Scan en go

Webapplicatie

Scan & Go als webapplicatie

Scan & Go is nu als webapplicatie te gebruiken. Via www.scanengo.nl kun je daardoor ook met je telefoon of tablet scannen. Handig als het bijvoorbeeld druk is. Vrijwilligers kunnen deelnemers die in de rij staan alvast met hun mobiel scannen. Zo gaan zij nóg sneller van start. Hoe je Scan & Go op je mobiel gebruikt en wat de belangrijkste veranderingen zijn, leggen we je uit in dit artikel.

Wat verandert er?

De software van Scan & Go is omgezet in een handige webapplicatie. Vanaf nu gebruik je Scan & Go via www.scanengo.nl. Deze website bevat een scanfunctie. Hierdoor kun je ook met je mobiel of tablet scannen. Ook op de laptop gebruik je vanaf nu www.scanengo.nl.

Waarom verandert Scan & Go?

Steeds meer fietsers maken gebruik van Scan & Go. In 2019 werden 581.500 startbewijzen via Scan & Go gescand. Om deelnemers daadwerkelijk snel te kunnen laten starten, is Scan & Go nu als webapplicatie te beschikbaar. Dankzij de webapplicatie ben je niet afhankelijk van uitsluitend handscanners. Vrijwilligers kunnen ook met hun mobiel of tablet scannen. Terwijl vrijwilligers achter de Scan & Go-tafel met de handscanner werken, gaan andere vrijwilligers met hun mobiel of tablet langs wachtende deelnemers. Zo gaan zij sneller van start.

Kan ik het oude scanprogramma nog gebruiken?

Ja, dat kan. Maar, het oude scanprogramma wordt niet meer ondersteund. Dat betekent dat het programma niet meer geüpdated wordt. Blijf je het oude scanprogramma gebruiken, dan bestaat de kans dat er foutmeldingen optreden. Bijvoorbeeld tijdens het scannen of het versturen van de gegevens. We raden dus aan zo snel als mogelijk www.scanengo.nl te gebruiken. Lees daarom dit artikel goed door voordat je volgende toertocht plaatsvindt. Informeer ook je vrijwilligers over de vernieuwde Scan & Go.

Wat zijn de voordelen van de vernieuwde Scan & Go?

Via www.scanengo.nl zie je direct de statistieken van jouw tocht. Denk aan: het aantal voorinschrijvers, het aantal gestarte voorinschrijvers, het totaal aantal starts en de inkomsten. Geef bij ‘Instellingen’ aan of deelnemers bij de finish gescand worden en/of dat het stuurbordje gescand kan worden. Je kunt de deelnemerslijst exporteren en een afstandenkaart printen. Hiermee stel je sneller afstanden in als je dagdeelnemers registreert.

Hoe log ik in op de vernieuwde Scan & Go?

Log in via www.scanengo.nl. Ben je Scan & Go-contactpersoon of secretaris? Klik op ‘Via NTFU’ en log in met je NTFU-account. Vrijwilligers klikken op ‘Via inlogcode’. Zij loggen in met een uniek wachtwoord. Als Scan & Go-contactpersoon of secretaris stuur je dit unieke wachtwoord naar je vrijwilligers. Je leest hier meer over bij ‘Hoe krijgen mijn vrijwilligers toegang’. De scanner is voor Scan & Go contactpersonen vier weken voorafgaand aan de tocht beschikbaar. 

Hoe krijgen mijn vrijwilligers toegang tot de vernieuwde Scan & Go?

Vrijwilligers krijgen met een uniek wachtwoord en het verenigingsnummer toegang tot www.scanengo.nl. De Scan & Go-contactpersoon en/of secretaris deelt deze gegevens met de vrijwilligers. Dat kan per e-mail of via Whatsapp. De unieke inloggegevens staan onder ‘Inloggen vrijwilligers’ en geven uitsluitend toegang tot de tocht die die dag plaatsvindt. Vrijwilligers kunnen uiterlijk twee weken voorafgaand aan een tocht inloggen. 

Wat heb ik nodig om de vernieuwde Scan & Go te gebruiken?

Je hebt een laptop, mobiele telefoon of tablet nodig. Gebruik je een laptop? Dan heb je ook de handscanner nodig: deze gebruikte je voorheen ook om deelnemers te scannen. Handscanners zijn verkrijgbaar via ntfushop.nl. Zorg dat op je laptop, mobiel of tablet een browser geïnstalleerd is. Bijvoorbeeld Safari (voor iPhone of Macbook) en Chrome, Edge of Firefox (voor Samsung of Windows). Handig, maar geen vereiste: wifi of mobiel bereik.

Hoe gebruik ik op de laptop de vernieuwde Scan & Go?

De vernieuwde Scan & Go is geschikt voor zowel een MacBook als een laptop met Windows-ondersteuning. Open je webbrowser (Safari bij MacBook of Chrome, Microsoft Edge of FireFox bij Windows). Ga naar www.scanengo.nl. Log in met de gevraagde gegevens (zie ‘Hoe log ik in’). Je gebruikt de laptop in combinatie met de handscanner.

Hoe scan ik met mijn mobiele telefoon?

Dankzij de handige scanfunctie op www.scanengo.nl werkt je telefoon net zoals de handscanners. Log in op www.scanengo.nl (zie ‘Hoe log ik in’). Klik in het overzicht op de gewenste toertocht. Twee weken voor aanvang van de tocht, kun je het scannen oefenen. Je klikt dan op ‘’open scanner’’. Houd de camera van de telefoon of tablet boven de Scan & Go-code van de deelnemer. Op je scherm verschijnen de gegevens van de deelnemer: hij/zij kan starten! Oefen hier op tijd mee, ook met je vrijwilligers.

Hoe verstuur ik de gegevens naar de NTFU?

De webapplicatie www.scanengo.nl heeft een realtime verbinding met de NTFU. De Scan & Go-gegevens worden dus meteen doorgestuurd naar de NTFU. Voorwaarde is dat je toegang tot het internet of mobiel bereik hebt.

Er is geen wifi / er is slecht bereik bij de startlocatie. Kan ik Scan & Go dan wel gebruiken?

Ja. Ook als er geen internet of slecht bereik is, kun je deelnemers scannen. De webapplicatie is zowel online als offline te gebruiken. Je hebt wél internet of bereik nodig om vooraf de voorinschrijvers op te halen: doe dit dus thuis voordat de tocht start. Ook heb je wifi/bereik nodig om na afloop de gegevens naar de NTFU te sturen. Zodra je weer (thuis) toegang tot internet of bereik hebt, kan dit dus.

Mijn vrijwilligers hebben geen mobiel / zijn niet handig met een mobiel. Wat nu?

Vrijwilligers die geen mobiel hebben of niet handig zijn met een mobiel, kunnen gewoon de handscanner gebruiken. Je hebt de ‘vertrouwde’ handscanner namelijk nodig in combinatie met een laptop of pc. Laat op de laptop of pc wel de vernieuwde www.scanengo.nl zien, zodat zij gewend raken met de nieuwe omgeving.

Zet Scan & Go als snelkoppeling op je mobiele telefoon of tablet

Scan & Go is ontwikkeld voor een optimaal gebruik op mobiele telefoons en tablets. Wil je Scan & Go binnen handbereik? Maak een snelkoppeling naar www.scanengo.nl op het beginscherm van je toestel.

iPhone/iPad:

  • Start Safari.
  • Ga naar www.scanengo.nl.
  • Klik in de menubalk aan de onder- of bovenzijde van je scherm op de deelknop.
  • Klik op de knop 'zet in beginscherm'.
  • Klik op 'Voeg toe' en je ziet het Scan & Go-icoon op je beginscherm verschijnen.

Samsung:

  • Start Chrome.
  • Ga naar www.scanengo.nl.
  • Klik rechtsboven op de drie stippen rechts naast de adresbalk.
  • Tik op 'Toevoegen aan startscherm'.
  • Klik op 'Toevoegen' en je ziet het Scan & Go-icoon op je beginscherm verschijnen.

Voldoet de vernieuwde Scan & Go aan de privacyregels?

Ja. De webapplicatie voldoet aan de AVG. De gegevens van de voorinschrijvers zijn alleen door de bestuursleden in te zien. Vrijwilligers die inloggen met de code, zien géén persoonsgegevens.

Ik heb een vraag over Scan & Go / ik heb hulp nodig.

Scan & Go is het scanprogramma waardoor deelnemers van toertochten snel van start gaan. Maak je (nog) geen gebruik van Scan & Go voor jouw toertocht? Lees HIER alles over dit handige scanprogramma. Heb je een vraag over de vernieuwde Scan & Go-webapplicatie? Stuur je vraag dan per mail naar scanengo@ntfu.nl.