Elektronische Leeromgeving van de NTFU. Ook de opdrachten lever je hier in. De opleiding wordt afgesloten met een Proeve van Bekwaamheid (PvB). 

Kosten

De opleiding tot verenigingsinstructeur kost € 750,-. Dit is inclusief een certificaat en een NTFU-licentie voor 4 jaar. Een herkansing kost € 100,- per Proeve van Bekwaamheid. Betaalt jouw vereniging de kosten voor jouw opleiding? We raden als NTFU aan hier goede afspraken over te maken en deze vast te leggen.

Tip: Soms draagt een gemeente bij aan de kosten voor een vrijwilligersopleiding. Vraag dit dus zeker na bij jouw gemeente.

Bijscholingen

Als je je diploma behaald hebt, is deze 4 jaar geldig. Vervolgens moet je 12 licentiepunten per 4 jaar halen om je licentie te behouden. Deze licentiepunten kun je halen door bijscholingen te volgen.

Inschrijven

Wil je deze opleiding graag volgen? Schrijf je dan in voor de interesselijst. Je ontvangt dan een e-mail, zodra we deze opleiding aanbieden.

Vragen

Heb je vragen over deze opleiding? Neem contact op met de NTFU viaopleidingen@ntfu.nl of 0318-581300.

Documenten


Opleidingsagenda