Veilig fietsen

Gedragsregels mountainbike

Gedragsregels mountainbiken

Ga je in een groep(je) het bos in? Zorg er dan voor dat je geconcentreerd op de fiets zit. Goed opletten voorkomt plotseling remmen of van de lijn afwijken. Veel ongevallen in een groep gebeuren vaak door onverwachte omstandigheden, bijvoorbeeld door uitwijkmanoeuvres, obstakels en remacties. Houd je als groep in ieder geval aan de verkeersregels. Om deze reden is het raadzaam bij activiteiten zoveel mogelijk paden in drukke toeristische gebieden te vermijden.

Groepsgrootte

Denk goed na over de groepsgrootte. Als richtlijn adviseren we een maximale groepsgrootte van 12 personen op de MTB, maar splits je groep op in kleinere groepen indien nodig. Kijk voor vertrek daarom naar factoren als:

  • de route (is er veel of weinig verkeer);
  • de weg (fiets je over brede fietspaden of juist over smalle weggetjes en singletracks)
  • het tijdstip (in het weekend of door de weeks);
  • het weer (bij mooi weer trekken meer mensen erop uit);
  • ervaring van je leden (weet iedereen hoe je in een groep rijdt, is iedereen goed op elkaar ingespeeld). 

Bovendien draag je zo bij aan een positief imago van onze sport. Andere weggebruikers ergeren zich aan grote groepen. Vaak onterecht. Laat zien dat wielersporters juist rekening houden met anderen en denk goed na over de groepsgrootte en je eigen gedrag als je de weg of trails opgaat.

Basisafspraken en tekens

Als vereniging is het belangrijk dat je een aantal basisafspraken met elkaar maakt, ook voor de veiligheid. Wij hebben een aantal basisafspraken opgesteld die je wellicht kunt overnemen. Ook hebben we uitgeschreven welke tekens in een groep worden gehanteerd. Handig voor nieuwe fietsers!

De Buitencode

Fietsend, wandelend, hardlopend, mountainbikend of te paard. Steeds meer mensen genieten, ieder op zijn/haar eigen manier, van de natuur. De ene beleving is niet beter of slechter dan de ander. Toch zijn er soms irritaties. Om te zorgen dat iedere sporter respectvol omgaat met elkaar én de natuur, is er de Buitencode:

1. Respecteer de natuur.
Maak geen lawaai en neem je afval mee.

2. Houd je aan de toegangsregels.
Check de toegangsborden en blijf op de voor jou bestemde paden.

3. Geef elkaar de ruimte.
Maak plaats voor een ander en minder vaart bij drukte.

4. Wees vriendelijk.
Groet elkaar vriendelijk en heb begrip voor de natuurbeleving van de ander.

5. Spreek elkaar aan.
Spreek een ander vriendelijk en respectvol aan op zijn of haar gedrag.

Materiaal voor verenigingen en tochtorganisatoren

Deel de Buitencode met je leden, deelnemers van je toertocht of met je gebiedsbeheerder als je een MTB-route onderhoudt. Gebruik onderstaande video of download het logo, de poster of het pasje, handig om uit te delen bijvoorbeeld:

Documenten