Veiligheid

Verkeersregelaars

Verkeersregelaars

Soms ben je verplicht om bij een evenement verkeersregelaars in te zetten. Dit lijkt een gedoe, maar hoeft niet ingewikkeld te zijn. Als voor jouw evenement geen vergunning nodig is (evenement zonder bezwaar) dan kun je leden of vrijwilligers via een online opleiding van 30 minuten opleiden tot evenementenverkeersregelaar, je bent dan voor één jaar verkeersregelaar.

Belangrijk: zorg dat vrijwilligers zijn opgeleid

We raden het af om leden of vrijwilligers zonder opleiding in te zetten als tochtbegeleiders. Dit omdat je dan (toch) het verkeer aan het regelen bent; zonder opleiding mag dit niet. Bij een ongeval kun je zelfs aansprakelijk gesteld worden, doe het dus niet! Verkeersregelaars met een opleiding zijn verzekerd voor algemene aansprakelijkheid via onze verzekering.

Stichting verkeersregelaars Nederland

De opleiding tot verkeersregelaar wordt verzorgd door de Stichting Verkeersregelaars Nederland (SVNL), in opdracht van de politieacademie. Per 1 oktober 2017 ontvang je geen aanstellingspas meer.

Hoe word ik evenementenverkeersregelaar?

  1. Voorafgaand aan een evenement moet je een vergunning of toestemming aanvragen bij de wegbeheerder. In samenspraak met politie en gemeente(s) wordt het aantal verkeersregelaars bepaald en desgewenst opgenomen in de vergunning.
  2. Je meldt het evenement vervolgens aan via www.verkeersregelaarsexamen.nl en ontvangt, na goedkeuring, een toegangscode voor de instructie via e-mail.  
  3. De organisatie en de verkeersregelaars registreren zich vervolgens op de www.verkeersregelaarsexamen.nl, waarna je direct de opleiding kunt volgen. De online opleiding is gratis. 
  4. Als je slaagt ontvang je direct online je instructieverklaring. Gefeliciteerd, je bent nu verkeersregelaar! Let wel op: Je kunt pas worden ingezet nadat de gemeente je heeft aangesteld als verkeersregelaar.
  5. Op de dag zelf moet je een officieel hesje dragen. Zorg ook dat je je kunt identificeren op de dag zelf, de politie kan hier namelijk om vragen.

Ons advies: vraag minimaal 3 maanden voor je tocht de vergunning aan bij de gemeente en begin ruim op tijd met de instructie.  

Vragen?

Voor vragen en onduidelijkheden over de online opleiding kun je contact opnemen Stichting verkeersregelaars Nederland via 030 8200 361 of helpdesk@verkeersregelaarsexamen.nl.