Ondersteuning

Natuurlijkopgeruimd

Natuurlijk Opgeruimd

Het imago van de mountainbiker staat – vaak onterecht – negatief in de schijnwerpers. Daar wil de NTFU graag iets aan doen, maar daar hebben we wel jullie hulp bij nodig. Willen we écht het verschil maken, dan moeten we onze krachten bundelen. Dat doen we zaterdag 11 september 2021. We organiseren dan Natuurlijk Opgeruimd: een opruimactie in de natuur. We rekenen op de medewerking van zoveel als mogelijk mountainbikers, verenigingen en onderhoudsgroepen.

Als iedereen een stukje van de wandel- en ruiterpaden bij hen in de buurt opruimt, ruimen we samen veel zwerfafval op én zijn mountainbikers op veel plekken tegelijkertijd zichtbaar. Hoe meer MTB-verenigingen, onderhoudsgroepen en MTB-groepen mee doen, des te groter het positieve effect op het imago van de mountainbiker en de sport. Dit jaar krijgen we bovendien support van wandelaars, vissers en ruiters. Ook de KNHS, Sportvisserij Nederland en KWBN scharen zich achter onze actie. Ook zij willen iets doen aan de negatieve berichten over irritaties tussen recreanten in de natuurgebieden. 

Hoe organiseer je een opruimactie?

Meedoen is makkelijk: kies een gebied/route uit, bepaal hoe laat jullie starten en werf binnen je vereniging vrijwilligers. Dat is in het kort het stappenplan. Meld je je actie aan, dan krijg je direct handige tips per mail toegestuurd en aansluitend een draaiboek. Het formulier vind je onderaan deze pagina.

Wat levert het jouw vereniging of groep op?

1. Positief imago

Je opruimactie heeft een positief effect op je vereniging en de sport. Recreanten ergeren zich aan afval, maar ook aan schade en overlast van MTB’ers. Vaak onterecht. Door mee te doen, laat je zien dat MTB’ers juist zuinig zijn op de natuur.

2. Goed gevoel

Het is niet alleen nuttig, het zorgt ook voor een goed gevoel. Je doet iets terug voor de natuur én haar gebruikers. Iedereen, of je nu MTB’er, wandelaar of ruiter bent, vindt het fijner om over schone paden te lopen of rijden. En, ook de terreineigenaar zal jullie dankbaar zijn!

3. Bewustwording

Je geeft het goede voorbeeld, bijvoorbeeld aan MTB’ers die niet op de hoogte zijn van de gedragsregels. Je opruimactie is dus een goede gelegenheid om een praatje te maken, zodat je kunt uitleggen waarom jullie dit doen.

4. Samen iets bereiken

Samen afval opruimen zorgt voor saamhorigheid. Tussen de leden van je vereniging, maar ook met andere recreantengroepen, zoals de wandelaars, ruiters en fietsers. De natuur is van iedereen en daar draagt iedereen zijn of haar steentje aan bij.

5. Zichtbaarheid

Gelukkig zijn er mensen die uit eigen beweging regelmatig afval opruimen. Helaas blijven deze vrijwillige opruimacties onderbelicht. Eén landelijke actie geeft ‘een gezicht’ aan al die goede acties. Belangrijk dus dat het duidelijk is dat je een MTB’er bent. Ga dus mét MTB-kleding inclusief helm op afval prikken. En, ruim dit keer niet het afval op je MTB-route op, maar neem het afval op de wandel- en ruiterpaden mee. 

Vorig jaar staken mountainbikers ook al hun handen uit de mouwen. Bekijk de terugblik van Natuurlijk Opgeruimd 2020.

Waarom wandel- en ruiterpaden?

Omdat mountainbikers zelf al regelmatig het afval opruimen dat langs de eigen MTB-routes ligt. Alleen, dat zien andere recreanten helaas bijna nooit. Om jullie inzet en goodwill écht zichtbaar te maken, ruimen we dus op langs wandel- en ruiterpaden. Zo zien wandelaars, ruiters en andere fietsers tenminste dat mountainbikers óók natuurliefhebbers zijn én rekening houden met anderen.