C-TIP en Routedatabank
De NTFU is aangesloten bij de Routedatabank. De Routedatabank is een digitale tool om landelijke routedata te vergaren, beheren en distribueren. De databank bevat fiets-, wandel- en ruiterroutes en wordt met hulp van de NTFU uitgebreid met MTB-routes. De Routedatabank biedt zo actuele data van alle routes in één overzicht. Als onderhoudsgroep kun je je eigen MTB-routes beheren en up-to-date houden in de Routedatabank, met behulp van C-TIP. Dit is software die de NTFU speciaal voor onderhoudsgroepen ter beschikking stelt.
Beleidsmakers gebruiken de gegevens bij het maken van recreatieplannen of het maken van gebiedsstudies. Ook worden de gegevens gebruikt voor belangenbehartiging. Van bijvoorbeeld spoorwegovergangen die op de nominatie staan om opgeheven te worden, is in de Routedatabank direct te zien welk fiets- en wandelroutes dit treft. Daarnaast maken cartografen en app-bouwers gebruik van de routedata. Ook meldkamers van politie, ambulance en brandweer zijn aangesloten op de Routedatabank. Zo lokaliseert de meldkamer sneller een incident.
De volgende data over MTB-routes zijn opgenomen in de Routedatabank: MTB-routes (routenaam), rijrichting, lengte en indien aanwezig de classificatie en de vignetplicht van de route.
Bekijk de MTB-routes direct in de viewer of ga naar Routedatabank.nl. Let op: de MTB-routes in de Routedatabank zijn nog in opbouw en nog niet alle MTB-routes staan erin.
Wat levert het de mountainbiker op?
Mountainbiken krijgt dankzij de Routedatabank een plaats in de denkwereld van bijvoorbeeld beleidsmakers. Zij gebruiken de gegevens uit de databank bij het maken van recreatie- en ontwikkelingsplannen. Via de Routedatabank kunnen ze het complete netwerk raadplegen: wandelen, fietsen, paardrijden én mountainbiken. Zo zien beleidsmakers waar routes elkaar kruisen bijvoorbeeld.
De Routedatabank draagt er ook aan bij dat steeds minder mountainbikers een oude of verkeerde route rijden. Want, MTB-routeplatforms, routebureaus en andere toeristische organisaties die hun informatie bij de databank halen, delen de MTB-routes op hun beurt met mountainbikers in hun regio of bezoekers.
Met C-TIP je eigen MTB-routes in de Routedatabank beheren
Als onderhoudsgroep kun je je eigen MTB-routes in de Routedatabank up-to-date houden. Dat doe je met behulp van C-TIP, een digitaal routebeheersysteem. Folkersma Routing en Sign is de ontwikkelaar van de software. De NTFU stelt het systeem gratis beschikbaar aan onderhoudsgroepen die lid zijn van de NTFU.
C-TIP is gekoppeld aan de Routedatabank. MTB-routes komen – na controle door de onderhoudsgroep - in de Routedatabank. Ook wijzigingen die je in C-TIP invoert, komen in de Routedatabank. Handig, want zo is er één landelijk punt waar alle recreatieve routenetwerken up-to-date te raadplegen zijn: fiets-, wandel-, ruiter- en MTB-routes.
C-TIP als onderhoudslogboek
Om te zorgen dat C-TIP aansluit bij de wensen en behoeften van onderhoudsgroepen, heeft een testpanel van onderhoudsgroepen geholpen bij de ontwikkeling van C-TIP. Op hun verzoek bevat het systeem extra functionaliteiten.
Je kunt met C-TIP:
- je MTB-route(s) tekenen;
- nieuwe lussen, verbindingsroutes of parallelle paden toevoegen;
- dragers zoals routepalen, bruggen en vlonders aangeven;
- meldingen over de staat van de route bijhouden;
- prioriteit van de schade aan de route aangeven;
- direct acties aan de meldingen koppelen;
- foto’s toevoegen om de actie of staat van de route te verduidelijken;
- uitgevoerd onderhoud registreren.
C-TIP fungeert dus ook als logboek voor het onderhoud aan je route. Zo kun je het onderhoud van de MTB-route aantonen indien daar noodzaak voor is.
Aan de slag met C-TIP
C-TIP is makkelijk in gebruik. Je hebt geen kennis van of ervaring met het werken met kaarten en IT nodig, om C-TIP te gebruiken.
In de handleiding van C-TIP lees je stap voor stap hoe je onder andere:
- een route intekent;
- een route bewerkt;
- nieuwe (delen van) routes toevoegt;
- dragers toevoegt;
- onderhoud aanmeld en afhandelt.
Gebruik je voor de eerste keer C-TIP? Vraag dan eerst een inlog aan via belangenbehartiging@ntfu.nl. Vermeld de volgende gegevens:
- Naam aanvrager
- E-mailadres aanvrager
- Naam onderhoudsgroep, vereniging of stichting
- NTFU-lidnummer organisatie
- Namen van de MTB-routes
Je ontvangt daarna een bevestigingsmail, met de instructie over C-TIP.
Vragen? Wij staan voor je klaar
Kom je er toch niet helemaal uit met C-TIP of heb je een vraag over de Routedatabank? We helpen je natuurlijk graag verder. Neem contact met ons op via belangenbehartiging@ntfu.nl.
Documenten