Clubs

Welkom op de club

Welkom op de club

Naar schatting zijn er 60.500 fietsers die niet lid zijn van een vereniging, maar dat wél graag willen. Voor jouw vereniging de kans om nieuwe leden aan te trekken. Zeker nu fietsen zo populair is. Maar, hoe maak je hen enthousiast om lid te worden? De NTFU helpt je hierbij tijdens de actie ‘Welkom op de Club’. De hele maand maart staat in het teken van promotie van het clublidmaatschap! 

Tijdens de actie 'Welkom op de Club' richt de NTFU zich met haar (Fietssport)kanalen op het bereiken van potentiële leden voor jullie club. Dat doen we onder andere met nieuwsbrieven en social media campagnes. Deelnemende clubs organiseren tijdens de actie één of meerdere activiteiten waarbij potentiële leden kunnen proeven aan het fietsen bij een club! Clubs die zich aanmelden via onderstaande link, maken gratis gebruik van een op-maat-gemaakte Fietssport social media campagne, gericht op de regio van jouw vereniging! 

Welkom op de club promotievideo. Bekijk de hele film hier

Support van de NTFU

Uiteraard kun je rekenen op de support van de NTFU. Je krijgt van ons:

 • een inschrijfformulier, waarmee je potentiële leden direct aanmeldt voor de introducéverzekering;
 • een stappenplan, zodat je goed voorbereid bent om nieuwe leden op te vangen;
 • een mediakit, met een video, social-posts, persbericht, flyer en poster en banners voor op je website;
 • tips hoe je je kennismakingsritten onder de aandacht brengt via de lokale media.

Uiteraard zet de NTFU zich ook in om zoveel als mogelijk fietsers te bereiken. Dat doen we door:

 • een video samen met verenigingen te maken, waarmee we andere fietsers laten zien hoe leuk het is bij een club te fietsen; 
 • betaalde social-media-posts via Fietssport te plaatsen, die gericht zijn aan fietsers in de buurt van jouw vereniging;
 • fietsers via onze (media)partners te enthousiasmeren om bij een club te fietsen.

1. Meld je vereniging aan

Meld je vereniging hier aan vóór 22 februari om deel te nemen aan Welkom op de Club!

2. Kies je doelgroep

2020 kwamen er bijna 200.000 nieuwe sportieve fietsers bij. Aansluiten bij een vereniging was vanwege de lockdowns nog niet altijd vanzelfsprekend. Toch zien we dat veel fietsers wel de behoefte hebben om in een groep te fietsen, en mooie kans voor jouw club dus! Waar liggen de kansen voor jouw vereniging? We geven hier enkele suggesties gebaseerd op feitjes en cijfers.

Wil je dieper ingaan op de doelgroepen binnen jouw vereniging? Denk er dan eens over na om de online training 'Een warm welkom op de club' te volgen. Na het volgen van deze online scholing heb je een compleet plan om aan de slag te gaan met ledenwerving en -behoud. 

Op de pagina ledenwerving en -behoud zijn nog veel meer tips en tricks te vinden over het werven van leden.

3. Organiseer een kennismakingsrit

Dit is hét moment deze fietsers aan je te binden. Tijdens Welkom op de Club kunnen fietsers kennismaken met je vereniging, door vrijblijvend eens mee te rijden. Een soort proefrit dus. Je kiest zelf wanneer je potentiële leden mee laat rijden: bijvoorbeeld op een doordeweekse clubrit of juist met een speciale kennismakingsrit. Vraag je leden allemaal één introducé mee te nemen, zoals een vriend(in), familielid of collega of nodig fietsers uit de regio uit via een bericht in de lokale krant.

Let op: Om onze communicatie effectief in te zetten vragen we je je club open te stellen in de maand maart!

4. Breng je actie onder de aandacht

Het succes van jouw Welkom op de Club-actie hangt voor een groot deel af van de promotie die je lokaal voor je kennismakingsrit(ten) maakt. Fietsers bij jou in de buurt moeten wel weten dat ze vrijblijvend bij je vereniging kunnen meefietsen. 

Download hier het kant-en-klare communicatiepakket en onze tips voor social media:

In het pakket vind je:

 • Tips voor social media
 • Kant-en-klare social media berichten inclusief afbeeldingen
 • Flyer en poster om af te drukken
 • Een persbericht om te versturen richting lokale media
 • Een video waarin we laten zien hoe leuk het is om bij een club te fietsen (Video wordt 7 juli toegevoegd aan het pakket)
 • Download het communicatiepakket 
   

5. Gebruik het inschrijfformulier en de introducéverzekering

Deelnemers voor de kennismaking op jouw club melden zich vanaf maandag 1 maart aan via de Fietssport clubpagina van jouw vereniging. Nog geen clubpagina? Bekijk hier hoe je dat doet.  

De voordelen van aanmelding via de clubpagina?

 • Aanmelders zijn automatisch aangemeld voor de NTFU introducéverzekering. De ledenadministrateur hoeft dit dus niet handmatig te doen. De introducéverzekering is gratis en het potentiële lid is verzekerd voor schade tot € 500,-. 
 • Speciaal voor ‘Welkom op de Club’ is de duur van de introducéverzekering verlengd van 4 naar 6 weken
 • De secretaris ontvangt automatisch een mail met de aanmelding. Zo kun je de deelnemer direct goed informeren. 
 • De NTFU en Fietssport zetten haar kanalen in voor een landelijke campagne gericht op fietsen bij de club. Jouw clubpagina zorgt ervoor dat je club ook gaat profiteren van deze landelijke campagne! 

Goed om te weten

De deelnemer ontvangt vanuit de NTFU twee automatische mails na zijn inschrijving: 

 • Mail 1 | direct na inschrijving: informatie over de introducéverzekering en de voordelen van fietsen bij een club. 
 • Mail 2 | na vier weken: informatie over het aflopen van de introducéverzekering en verwijzing naar de secretaris van de club om lid te worden.
   

6. Verwelkom potentiële leden met een buddy

Niets is zo fijn als warm onthaalt worden als je ergens nieuw bent. Potentiële leden op een goede manier ontvangen is daarom ook van groot belang, je hebt tenslotte maar één kans om een eerste indruk achter te laten. Zorg daarom dat een nieuweling een buddy heeft die qua leeftijd en interesses een beetje bij hem of haar past, maar die vooral de basisafspraken goed kan uitleggen, hem kan coachen in het fietsen en wegwijs kan maken binnen de vereniging. Lees hier meer over het aanstellen van een buddy binnen je vereniging. 

Meer informatie

Heb je een vraag of wil je meer informatie? Neem dan via verenigingen@ntfu.nl contact op met Luuk, Caroline en Jos.

Documenten