Trainers

Basisinstructeur

Basisinstructeur

Wil jij je enthousiasme voor de wielersport overdragen aan andere leden van je club? Lijkt het je leuk om training te geven? Dan is de opleiding basisinstructeur iets voor jou! We bieden specifieke basisinstructeursopleidingen aan voor de racefiets en mountainbike (MTB).

Profiel basisinstructeur

In het profiel van de basisinstructeur zie je wat er van je verwacht wordt en wat jouw taken zijn. Bekijk hieronder de profielen:

De opleiding

Je volgt de theorie in je eigen tempo via de elektronische leeromgeving (ELO). Deze theorie oefen je op de praktijkdagen met de NTFU-opleider en medecursisten. Je past dan de theorie aan de hand van praktijkgerichte opdrachten toe bij jouw vereniging. Ook leer je hoe je goed trainingen geeft. Je behaalt de opleiding door de Proeve van Bekwaamheid (PvB) met een voldoende af te sluiten. Tijdens de Proeve van Bekwaamheid geef je een praktijktraining. De opleiding tot basisinstructeur is ingeschaald in niveau 2 volgens Kwalificatiestructuur Sport (KSS) van NOC*NSF.

Wat je gaat leren

De opleiding basisinstructeur is gericht op goed les kunnen geven aan beginnende en recreatieve MTB’ers op Nederlands terrein. Tijdens de opleiding komen de volgende onderwerpen aan bod:

 1. Didactisch lesgeven.
 2. Lesopbouw.
 3. Reflecteren op eigen lessen.
 4. Veiligheidschecks voor je gaat fietsen.
 5. Begeleiding van en naar de leslocatie.

Daarnaast krijg je op de praktijkdagen lesvoorbeelden van de opleider en medecursisten die je meeneemt naar je eigen vereniging. Let op: de opleiding bereid je voor op de rol van instructeur. Het gaat dus niet om het aanleren van eigen vaardigheid.

Voorwaarden voor deelname

 • Je bent minimaal 16 jaar.
 • Je bent lid van de NTFU.
 • Je hebt via jouw vereniging een praktijkbegeleider die je begeleidt tijdens de opleiding. Dit kan ook een andere instructeur zijn met minimaal een niveau-3-opleiding. Indien er geen praktijkbegeleider bij je vereniging is, kan de NTFU een praktijkbegeleider aanstellen (hier zijn extra kosten aan verbonden).
 • Je hebt een goedgekeurde praktijksituatie. Dit betekent dat je op jouw vereniging onder begeleiding van een praktijkbegeleider trainingen mag geven aan een groep renners/MTB’ers.
 • Je hebt tijdens de opleiding een trainingsgroep waar je training aan kan geven.
 • Beheersing eigen vaardigheden basisinstructeur.

Programma

Na de digitale intake zijn er 4 opleidingsdagen. Als voorbereiding op de praktijkdagen volg je de theoriemodules in de Elektronische Leeromgeving (ELO). Op de praktijkdagen bespreek je de theorie en ga je die oefenen in de prakijk. Tijdens de praktijkdagen krijg je feedback van de NTFU-opleider en medecursisten. Tevens laat de opleider je goede voorbeeldlessen zien. Na de opleidingsdagen wordt het praktijkexamen (PvB) afgenomen.

Kosten

De opleiding tot basisinstructeur kost € 433,50. Dit is inclusief een certificaat en een NTFU-licentie voor 4 jaar. Een herkansing kost € 100,- per Proeve van Bekwaamheid. Betaalt jouw vereniging de kosten voor jouw opleiding? We raden als NTFU aan hier goede afspraken over te maken en deze vast te leggen. 

Tip: Soms draagt een gemeente bij aan de kosten voor een vrijwilligersopleiding. Vraag dit dus zeker na bij jouw gemeente.

Bijscholingen

Als je je diploma behaald hebt, is deze 4 jaar geldig. Vervolgens moet je 8 licentiepunten per 4 jaar halen om je licentie te behouden. Deze licentiepunten kun je halen door bijscholingen te volgen.

Inschrijven

Heb je interesse in de opleiding? Schrijf je dan in via onderstaand overzicht.

Zit er niets voor je tussen? Schrijf je dan in voor de interesselijst door te mailen naar opleidingen@ntfu.nl. Je ontvangt dan een e-mail, zodra we nieuwe opleidingslocaties en -data aanbieden.

Vragen

Heb je vragen over deze opleiding? Neem contact op met de NTFU via opleidingen@ntfu.nl of 0318-581300.

Documenten


Opleidingsagenda