Veiligheid

Helmplicht

Het dragen van een helm

Een helm vangt de ergste klap op bij een valpartij. De krachten die hierbij ontstaan worden door de helm opgevangen in plaats van door je hoofd. Het is wetenschappelijk bewezen dat op deze manier belangrijke trauma's in de hersenen voorkomen kunnen worden. Het klinkt dus heel logisch om een helm te dragen, maar het is volgens de wet niet verplicht. Het dragen van een helm is dus de verantwoording van de fietser zelf. Hoewel er geen wettelijke verplichting is, stimuleert de NTFU het dragen van een helm.

Verplicht jij een helm bij je tocht?

Wielersportevenementen op de weg vinden in allerlei variaties plaats en het is m.b.t. het dragen van een helm moeilijk hier een eenduidig standpunt over in te nemen. Op basis van het civiele recht is het echter wel mogelijk het dragen van een helm verplicht te stellen. De NTFU is voorstander van deze verplichting. Neem bijvoorbeeld in het Huishoudelijk Reglement van de vereniging op dat het dragen van een helm verplicht is tijdens alle clubtochten. Maak het verhuren van een helm tijdens wielersportevenementen mogelijk. In het geval van mountainbiketochten ligt het dragen van een helm nog meer voor de hand. 

Het dragen van een helm, een voorwaarde om deel te nemen

Via het inschrijfformulier, wat beschouwd kan worden als een contract tussen organisatie en deelnemer, zou het dragen van een fietshelm één van de contractuele voorwaarden kunnen zijn. Als een deelnemer dat niet zou willen, komt er eenvoudig geen overeenkomst tot stand.

Wil je deelnemers advies geven over de aanschaf van een helm? Deel dan dit artikel van Fietssport.nl.