Veiligheid

Verkeersregelaars

Verkeersregelaars

Soms ben je verplicht om bij een evenement verkeersregelaars in te zetten. Dit lijkt een gedoe, maar hoeft niet ingewikkeld te zijn. Als voor jouw evenement geen vergunning nodig is (evenement zonder bezwaar) dan kun je leden of vrijwilligers via een online opleiding van 30 minuten opleiden tot evenementenverkeersregelaar, je bent dan voor één jaar verkeersregelaar. Is er voor jouw evenement wel een vergunning nodig, dan bepaalt de vergunningsverstrekker op basis van het verkeersplan of en waar verkeersregelaars nodig zijn. Soms is een vrijwillige verkeersregelaar voldoende, soms is het nodig om professionals in te huren.

Belangrijk: zorg dat vrijwilligers zijn opgeleid

We raden het af om leden of vrijwilligers zonder opleiding in te zetten als tochtbegeleiders. Dit omdat je dan (toch) het verkeer aan het regelen bent; zonder opleiding mag dit niet. Bij een ongeval kun je zelfs aansprakelijk gesteld worden, doe het dus niet! Verkeersregelaars met een opleiding zijn verzekerd voor algemene aansprakelijkheid via het NTFU verzekeringspakket.

Stichting verkeersregelaars Nederland

De opleiding tot verkeersregelaar wordt verzorgd door de Stichting Verkeersregelaars Nederland (SVNL), in opdracht van de politieacademie. 

Hoe word ik evenementenverkeersregelaar?

  1. Voorafgaand aan een evenement moet je een vergunning of toestemming aanvragen bij de wegbeheerder. In samenspraak met de politie en gemeente(s) wordt het aantal professionele en/of vrijwillige verkeersregelaars bepaald en desgewenst opgenomen in de vergunning. 
  2. Je meldt het evenement vervolgens aan via www.verkeersregelaarsexamen.nl en ontvangt, na goedkeuring, een toegangscode voor de instructie via de mail. Dit geldt voor de vrijwillige verkeersregelaars.
  3. De organisatie en de vrijwillige verkeersregelaars registreren zich vervolgens op www.verkeersregelaarsexamen.nl, waarna je direct de opleiding kunt volgen. 
  4. Als je slaagt ontvang je direct online je instructieverklaring: Gefeliciteerd, je bent nu verkeersregelaar! Let wel op: Je kunt pas worden ingezet nadat de gemeente je heeft aangesteld als verkeersregelaar.
  5. Op de dag zelf moet je een officieel hesje dragen. Zorg ook dat je je kunt identificeren, de politie kan hier namelijk om vragen.
  6. Professionele verkeersregels zijn in te huren via verschillende bedrijven. Houd er rekening mee dat hier wel kosten aan verbonden zijn. 

Ons advies: vraag minimaal 3 maanden voor je tocht de vergunning aan bij de gemeente en begin ruim op tijd met de instructie.

Vragen?

Voor vragen en onduidelijkheden over de online opleiding voor vrijwillige verkeersregelaars kun je contact opnemen Stichting verkeersregelaars Nederland via 030 8200 361 of helpdesk@verkeersregelaarsexamen.nl. Voor vragen over professionele verkeersregelaars kun je het beste contact opnemen met de vergunningverlener.