Veilig fietsen

Gedragsregels racefiets

Gedragsregels racefiets

Fietsen op de openbare weg is een kunst op zich. Het rijden in een groep vereist nog meer van de fietser. Hoewel er geen exacte cijfers zijn, is het algemeen bekend dat de meeste ongevallen gebeuren in een groep. Reden genoeg om een verzameling afspraken op te stellen die je als vereniging kan hanteren voor de veiligheid in hun clubritten. 

Let goed op als je in een groep rijdt

Natuurlijk is het gezellig om met de fietser naast je te kletsen, dat begrijpen wij als geen ander. Toch is het belangrijk dat je geconcentreerd en alert blijft fietsen in een groep, dit voorkomt namelijk plotseling remmen of van de lijn afwijken. Veel ongevallen in een toerpeloton gebeuren door onverwachte omstandigheden, bijvoorbeeld door een plotselinge uitwijkmanoeuvre of een remactie.

Groepsgrootte

Denk goed na over de groepsgrootte. Als richtlijn adviseren we een maximale groepsgrootte van 14 personen op de weg, maar splits je groep op in kleinere groepen indien nodig. Kijk voor vertrek daarom naar factoren als:

  • de route (is er veel of weinig verkeer);
  • de weg (fiets je over brede fietspaden, polder- of dijkwegen of juist over smalle weggetjes en singletracks)
  • het tijdstip (in het weekend of door de weeks);
  • het weer (bij mooi weer trekken meer mensen erop uit);
  • ervaring van je leden (weet iedereen hoe je in een groep rijdt, is iedereen goed op elkaar ingespeeld). 

Bovendien draag je zo bij aan een positief imago van onze sport. Andere weggebruikers ergeren zich aan grote groepen. Vaak onterecht. Laat zien dat wielersporters juist rekening houden met anderen en denk goed na over de groepsgrootte en je eigen gedrag als je de weg of trails opgaat.

Basisafspraken en tekens

Als vereniging is het belangrijk dat je een aantal basisafspraken met elkaar maakt, ook voor de veiligheid. Wij hebben een aantal basisafspraken opgesteld die je wellicht kunt overnemen. Ook hebben we uitgeschreven welke tekens in een fietsgroep worden gehanteerd. Handig voor nieuwe fietsers!

Documenten