Clubs

Welkom op de club

Welkom op de club

Naar schatting zijn er 60.500 fietsers (bron: Wielersportmonitor 2019) die niet lid zijn van een vereniging, maar dat wél graag willen. Voor jouw vereniging de kans om nieuwe leden aan te trekken. Zeker nu fietsen zo populair is. Maar, hoe maak je hen enthousiast om lid te worden? De NTFU helpt je hierbij tijdens de actie ‘Welkom op de Club’. De actie vindt jaarlijks in het voorjaar plaats. 

1. Meld je vereniging aan

Meld je vereniging hier aan om deel te nemen aan Welkom op de Club!

2. Kies je doelgroep

2020 kwamen er bijna 200.000 nieuwe sportieve fietsers bij. Aansluiten bij een vereniging was vanwege de lockdown echter niet vanzelfsprekend. Toch zien we dat veel fietsers wel de behoefte hebben om in een groep te fietsen, en mooie kans voor jouw club dus! Waar liggen de kansen voor jouw vereniging? We geven hier enkele suggesties gebaseerd op feitjes en cijfers.

Op de pagina ledenwerving en -behoud zijn nog veel meer tips en tricks te vinden over het werven van leden.

3. Organiseer een kennismakingsrit

Dit is hét moment deze fietsers aan je te binden. Tijdens Welkom op de Club kunnen fietsers kennismaken met je vereniging, door vrijblijvend eens mee te rijden. Een soort proefrit dus. Je kiest zelf wanneer je potentiële leden mee laat rijden: bijvoorbeeld op een doordeweekse clubrit of juist met een speciale kennismakingsrit. Vraag je leden allemaal één introducé mee te nemen, zoals een vriend(in), familielid of collega of nodig fietsers uit de regio uit via een bericht in de lokale krant. Om onze communicatie effecties in te zetten vragen we je je club open te stellen tussen 19 maart en 10 april. 

4. Breng je actie onder de aandacht

Het succes van jouw Welkom op de Club-actie hangt voor een groot deel af van de promotie die je lokaal voor je kennismakingsrit(ten) maakt. Fietsers bij jou in de buurt moeten wel weten dat ze vrijblijvend bij je vereniging kunnen meefietsen. 

Download hier het kant-en-klare communicatiepakket en onze tips voor social media:

In het pakket vind je:

 • Tips voor social media
 • Kant-en-klare social media berichten inclusief afbeeldingen
 • Flyer en poster om af te drukken
 • Een persbericht om te versturen richting lokale media
 • Een video waarin we laten zien hoe leuk het is om bij een club te fietsen (Video wordt 7 juli toegevoegd aan het pakket)
 • Download het communicatiepakket 
   

5. Gebruik het inschrijfformulier en de introducéverzekering

Deelnemers voor de kennismaking op jouw club melden zich vanaf maandag 1 maart aan via de Fietssport clubpagina van jouw vereniging. Nog geen clubpagina? Bekijk hier hoe je dat doet.  

De voordelen van aanmelding via de clubpagina?

 • Aanmelders zijn automatisch aangemeld voor de NTFU introducéverzekering. De ledenadministrateur hoeft dit dus niet handmatig te doen. De introducéverzekering is gratis en het potentiële lid is verzekerd voor schade tot € 500,-. 
 • Speciaal voor ‘Welkom op de Club’ is de duur van de introducéverzekering verlengd van 4 naar 6 weken! Dit geldt voor alle deelnemers die zich vóór 19 maart opgeven. 
 • De secretaris ontvangt automatisch een mail met de aanmelding. Zo kun je de deelnemer direct goed informeren. 
 • De NTFU en Fietssport zetten haar kanalen in voor een landelijke campagne gericht op fietsen bij de club. Jouw clubpagina zorgt ervoor dat je club ook gaat profiteren van deze landelijke campagne! 

Goed om te weten

De deelnemer ontvangt vanuit de NTFU twee automatische mails na zijn inschrijving: 

 • Mail 1 | direct na inschrijving: informatie over de introducéverzekering en de voordelen van fietsen bij een club. 
 • Mail 2 | na vier weken: informatie over het aflopen van de introducéverzekering en verwijzing naar de secretaris van de club om lid te worden.
   

6. Verwelkom potentiële leden met een buddy

Niets is zo fijn als warm onthaalt worden als je ergens nieuw bent. Potentiële leden op een goede manier ontvangen is daarom ook van groot belang, je hebt tenslotte maar één kans om een eerste indruk achter te laten. Zorg daarom dat een nieuweling een buddy heeft die qua leeftijd en interesses een beetje bij hem of haar past, maar die vooral de basisafspraken goed kan uitleggen, hem kan coachen in het fietsen en wegwijs kan maken binnen de vereniging. Lees hier meer over het aanstellen van een buddy binnen je vereniging. 

Meer informatie

Heb je een vraag of wil je meer informatie? Neem dan via verenigingen@ntfu.nl contact op met Luuk, Caroline en Jos.

Documenten