Toertochten

Congres 'De toekomst van toertochten'

Congres 'De toekomst van toertochten'

Zaterdag 13 mei staat Hotel en Congrescentrum Papendal in het teken van het congres ‘De toekomst van toertochten’. Wielersportbond NTFU organiseert het congres om aangesloten verenigingen, toertochtorganisatoren en andere belanghebbenden mee te nemen in de laatste ontwikkelingen op het gebied van toertochten. Tijdens het congres wordt de Wielersportmonitor 2023 gepresenteerd, zijn er twee rondes aan interessante workshops te volgen en zijn verschillende partners uit de wielersport aanwezig.

 Jaarlijks genieten ruim 300.000 sportieve fietsers van diverse toertochten die in het land worden georganiseerd. Daarmee zijn toertochten al jarenlang een enorm belangrijk product voor de beleving van de wielersport. Om ook de komende tientallen jaren te kunnen genieten van toertochten, is het belangrijk ook te kijken naar de ontwikkelingen en behoeften van deelnemers. Op het congres ‘De toekomst van toertochten’ nemen we organisatoren mee in de laatste inzichten en informatie.

De wielersportmonitor

De wielersportmonitor is een terugkerend onderzoek van wielersportbond NTFU onder de gehele wielerpopulatie in Nederland. Het onderzoek geeft duidelijk beeld van de verschillende groepen wielersporters en hun behoeften. In de wielersportmonitor 2023 is speciaal aandacht besteed aan toertochten. De resultaten van het onderzoek worden voor het eerst gepresenteerd tijdens het congres en geeft organisatoren houvast om de komende jaren mee aan de slag te gaan.

Programma vol interessante workshops

Naast de presentatie van de Wielersportmonitor, hebben we een interessant inhoudelijk programma samen kunnen stellen. In twee workshoprondes is het mogelijk om je kennis en inzicht over toertochten helemaal bij te spijkeren. Het programma ziet er op hoofdlijnen als volgt uit:

Klik op de workshopnaam om de uitgebreide omschrijving te lezen.

Sportieve omgeving

Het congres vindt plaats op de sportieve en bosrijke omgeving van Sportcentrum Papendal in Arnhem.

Gratis deelname voor NTFU lidorganisaties

Bestuurders, commissieleden, vrijwililigers en eventmedewerkers van NTFU verenigingen en organisatoren kunnen gratis deelnemen aan het congres. Pers en andere belanghebbenden die interesse hebben om (een deel van) het congres bij te wonen, kunnen contact met ons opnemen via verenigingen@ntfu.nl

Gratis attentiebord eerste 50 inschrijvingen

De eerste 50 verenigingen die zich inschrijven voor het congres kunnen rekenen op een gratis attentiebord die gebruikt kan worden op een toertocht. 

Schrijf je nu in!

Inschrijven voor het congres is vanaf nu mogelijk onderaan deze pagina! Wees er snel bij, want er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. 

 


 

De workshops

Let op: voor enkele workshops geldt een maximum aantal deelnemers. Vol=vol!

De Grenspalenklassieker: de kracht van een goed concept
Door: organisatie Grenspalenklassieker

Ze staan verstopt in tuinen, bossen en weilanden, andere vind je open en bloot langs de kant van de weg. De 369 gietijzeren wachters die de grens met België bewaken, zijn de inspiratie voor de toertochten van de Grenspalenklassieker. De organisatie vertelt hoe zij van de grenspalen een concept maakte en dit doorvoeren in hun evenementen en communicatie. Leer hoe je bijzondere monumenten, geschiedenis of natuur in jouw omgeving kunt gebruiken voor jouw toertocht.

Goed op weg met GPS 
Door: Klaas Veenbaas (Opfietsen.nl)

In deze GPS workshop neemt Klaas Veenbaas van Opfietsen.nl je mee om de fijne kneepjes van het GPX-vak te leren. In de workshop komen verschillende programma’s en mogelijkheden aan bod voor het maken van een GPX-bestand. Aan de hand van Garmin Basecamp laat Klaas zien hoe hij te werk gaat en wat zijn ervaringen zijn. Bij het maken van een GPX-bestand krijg je uitleg over het toevoegen van waypoint en gevarenpunten, maar ook hoe je het GPX-bestand als organisator op een juiste manier beschikbaar stelt voor verschillende apparaten.    

Lokale lobby: werken aan sterke relaties 
Door: Myrthe Kusse (Stichting Lobby Lokaal)

Een goede relatie met lokale belanghebbenden (zoals gemeenten en partners) kan enorm van waarde zijn bij het organiseren van je toertocht. Myrthe Kusse van Stichting Lobby Lokaal neemt je mee in een sessie vol inspiratie over alle aspecten van de lokale lobby. Tijdens de workshop ga je aan de slag met een plan en kijk je naar: wie de medestanders van jouw organisatie zijn, hoe gemeenten te werk gaan en hoe je beslissers bij gemeenten goed in kaart brengt. Aan het einde van de workshop weet je alles over het opbouwen van sterke relaties en het belang daarvan. 

Vrijwilligersmanagement
Door: Evelyn van der Haar (Back2Basics)

Tijdens deze interactieve workshop neemt Evelyn van der Haar van Back2Basics je mee in de maatschappelijke trends rondom vrijwilligersmanagement en wat dit voor jouw organisatie kan betekenen. Hoe speel je hierop in bij het werven van vrijwilligers en hoe zorg je ervoor dat ze zich gewaardeerd voelen zodat ze actief blijven. 

In gesprek over vergunningen
Door: Rein Zwaan (Staatsbosbeheer), Niels Gerritsen (Gemeente Renkum) met gespreksleider Ronald van Dam

Een toertocht doorkruist vaak meerdere gemeentegrenzen en gebieden. Per gemeente of gebied kunnen er verschillen bestaan in de regels omtrent vergunningen en toestemmingen voor evenementen. In deze sessie zijn Rein Zwaan van Staatsbosbeheer en Niels Gerritsen van Gemeente Renkum aanwezig om toelichting te geven hoe bepaalde processen lopen op het gebied van vergunningen en waarom bepaalde keuzes worden gemaakt. Onder leiding van onze dagvoorzitter Ronald van Dam zal een interactieve sessie plaatsvinden, waar uiteraard de mogelijkheid is om ideeën uit te wisselen over hoe er beter samengewerkt kan worden.   

De basis op orde rondom aansprakelijkheid
Door: Jeroen Bedaux (Advocaat en Managing Partner Osborne Clarke)

Als toertochtorganisator draag je altijd een bepaalde verantwoordelijkheid en zorgplicht omtrent het op een juiste manier organiseren van een evenement. Veiligheid is een steeds belangrijker thema, en daarom zeer relevant voor de toekomst van toertochten. Maar waar moet je dan zoal aan denken? In deze workshop neemt Jeroen Bedaux je mee in de wereld van aansprakelijkheid. Samen gaan we in gesprek over hoe je zaken op een juiste manier inregelt én wat de rol van het NTFU-verzekeringspakket is in dit verhaal. 

Promoot jouw toertocht via Fietssport
Door: Bart van de Vossenberg en Ard Krikke (Marketingmedewerkers NTFU)

Marketingmedewerkers Bart van de Vossenberg en Ard Krikke van de NTFU leggen uit hoe je jouw toertocht online in de schijnwerpers zet. Hoe zorg je voor een aantrekkelijke tochtpagina op Fietssport en hoe de NTFU je helpt bij het onder de aandacht brengen van jouw evenement. Tijdens deze interactieve sessie ga je ook zelf aan de slag, zodat je met inspiratie en ideeën terug naar huis gaat. 

Aanmelden NTFU Toertochten Congres

NTFU verenigingen en lidorganisaties kunnen gratis deelnemen aan het congres ‘de toekomst van toertochten’. Voor de deelnemers zorgen we voor een lekkere lunch.
Om op de dag zelf niet voor verassingen te komen staan, verzoeken we eventuele afzeggingen uiterlijk 7 dagen vooraf door te geven. Bij afmeldingen die later zijn, zijn wij helaas genoodzaakt de onkosten voor lunch in rekening te brengen.